Vefsnfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vefsnfjorden
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Leirfjord Alstahaug og Vefsn
Kommuner (Fylker) Nordland
Område Helgeland
Type fjord
Maks. længde 50-60 kilometer
Oversigtskort

Vefsnfjorden er en fjord i Helgeland-området i Nordland fylke i Norge, med en længde på omkring 50–60 kilometer. Fjorden begynder ved Tjøtta på sydsiden af øen Alsten og møder Leirfjorden ved Sundøya før den løber videre ind til Mosjøen. De ydre dele af fjorden kaldes også for Sørfjorden.[1][2]

Nogle af de største elve som løber ud i Vefsnfjorden er Vefsna, Fusta og Drevjo; Alle tre er traditionelt gode lakseelve, men er nu inficeret af lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Udslip fra aluminiumsværket i Mosjøen har ført til at de indre dele af fjorden har været stærkt forurenet med Aromatiske kulbrinter (PAH, sod og tjærestoffer).

Vefsnfjorden set fra luften med Leirfjorden i forgrunden. Fjeldryggen på højre side er en del af Alsta.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Vefsnfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Store norske leksikon. "Vefsnfjorden" (norsk). Hentet 2011-11-30.
Oversættelse
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi