Vel d´hiv opsamlingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Vel d´hiv opsamlingen var en masse-arrestation af jøder i Paris-området under Anden Verdenskrig. Arrestationen fandt sted d. 16. juli 1942. På trods af at begivenheden fandt sted for 70 år siden, er den stadig et åbent sår i fransk bevidsthed.

Mindeplade for begivenheden

Aktionen[redigér | redigér wikikode]

Opsamlingslejren i Drancy

Aktionen fandt sted med udgangspunkt i et cirkulære fra politiet i Paris, et cirkulære der var blevet udarbejdet i fællesskab af de tyske okkupationsstyrker og Vichy-regeringen og som stipulerede, at alle franske og indvandrede jøder i Paris skulle arresteres. Oprindeligt var det kun meningen at jøder over 16 år skulle arresteres, men på opfordring fra Pierre Laval kom aktionen til også at omfatte børn under 16 år[1]

Politiet arresterede 13.152 jøder over hele Paris, der blev kørt dels til interneringslejren i Drancy og dels til Velodrome d'Hiver (Vel d´Hiv). Herefter blev de alle sendt til Auswitz hvorfra ca. 25 vendte tilbage da krigen sluttede.

Eftervirknninger[redigér | redigér wikikode]

Først i 1995 indrømmede det officielle Frankrig ved præsident Jacques Chirac at begivenheden havde fundet sted, ved at udtale at, det var Franskmænd, der havde udført arrestationerne. Men han tilføjede, at beslutningen var taget af Vichy-regeringen og at det derfor ikke var Frankrig som sådan, der havde et ansvar.

I 70-året for begivenheden i 2012 indrømmede den franske præsident François Hollande, at det var Frankrig som nation, der havde ansvaret for forbrydelsen ved at udtale at sandheden er at forbrydelsen blev udført af franskmænd for Frankrig.[2] Udtalelsen medførte efterfølgende en del polemik i de franske medier[3], idet flere politikere ikke mente, at det var Frankrig, som nation, der skulle klandres, men udelukkende Vichy-regeringen.

Vel d'Hiv[redigér | redigér wikikode]

Det ene opsamlingssted Velodrome d'Hiver blev nedrevet i 1959. Tæt på stedet findes nu en mindeplads for de jødiske ofre: Place des Martyrs-Juifs-du-Vélodrome-d'Hiver.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ (på (engelsk))Artikel på jewishgen.org. 
  2. ^ (på (fransk))Artikel i le Monde. Hentet 2012-07-25. 
  3. ^ (på (fransk))Artikel i le Monde. Hentet 2012-07-25.