Vellugtende kamille

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vellugtende kamille
Foto: Fir0002/Flagstaffotos
Foto: Fir0002/Flagstaffotos
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Asterales (Kurvblomstordenen)
Familie Asteraceae (Kurvblomst-familien)
Slægt Matricaria (Kamille)
Art M. recutita
Videnskabeligt artsnavn
Matricaria recutita
L.
Synonymer
Matricaria chamomilla
Hjælp til læsning af taksobokse

Vellugtende kamille (Matricaria recutita) er en 20-60 cm høj plante, som egentlig er en pionerplante, men som har fundet udbredt anvendelse som lægeplante til sårrensning, øjenbadning, mundskylning og som en mild sovemedicin. Den vokser vildt på oftest vandlidende agerjord, men er aftagende i hyppighed. Alle overjordiske dele af planten lugter kraftigt af den karakteristiske kamilleduft.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Vellugtende kamille er en enårig, urteagtig plante med en opret, grenet vækst. Skuddet er svagt furet og klæbrigt. Det bærer spredtstillede blade, som er flerdobbelt fjersnitdelte med trådtynde, tilspidsede småblade. Begge bladsider er lysegrønne.

Blomstringen finder sted i juli-september, hvor man finder blomsterne samlet i endestillede kurvblomster. Kurvebunden er hul og kegleformet med gule, rørformede skiveblomster og hvide, tungeformede randkroner. Begge slags blomster er 5-tallige. Frugterne er nødder.

Rodsystemet består af en kraftig, lodret pælerod og et stort antal siderødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,50 x 0,25 m (50 x 25 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier
Vellugtende kamille
L = 7 T = 6 K = 5 F = 5 R = 5 N = 5

Arten var oprindeligt udbredt i Syd- og Sydøsteuropa, men er nu naturaliseret over hele det øvrige Europa, Nordamerika og Australien. Den er knyttet til opgivne marker og langs vejkanter, hvor der er fuld sol og en fugtbevarende, gerne kalkfattig, men næringsrig jord. Den er indikatorart for ler i jorden.

I Danmark er den sjælden. Den findes oftest på vandlidende agerjord, men den er aftagende i hyppighed.

På strandengen ved Avernakke på Fejø findes arten sammen med bl.a. agertidsel, alm. agermåne, gederams, alm. røllike og tætblomstret hindebæger[1]

Indholdsstoffer[redigér | redigér wikikode]

Planten indeholder 0,3-1,5 % æteriske olier, der er sammensat af α-bisabolol (5–70 %), bisabololoxiderne A, B og C (henholdsvis 5–60, 5–60 og 0–8 %), β-farnesen (7–45 %), cis-og trans-dicycloæter (2–30%), sammen med guaian-derivaterne spathulenol (ca. 1 %) og chamaviolin.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Arten bruges i form af et vandigt udtræk fra de tørrede blomster som en let og mild form for desinfektionsmiddel til betændelser i øjne, på hud og i mund. Desuden bruges de tørrede blomster som inhalation ved svær hoste og åndedrætsbesvær. Endelig bruger mange kamillete som en mild sovemedicin. Det her nævnte skal tages som en oplysning om, hvad folk gør, men ikke som anbefaling af en medicin. Se lægelige forbehold.

Se også[redigér | redigér wikikode]


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]