Vellugtende skabiose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vellugtende skabiose
Foto: Sten Porse
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Underrige Tracheobionta (Karplanter)
Klasse Dicotyledoneae (Tokimbladede)
Orden Dipsacales (Kartebolle-ordenen)
Familie Dipsaceae (Kartebolle-familien)
Slægt Scabiosa (Skabiose)
Art Scabiosa canescens
Videnskabeligt artsnavn
Scabiosa canescens
Waldst. & Kit.
Hjælp til læsning af taksobokse

Vellugtende skabiose (Scabiosa canescens) er en 15-25 cm høj urt, der i Danmark vokser på tørre bakker og overdrev. Den ligner dueskabiose, men er mindre med tæt gråfiltede stængler. Blomsterne har kraftig duft.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Vellugtende skabiose er en flerårig urt med en opret, busket vækst. Stænglerne er forgrenede med modsat stillede sidegrene. De er dækket af et fint hårlag, som farver dem grågrønne. Den grundstillede roset har lancetformede blade med hel (sjældent: tandet) rand. Stængelbladene er derimod dybt fligede med tandet eller hel rand. Begge bladsider er gråfiltede.

Blomstringen sker i juli-september. Blomsterne er samlet i et endestillet, fladt hoved, der er forsynet med bægerbladagtige støtteblade. Kronbladene er lyseblå til bleglilla og 5-fligede. Randkronerne er dog uregelmæssige. Frugterne er kuglerunde.

Rodnettet består af en kort, lodret rodstok med en kraftig pælerod, der har grove siderødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,25 x 0,25 m (25 x 25 cm/år).

Voksested[redigér | rediger kildetekst]

Indikatorværdier
Vellugtende skabiose
L = 7 T = 7 K = 6 F = 3 R = 8 N = 3

Arten er udbredt i Central- og Østeuropa, hvor den findes på varme og tørre, veldrænede voksesteder i fuld sol. I Danmark findes den kun nogle få steder på Nordvestsjælland, hvor den er knyttet til overdrev, tørre bakker og strandenge.

Alpernes østlige udløbere, Eichkogel sydvest for Wien, findes den på kalkklippe, dækket af et tyndt jordlag, sammen med bl.a. alm. pimpinelle, svalerod, buskhestesko, cypresvortemælk, duneg, engriflet hvidtjørn, håret visse, jordstar, Jurinea mollis (en bisamtidsel-art), kirsebærkornel, klitrose, middelhavsprydløg, Onosma visianii (en æseltunge-art), seglbladet hareøre, vortet benved, våradonis, weichseltræ og ædelkortlæbe[1]


Søsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]