Vemb Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vemb Kirke
Vemb kirke (Holstebro).JPG
Vemb Kirke ved Holstebro
Den lille klokkekam opsat i 1800-tallet
Generelt
Opført Romansk stil
Geografi
Adresse Burvej 17A, Vemb,
7570 Vemb
Sogn Vemb Sogn
Pastorat Gørding-Vemb-Bur Pastorat
Provsti Ringkøbing Provsti
Stift Ribe Stift
Kommune Holstebro Kommune
Kommune (1970) Ulfborg-Vemb Kommune
Eksterne henvisninger
www.goerdingvembburkirker.dk
Commons-logo.svg   Vemb Kirke på Commons
Oversigtskort

Vemb Kirke er kirken i Vemb Sogn i Ringkøbing Provsti, Ribe Stift. Den ligger i Holstebro Kommune, indtil Kommunalreformen i 2007 lå den i Ulfborg-Vemb Kommune, og indtil Kommunalreformen i 1970 lå den i Hjerm Herred (Ringkøbing Amt).

Kor og skib er opført i romansk tid af marksten med tilhugne kvadre på hjørnerne. Den retkantede norddør er bevaret i brug, syddøren er næsten forsvundet i murværket. Våbenhuset mod nord er antagelig opført i 1600-tallet. Den lille klokkekam mod vest blev opsat i midten af 1800-tallet. Det rundbuede østvindue blev genåbnet i 1941, da kirken blev renoveret.

Kor og skib har flade bjælkelofter. Ved renoveringen i 1941 blev østvinduet åbnet og det gamle altertavlemaleri fra omkring 1900 af Gjørup[1] erstattet med et trækors. I 1997 fik østvinduet isat en glasmosaik af Sven Havsteen-Mikkelsen. Prædikestolen er fra begyndelsen af 1600-tallet.

Den romanske granitfont har profileret kumme med en savtakfrise nederst samt vulst på overgangen til den firkantede fod, der har hjørnekløer. Fonten er registreret i Mackeprang - Nord og Sønderjylland - Vestjylland, Salling og Himmerland - Den vestjyske type - Glatkummers varianter.[2]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Vorde Sogn" Arkiveret 5. oktober 2016 hos Wayback Machine fra Viborghistorie.dk omtaler en Gjørup: "... I 1813 var det Viborgkøbmanden Niels Gjørup, som ejede Vorde kirke. Da Gråbrødre kirke i Viborg lukkede, købte Gjørup altertavlen herfra og installerede den i Vorde kirke, hvor den har været siden. ..."
  2. ^ Mackeprang : Formentlig Mouritz Mackeprang : Danmarks middelalderlige døbefonte - Oplysningen er som den øvrige tekst fra 'Vemb kirke' hos Nordenskirker.dk
  3. ^ Vemb kirke hos Nordenskirker.dk

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]