Spring til indhold

Venom (Marvel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Cosplay Venom, 2013.
Venom
Dansk navn Venom / Krybet / Giften
Udgiver Marvel Comics
Første optræden Som den "udenjordiske dragt": The Amazing Spider-Man #252, The Spectacular Spider-Man #90 og Marvel Team-Up #141 (maj 1984)
Symbiotens oprindelseshistorie: Secret Wars #8 (december 1984)
Som Venom: The Amazing Spider-Man #299 (april 1988)
Første danske optræden
Skabt af Randy Schueller (oprindelig idé)
David Michelinie
Mike Zeck (dragtens design)
Todd McFarlane (Venoms udseende)
Data
Civile identitet Peter Parker
Eddie Brock
Ann Weying
Patricia Robertson
Angelo Fortunato
Mac Gargan
Flash Thompson
Status Single
Tilknytning Sinister Six
Revengers
Savage Six
Dark Avengers
Thunderbolts
Secret Avengers
Guardians of the Galaxy
New Warriors
S.H.I.E.L.D.
Symbiote Imperium
Tidligere tilknytninger
Kendte alias Spider-Man, Den sorte dragt, Den udenjordiske dragt
Kendte slægtninge
Evner/Kræfter

Beviljer verdens alle kræfter fra sin første kendte vært, Spider-Man. Udøver kraftigt verdens fysiske attribut. Overmenskelig styrke, i stand til at ændre form, samt symbiotens formågen at slås og forsvare sig selv når verden eller den selv er i fare. Begrænset formskiftning, kan ikke opdages af Spider-Mans "spindelsans". Den kan også gøre sin vært usynlig gennem camouflage.

For alternative betydninger, se Venom. (Se også artikler, som begynder med Venom)

Venom, på dansk kendt som Krybet og Giften, er en fiktiv karakter, der er en antihelt/skurk, stærkt forbundet med Spider-Man. Som så mange andre superhelte er en af Venoms styrker et fravær af byrden ved at have et moralkodeks, især hvis den er delvist aktiv i træfningen af beslutninger i løbet af en aktiv kamp.

Til forskel fra størstedelen af superhelte, antihelte, guder og væsener i Marvel Comics, består Venom af en udenjordisk parasitisk livsform i symbiose på godt og ondt med en vært-karakter. En antihelt som lider af flere lignede egenskaber er Spawn, som i modvillig symbiose med en parasiterende sort masse som agerer både på kommando og intuition såvel som som for disciplinering eller afstraffelse.[1]

Med andre ord, er væsenet en symbiot, et følende væsen med en slimet, næsten væskelignende form der har brug for en vært, sædvanligvis et menneske, at binde sig til for at overleve, ligesom virkelighedens parasitter, og giver værten forstærkede kræfter. Dette giver parasitten bevidsthed og dermed behovet for selvbekræftelse, for eksempel ved at adoptere et navn - Venom.

Symbiotens første kendte vært var Spider-Man, som til sidst lykkedes at adskille sig fra væsenet, da han opdagede dens sande natur. Symbioten fortsatte med at binde sig til andre værter, som Eddie Brock, dens anden og mest kendte vært, og tilsammen blev de Venom, samt en af Spider-Mans ærkefjender.[2]

Tegneseriejournalisten og historikeren Mike Conroy skriver dette om Venom: "Det der begyndte som en erstatningsdragt til Spider-man forandredes til en af Marvels netskyderers værste mareidt."[3] Venom blev rangeret som #22 på "Greatest Comic Book Villain of All Time" på IGN's top 100-liste over serieskurke, og nummer 33 på Empires "50 Greatest Comic Book Characters" liste.[4][5]

Ophavsmand og idé[redigér | rediger kildetekst]

Den oprindelige idé om en ny dragt til Spider-Man, som senere skulle blive karakteren Venom, opstod fra en Marvel Comics-læser fra Norridge, Illinois ved navn Randy Schueller.[6] Marvel købte idéen for 220 dollar efter at den daværende chefredaktør, Jim Shooter, sendte et brev til Schueller hvori han beskrev Marvels ønske om at købe idéen af ham. Schueller's design blev senere modificeret af Mike Zeck, og blev symbiotdragten.[7]

Kræfter og evner[redigér | rediger kildetekst]

På trods af at den kræver en levende vært for at overleve, har Venom-symbioten vist sig at være dygtig til at klare sig selv, uafhængighed af en vært. Symbioten kan skift form, inklusive muligheden for at forme søm eller udøve dens størrelse, samt skade andre humanoiders udseende efter at det har erhvervet en vært. Organismen kan desuden anvende sin formskiftende evne til at camouflere sig selv gennem at ændre dens farve eller gennem at blive helt usynlig. Den indeholder også en lille "dimensionel åbning", som tillader sine værter at bære genstande uden at tynge dragten ned. Symbioten viser endda telepatiske evner, hovedsageligt når den behøver at kommunikere med sin vært.

På grund af dens kontakt med Spider-Mand, giver symbioten alle sine efterfølgende værter heltens kræfter men kan ikke udløse hans edderkoppe sanser. Eftersom Spider-Mands kampteknik delvis er afhængighed af hans edderkoppe sanser og fabrikeret spindelvævs kaster, hæmmedes hans effektivitet når han kæmper mod Eddie Brock.

Andre versioner[redigér | rediger kildetekst]

Venom har, som en fiktiv karakter, medvirket i et antal medier, fra tegneserier til film og tv-serier. Hver version af karakteren opretter normalt set en egen kontinuitet, og introducerer ofte parallelle universer, til det punkt at distinkte forskelle i fremstillingen af karakteren kan identificeres.

I andre medier[redigér | rediger kildetekst]

Fjernsyn[redigér | rediger kildetekst]

Film[redigér | rediger kildetekst]

  • Venom medvirker som protagonisten i 2018-filmen Venom, spillet af Tom Hardy.
  • Eddie Brock/Venom medvirker som hovedantagonisten i 2007-filmen Spider-Man 3, spillet af Topher Grace. I filmen binder symbioten sig, efter at blevet afvist af Peter Parker, til Eddie Brock efter at Brock, en konkurrerende freelancefotograf, afsløres at have anvendt forfalskede fotografier, hvilket koster ham hans job. Venom bygger en alliance med Sandman for at dræbe Spider-Man, men hans plan misslykkedes, og han bliver dræbt af en af New Goblins kastebomber.

Musik[redigér | rediger kildetekst]

Referenser[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Spawn". Wikipedia (svensk). 24. juli 2018. Hentet 4. august 2018.
  2. ^ "VENOM: DARK ORIGIN #5 - Marvel Comics Catalog: The Official Site - Iron Man, Hulk, Spider-Man, X-Men, Wolverine and all Marvel Comics and Graphic Novels | Marvel Comics Catalog". Marvel.com. 2008-12-31. Hentet 27. april 2010.
  3. ^ Goldstein, Hilary (2006-02-01). "Spider-Man villain poll". IGN. Arkiveret fra originalen 14. maj 2007. Hentet 1. oktober 2006.
  4. ^ "Venom is number 22". IGN. Arkiveret fra originalen 16. april 2010. Hentet 27. april 2010.
  5. ^ "Empire | The 50 Greatest Comic Book Characters". Empireonline.com. 2006-12-05. Hentet 8. februar 2011.
  6. ^ Brian Cronin (16. maj 2007). "Comic Book Urban Legends Revealed Extra: Randy Schueller's Brush With Comic History | Comics Should Be Good! @ Comic Book Resources". Comic Book Resources. Arkiveret fra originalen 23. oktober 2013. Hentet 13. oktober 2018.
  7. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen den 4. november 2015. Hentet 13. oktober 2018.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Uegnet url (link)