Venstrekørsel og højrekørsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Venstrekørsel)
Spring til navigation Spring til søgning
Kort der angiver højre- og venstrekørsel i alle verdens lande, med venstrekørsel markeret med blå og højrekørsel med rød.

Venstrekørsel er når man efter påbud kører i venstre side af vejen. Langt mere udbredt er dog højrekørsel, som gælder i det meste af Europa og i Danmark. Man forbinder ofte venstrekørsel med Storbritannien, hvor reglen har været gældende længe før bilens indførelse. Venstrekørsel er således udbredt i de tidligere britiske kolonier, herunder Australien, New Zealand og Malta. Også Sverige samt Island havde venstrekørsel frem til henholdsvis 1967 og 1968. Samoa (tidl. Vestsamoa) gik fra højre- til venstrekørsel i september 2009 for at lette importen af brugte biler fra New Zealand og Australien.

Biler produceret til lande med venstrekørsel er tilpasset denne regel. Væsentligst sidder rattet i højre side, hvilket tillader bedre overblik i trafikken. Køretøjer med rattet i venstre side er dog tilladt, ligesom højrestyrede biler er tilladt i Danmark. Regelforskellene mellem landene volder visse vanskeligheder og situationen er næppe ideel ud fra et trafiksikkerhedssynspunkt, men de menneskelige og økonomiske omkostninger ved at foretage ændringer i store og biltætte lande som Storbritannien ville næppe stå mål med fordelene.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Ifølge historikeren Kristian Hvidt beror landenes forskellige kørselspræferencer på hvilken type transport, der var mest udbredt i perioden, hvor man fastslog kørselsretningen ved lov. Var kørsel med hestevogn det mest udbredte, blev højrekørsel den foretrukne, idet kusken i gamle dage som oftest sad til venstre i vognen, og når man mødte en modkørende, var det derfor mest praktisk at holde til højre, således at man bedre kunne holde øje med afstanden mellem de to vogne på datidens snævre veje. Var færdsel til fods eller til hest mest udbredt, antog landene venstrekørsel, idet man på øde strækninger ved mødet med fremmede holdt til venstre, således at sværdarmen, dvs højre hånd, var tættest på den passerende, i fald det viste sig at være en landevejsrøver. Hestevognskørsel var mest udbredt i lande, hvor afstandene mellem bebyggelser var kortere, f.eks. Frankrig, Tyskland og Danmark, mens lande med lange, øde strækninger havde mest ridende og gående trafik, f.eks. Sverige og England. Det var derfor geografien, som spillede en hovedrolle i valget af kørselsretning. Selv om traditionen for kørselsretning således sandsynligvis blev fastlagt i middelalderen, blev de først fastlagte ved lov langt senere.[1]

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark kendes de første vidnesbyrd om kørsel i højre side fra 1758. Den 30. oktober 1758 indførtes krav om, at alle bryggernes, bagernes, møllernes, vognmændenes og hyrekuskenes vogne i København altid skulle køre i høje side af vejen. Der var ikke tale om nogen generel regel, da den kun vedrørte nævnte vogne. Der hersker ikke enighed om rækkevidden af forordningen. Topsøe-Jensen peger på, at bestemmelsen kun dårligt blev efterlevet, men Hvidt antager, at bestemmelsen i et eller andet omfang afspejler en allerede eksisterende sædvane i Københavns gader.[2][1]

Først i 1780 udstedtes en forordning, der indførte højrekørsel på Københavns arealer uden for portene. På denne tid var staten ved at anlægge det nye landsdækkende net af gode hovedveje, som Frederik 5. besluttede i 1761. Det var et arbejde, som blev færdiggjort i 1864 efter næsten 100 års vejbyggeri. Undervejs fik Danmark sin første vejlov, Vejforordningen af 1793, og i forenklet form gled denne forordning om højrekørsel over i den landsdækkende vejforordning. Dermed var højrekørsel fastslået for landdistrikterne, mens købstæderne fortsat selv kunne fastsætte sine regler, hvis de behøvedes.[1]

Sverige[redigér | rediger kildetekst]

I Sverige blev kørsel i højre side fastsat ved forordning i 1718. Det blev fastsat ud fra postvognenes behov. Men allerede 16 år efter ændredes det. Ved en forordning i 1734 blev kørsel i venstre side fastslået i Sverige, og sådan forblev det de følgende 233 år.[1] I 1963 vedtog den svenske rigsdag, at Sverige i 1967 atter skulle overgå til kørsel i højre side. Omlægning til højretrafik, den såkaldte H-dag, skete søndag den 3. september 1967.

Island[redigér | rediger kildetekst]

Island havde oprindelig venstrekørsel og foretog omlægningen til højrekørsel den 26. maj 1968. Den benævnes som H-dagurinn eller Hægridagurinn (højredagen).

Lande og kolonier som har vedtaget venstrekørsel[redigér | rediger kildetekst]

 1. Anguilla
 2. Antigua og Barbuda
 3. Australien
 4. Bahamas
 5. Bangladesh
 6. Barbados
 7. Bermuda
 8. Bhutan
 9. Botswana
 10. Britiske Jomfruøer
 11. Brunei
 12. Cayman Islands
 13. Cocosøerne
 14. Cook-øerne
 15. Cypern
 16. Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland
 17. Dominikanske Republik
 18. Falklandsøerne
 19. Fiji
 20. Grenada
 21. Guernsey
 22. Guyana
 23. Hongkong
 24. Indien
 25. Indonesien
 26. Irland
 27. Isle of Man
 28. Jamaica
 29. Japan
 30. Jersey
 31. Juleøen
 32. Kenya
 33. Kiribati
 34. Lesotho
 35. Macau
 36. Malawi
 37. Malaysia
 38. Maldiverne
 39. Malta
 40. Mauritius
 41. Montserrat
 42. Mozambique
 43. Namibia
 44. Nauru
 45. Nepal
 46. New Zealand
 47. Niue
 48. Norfolk Island
 49. Pakistan
 50. Papua Ny Guinea
 51. Pitcairn
 52. Sankt Helena
 53. Saint Kitts og Nevis
 54. Saint Lucia
 55. Saint Vincent og Grenadinerne
 56. Samoa
 57. Seychellerne
 58. Singapore
 59. Salomon-øerne
 60. Samoa
 61. Sydafrika
 62. Sri Lanka
 63. Surinam
 64. Swaziland
 65. Tanzania
 66. Thailand
 67. Tokelau
 68. Tonga
 69. Trinidad og Tobago
 70. Turks og Caicos-øerne
 71. Tuvalu
 72. Uganda
 73. U.S. Virgin Islands
 74. Zambia
 75. Zimbabwe
 76. Østtimor

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]