Venusfigurine

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Venus fra Dolní Věstonice – verdens ældste eksempel på keramik, dvs. brændt ler.

Venusfiguriner er samlebegreb for omkring 200 kvindefiguriner, der er fundet i store dele af Europa og kan dateres til fra den mellemste ældre stenalder til den sene ældre stenalder. De fleste figuriner stammer fra gravettien-perioden i Vesteuropa, mens nogle andre, også fra Vesteuropa, stammer fra den tidligere aurignacienkultur-periode som f.eks. Venus af Hohle Fels fundet i 2008 og kulstofdateret til for 35.000 år siden og senere eksempler fra madeleinekulturen såsom Venus af Monruz, dateret til at være omkring 11.000 år gammel.

Fingurinerne var udskåret af bløde stenarter som fedtsten, kalk eller kalksten), knogler eller elfenben eller formet af bagt ler. De sidste er blandt de ældste kendte former for keramik.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Hovedparten af venusfigurinerne syntes at være afbildninger af kvinder, og der følges visse kunstneriske konventioner. De fleste af dem er overordnet rombe-formede med det bredeste punkt på midten (hofter/mave). I nogle eksemplarer er visse dele af den kvindelige anatomi overdrevet: mave, hofter, bryster, lår og vulva. I modsætning hertil er andre anatomiske detaljer nedspillet eller helt udeladt, især arme og fødder. Hovederne er ofte forholdsvis små og detaljefattige.

Venus fra Willendorf og Venus fra Laussel bærer spor af at have været dækket af rød okker. Betydningen af dette er ikke klar, men normalt antages der at være religiøs eller rituel baggrund for dette.

Datering[redigér | redigér wikikode]

Figurinerne er fundet i hele Europa og forekommer både i aurignacienkulturen (34.000-23.000 f.Kr.) såvel som i gravettiankulturen (28.000-22.000) og madeleinekulturen (18.000-10.000). Dateringen er dog ofte problematisk, i og med at fundkonteksten ofte er mangelfuld eller ikke eksisterende på grund af plyndringer i begyndelsen af 1900'erne. Det er således ikke umuligt, at figuriner der er klassificerede som gravettian i virkeligheden er ældre. Der findes dog figuriner, der med sikkerhed kan klassificeres til at tilhøre aurignacienperioden, blandt andet Galgenbergfigurinen samt dyr- og menneskefiguriner fra Vogelherd i Schwaben i Bayern og Hohlenstein-Stadel ligeledes fra Schwaben. Desuden er der en del figuriner udformet i let forgængeligt materiale,der nu er gået tabt.[1] Der er en væsentlig forskel på figuriner fra gravettiankulturen og fra madeleinekulturen. Ved fund fra gravettiankulturen udgør venusfigurinerne hovedparten, mens fund fra madeleinekulturen mere har været domineret af dyremotiver end af venusfiguriner. Desuden bærer figuriner fra gravettiankulturen sjældent indristede tegn, som er normale på figuriner fra madeleinekulturen.[2]

Materiale[redigér | redigér wikikode]

Figurinerne er blevet fremstillet i sandsten, grønsten, elfenben, træ og ler. Ved Dolní Věstonice er der blevet fundet spor af en lerfabrik, der fremstillede brændte venusfiguriner. 99% af alle figuriner fra dette fund er blevet bevidst knust.[3] Den ældste fundne venusfigurine (31.000 år, aurignacienkulturen. Figurinen kaldes også ”Dansende Fanny fra Galgenberg”) og er forarbejdet af den hårde bjergart grønsten.[4]

Eksempler[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Paul Bahn, Jean Vertut, 1997:100
  2. ^ Heidi Knecht et al, 1993:243-244
  3. ^ Cian M. Kerrisk – 2001
  4. ^ Richard Rudgley, 1998:192-194