Veolia Transport

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
DanishView.svg Danske forhold. Denne artikel omhandler alene (eller overvejende) danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
Veolia Transport er langt mere end en dansk virksomhed
Veolia Transport
Veolia-transport-logo.svg
Veolia Lok 37 513 und 514 Biel 03 08.jpg
Virksomhedsinformation
Branche Kollektiv trafikRediger på Wikidata
Grundlagt 1. januar 1997Rediger på Wikidata
Opløst 2013Rediger på Wikidata
Hovedsæde Nanterre, FrankrigRediger på Wikidata
Organisation
Ejer TransdevRediger på Wikidata
Moderselskab TransdevRediger på Wikidata
Datterselskaber Transdev Northern Europe
Boreal Norge
Transdev GmbHRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Et tog opereret af Veolia på Charing Cross Station.

Veolia Transport Danmark A/S (tidligere Linjebus og Connex) var indtil 1. september 2007 Danmarks næststørste busselskab med kørsel med 389 busser for Movia , 127 for Midttrafik og 50 for Sydtrafik. Selskabet tabte sin kørsel for NT til Arriva og City-Trafik. Selskabet havde 1.700-1.800 medarbejdere i Danmark indtil 1. september 2007. I februar 2007 meddelte Veolia Transport Danmark at man ophørte med busdrift i Danmark pga. underskud, og efter ca. tre måneders forhandlinger blev det besluttet at sælge til Arriva. Herefter er Arriva det suverænt største busselskab i Danmark med i alt 6.500 medarbejdere.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1990 etablerede Linjebus sig i Danmark, da man vandt kørsel for HT i Hvidovre, Høje Taastrup og Roskilde. Man overtog de gamle entreprenørers busser. I de følgende HT-udbud vandt man mere kørsel og i 1992 købtes DSV Bus. I 1994 havde Linjebus 25,8 % af den samlede HT kørsel i 1996. I 1998 gik det dog dårligt for Linjebus, og man tabte en masse kørsel og kom helt ned på kun at have 39 kontraktbusser for HT, inden man igen fik heldet med sig og vandt mere kørsel for HT.

I 1993 påbegyndte Linjebus kørsel i VT-området. Det skete da man købte (Oluf Larsens) Bustrafikken i Slagelse. I 1997 købte Linjebus Odderbanens busselskab HHJ Bus, der kørte for Århus Amt (nuv. Midttrafik). Også i 1997 blev Linjebus solgt til Franske CGEA Transport. I 1998 vandt man kørsel for VT, STS og NT. Siden var Linjebus et landsdækkende busselskab. I 2000 skiftede Linjebus navn til Connex, og i 2001 købtes halvdelen af det skandaleramte busselskab Combus af Arriva.

Øresundstogstrafikken[redigér | redigér wikikode]

Virksomheden overtog den 11. december 2011 DSBFirsts kontrakt med SkånetrafikenØresundstogstrafikken på grund af DSBFirsts økonomiske problemer[1].

Veolia på Vestbredden[redigér | redigér wikikode]

På grund af Veolias drift af de segregerede buslinjer mellem den besatte Vestbred og Østjerusalem, der er forbeholdt jødiske bosættere, er Veolias overtagelse af Øresundstogstrafikken blevet mødt kritik i svenske medier[2].

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]