Verkhojansk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Verkhojansks byvåben.

Verkhojansk (russisk: Верхоя́нск) er en by i republikken Sakha i Rusland. Den ligger ved floden Jana, nær polarcirklen, omkring 650 km nord-nordøst for Jakutsk. Indbyggertal: 1.434 (folketælling 2002). Byen er dermed den tredjemindste by i Rusland, kun større end Magas og Tjekalin.

Historie[redigér | redigér wikikode]

En kosak-bosætning blev grundlagt i 1638, 90 km sydvest for den nuværende by. I 1775 blev den flyttet til venstre bred af floden Jana, for at gøre skatteindkrævning enklere. Den fik bystatus i 1817. Mellem 1860'erne og 1917 blev byen brugt som et politisk eksilsted.

Erhvervsliv og transport[redigér | redigér wikikode]

Verkhojansk har en flodhavn, en flyveplads, et depot for pelse, og er center for et rendriftsområde.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Klimadiagram for Verkhojansk (tysk tekst).

Verkhojansk er hovedsagelig kendt for sine exceptionelt lave vintertemperaturer, med en gennemsnitstemperatur i januar på -50° C. Byen ligger på det koldeste område på den nordlige halvkugle (også kendt som Stalins dødsring), og bliver sammen med Ojmjakon anset som den nordlige kuldepol. Den laveste temperatur som har været registreret her var -67,8° C i 1892. Verkhojansks højest registrerede temperatur om sommeren er 39 °C, en temperaturforskel på 107° C mellem højeste og laveste. I januar 2006 kom temperaturen meget tæt på rekorden, da den nåede -66,7° C.

I dette område dannes ofte temperaturinversioner om vinteren, hvor temperaturen stiger med højden, i stedet for det modsatte.

Russisk geografiStub
Denne artikel om russisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi