Vesten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 3. maj 2014, 12:17 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
     Udviklede lande i Nordamerika, Vesteuropa, Australien og New Zealand anses altid som en del af Vesten      Underudviklede lande som anses som en del af Vesten.      Udviklede lande i Østasien og Oceanien kan anses som politiske allierede af Vesten      Centraleuropa og Østeuropa, Balkan, Kaukasus kan anses som en del af Vesten      Underudviklede lande, som kan anses som politiske allierede af Vesten      Normalt ikke anset for en del af Vesten

Vesten, den vestlige verden eller Occidenten (modsat Orienten) er en kulturgeografisk fællesbetegnelse for en række lande, der kulturelt og ideologisk minder om hinanden idet de er liberale demokratier, retssamfund og markedsøkonomier. Som hovedregel omfatter begrebet Vesteuropa, USA, Canada, Australien, New Zealand og Centraleuropa, men grænserne er flydende.

Begrebet Den tredje verden stammer fra Den kolde Krig og er baseret på, at Vesten (dengang kun NATO og dets allierede) var den første, mens den kommunistiske blok (Sovjetunionen, Østeuropa og måske også Kina og Cuba) var den anden, og en række alliancefri lande og u-lande med Jugoslavien og Indien i spidsen var den tredje.

Danmarks Statistik definerer vestlige lande som værende Norden, EU-lande samt Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Schweiz, Vatikanstaten, Canada, USA, Australien og New Zealand.[1]

Kildehenvisninger

  1. ^ "Hvad betyder...?". Danmarks Statistik. Hentet 3. oktober 2011. {{cite web}}: Kursiv eller fed markup er ikke tilladt i: |publisher= (hjælp)
Geografi/geologiSpire
Denne artikel om geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.