Vestenskov Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vestenskov Kirke
Vestenskov kirke (Lolland).jpg
Vestenskov Kirke
Generelt
Opført o. 1250
Geografi
Adresse Vestenskov Kirkevej 1A, 4900 Nakskov
Sogn Vestenskov Sogn
Pastorat Kappel-Vestenskov-Arninge Pastorat
Provsti Lolland Vestre Provsti
Stift Lolland-Falsters Stift
Kommune Lolland Kommune
Kommune (2007) Rudbjerg Kommune
Eksterne henvisninger
Websted www.vestenskov.dk


Vestenskov Kirke er den lollandske landsby Vestenskovs sognekirke og ligger i Vestenskov Sogn i Lolland-Falsters Stift.

Kirken er opført i røde munkesten over flere omgange. Den ældste del af kirken er koret og den østligste halvdel af skibet, som er bygget i den senromanske periode mellem år 1250 og 1300. Mens kirken nu har et hvidt hvælvet loft, var loftet dengang et fladt plankeloft.

I gotisk tid, i løbet af 1400-tallet, blev kirken om- og udbygget, som det kan ses på kirkens udvendige murværk. Skibet blev udvidet mod vest og det længde blev næsten fordoblet. Foran indgangen i sydsiden blev der opført et våbenhus, og på korets nordside blev kirken udvidet med et sakristi. Inde i kirken blev der bygget hvælv i kor og skib. Kirkens udvedelser blev sandsynligvis finasieret af det blomstrende sildefiskeriAlbuen, som dengang hørte under Vestenskov sogn. De små romanske vinduer blev muret tilog kvindernes indgang mod nord blev sløjfet og senere erstattet af et vindue.

Døbefonten i Vestenskov kirke er ligeledes gammel og bærer præg af århundredernes slid og skriftende moder. Den lavet om på adskillige gange og har været pyntet på mange forskellige måder. Af synsforrentningen der blev protokolført i 1883 fremgår det at: "Døbefonten, som er sandsten, må renses og bringes tilbage til sin oprindelige form." Det skete dog først i 2007, da kirken gennemgik en større indvendig restaurering. Selve kummen menes at være et gotlandsk arbejde. Dåbsfadet er fra omkring 1575. Det har et billede af en ørn i bunden, omgivet af borter og små blomster og med en indskrift, der fortæller at fru Øllegaard Pentz til Rudbjerggaard har doneret den.

Altertavlen er i renæssancestil og fra 1590' erne, men er stærkt omdannet. Midt i tavlen er indsat et stort maleri af nadveren fra omkring 1650.

Prædikestolen er fra 1627. I fire nicher står Johannes, Kristus, Markus og Lukas, mens Matthæus mangler. På den underste del er anbragt vældigt tidsypiske englehoveder, såkaldte diademhoveder.

Over indgangsdøren hænger et epitafium (gravminde) fra omkring 1610. Indskriften er nu forsvundet, og det vides ikke længere, hvem epitafiet er sat op for, så de personer, der er afbildet i et maleri på træ i storfeltet er ophøjet ukendte.

I 2007 er et nyt antependium opsat, vævet af kunstneren Dorthe Sigsgaard. Dets stil kan betegnes som postmodernistisk naivistisk naturalisme og viser morgenrøden over stranden. Antependiummet lyser vældigt op med sine klare, skarpe farver i kirken, der ellers er holdt i hvis og douche farver.

Uden for kirken står et sort tårn af træ. Det er det typiske lollandske klokketårn, der står ved siden af kirken i stedet for at være bygget som et spir på kirken, som ellers var typisk i resten af landet.

Til trods for sin lidne størrelse og belysningens grelle karakter, fremstår Vestenskov Kirke som et smukt stykke kulturhistorie og danner fortsat rammen om trosudøvelsen og kulturelle arrangementer i lokalsamfundet.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54°47′21″N 11°5′38″Ø / 54.78917°N 11.09389°Ø / 54.78917; 11.09389