Vézelay

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Vezelay)
UNESCO Verdensarvsområde
Sainte-Marie-Madeleine i Vézelay
Vestfacaden af Sainte-Marie-Madeleine i Vézelay
Land Frankrig Frankrig
Type Kultur
Sted Vézelay
Kriterium i, vi
Reference 84
Region Europa
Indskrevet 1979
Oversigtskort
Vézelay ligger i Frankrig
Vézelay
Vézelay
Sainte-Marie-Madeleine i Vézelay

Vézelay er en fransk by i départementet Yonne i Bourgogne. Byen er mest kendt for et benediktinsk abbedi, som omfatter valfartskirken Sainte-Marie-Madeleine med relikvierne af Maria Magdalene. Byen har 492 indbyggere (1999).

Pilgrimskirken La Madeleine[redigér | rediger kildetekst]

Den benediktinske klosterkirke i Vézelay blev grundlagt i 9. århundrede. Kort efter kom kirken i besiddelse af Maria Magdalenas relikvier, og siden har den været et betydeligt valfartssted for pilgrimme. Relikvierne blev ifølge legenden bragt dertil fra Saint-Maximin-la-Sainte-Baume af munken Baudillon. I 1058 blev relikviernes ægthed bekræftet af paven

Kirkens indre

Den nuværende kirke blev opført mellem 1089 og 1206; de ældste dele er i romansk stil og de yngste i gotisk. Midterskibet er næsten 60 m langt, og dets proportioner giver kirken indtryk af lethed: hvælvingens usædvanlige højde, det gotiske kors elegance og det øvrige interiør. Kirkens elegante arkitektur understreges af de grå bånd, der pryder de massive buer i midterskibet.

Vézelay og Korstog[redigér | rediger kildetekst]

I påsken 1146 holdt Bernhard af Clairvaux fra kirken en prædiken for bl.a. Ludvig 7. af Frankrig. Den blev startskuddet til det 2. korstog.

Richard 1. Løvehjerte og Filip 2. August af Frankrig mødtes her i 1190, inden de begav sig til det Hellige land på det 3. korstog.

Vézelay i dag[redigér | rediger kildetekst]

Kirken Sainte-Marie-Madeleine og hele den bakke, som den ligger på, blev i 1979 udnævnt til en del af UNESCOs liste over verdens kulturarv.[1]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Om Verdensarvsstedet på whc.unesco.org
Fransk geografiSpire
Denne artikel om Frankrigs geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 47°27′57″N 3°44′45″Ø / 47.4658°N 3.7458°Ø / 47.4658; 3.7458