Victor Riqueti de Mirabeau

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Victor Riqueti, marquis af Mirabeau
Economiques, 1769

Victor de Riqueti, marquis de Mirabeau (3. oktober 1715 - 13. juli 1789) var en fransk økonomisk forfatter, fysiokrat og kendt som Mirabeau den ældre. Han var far til Honoré Gabriel Riqueti de Mirabeau og André Boniface Louis Riqueti de Mirabeau.

Han var i sin ungdom militær, arvede 1737 slægtens gamle stamgods og kom herved til at interessere sig for landbrug og økonomiske spørgsmål, hvorfor han afbrød sin militære løbebane og kastede sig over studier. Som økonomisk forfatter nød han i samtiden et ry, der næppe blev overstrålet. Allerede den anononyme Mémoire sur l’utilité des États provinciaux fra 1755, et indlæg for en friere, decentraliseret forfatning med provinsielle repræsentativ-forsamlinger, vakte opmærksomhed. Med eet slag berømt blev han imidlertid ved sit hovedværk L’ami des hommes ou traité de la population (1755, talrige senere udgaver, således ved Rouxel, Paris 1883), der skaffede ham tilnavnet "menneskevennen". Mirabeau fremhæver her betydningen af en stærk befolkningstilvækst og af landbrugets opkomst.

Mirabeau trådte i forbindelse med Quesnay og blev dennes trofaste tilhænger og en utrættelig agitator for hans lære; blandt fysiokraterne indtager han derfor en af de mere fremskudte pladser. Hans næste bog, om skattereformspørgsmålet, Théorie de l’Impôt fra 1760, er ganske indblæst af det nye systems ånd; dristig brændemærker Mirabeau her den herskende praksis med skatternes bortforpagtning og foreslår i stedet en eneste direkte skat på jordejendommenes nettoafkastning — fysiokraternes yndlingsutopi. En populær udredning af de nye økonomiske teorier gav Mirabeau i Philosophie rurale ou Économie générale et politique de l’agriculture fra 1763, hvori Quesnay’s medarbejderskab hyppig er mærkbart. Et interessant bidrag til et af samtidens mest brændende spørgsmål er hans Lettres sur le commerce des grains fra 1768, der tog til orde for kornhandelens frigivelse.

Forfatterskab[redigér | redigér wikikode]

  • Mémoire sur l’utilité des États provinciaux (1755)
  • L'Ami des hommes ou Traité de la population (1756-59)
  • Theórie de l'impôt (1760)
  • Philosophie Rurale ou Économie générale et politique de l’agriculture (1763)
  • Lettres sur le commerce des grains (1768)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]