Victoria af Storbritannien (1840-1901)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Victoria af Storbritannien
Vicky.jpg
Kejserinde af Tyskland
Regerede 9. marts 188815. juni 1888
Forgænger Augusta af Sachsen-Weimar-Eisenach
Efterfølger Augusta Viktoria af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg
Ægtefælle Frederik 3. af Tyskland (g. 1858)
Børn
Far Albert af Sachsen-Coburg og Gotha
Mor Victoria af Storbritannien
Født 21. november 1840
Buckingham Palace, London, England
Død 5. august 1901 (60 år)
Kronberg im Taunus, Hessen
Hvilested Friedenskirche, Potsdam, Brandenburg

Viktoria af Storbritannien (Victoria Adelaide Mary Louisa af Storbritannien og Irland; født 21. november 1840Buckingham Palace, London, død 5. august 1901Schloss Friedrichshof, Kronberg im Taunus; efter sin mands død (15. juni 1888) også kaldet Kejserinde Friedrich (tysk: Kaiserin Friedrich) var ældste barn af dronning Victoria af Storbritannien og Prins Albert af Sachsen-Coburg og Gotha og gennem ægteskab med Frederik 3. af Tyskland dronning af Preußen og kejserinde af Tyskland i 99 dage i 1888.

Den britiske prinsesse blev af sin far opdraget til politisk liberale holdninger og efter forlovelsen omhyggeligt forberedt til rollen som preussisk prinsesse. Victoria var i lighed med sin mand, Frederik, af den opfattelse, at Preussen og sidenhen det Tyske Kejserrige burde udvikles til et konstitutionelt monarki efter britisk mønster. Hendes politiske holdning kombineret med hendes britiske afstamning isolerede hende gennem mange år ved det preussiske hof. Blandt hendes politiske modstandere var her Otto von Bismarck. Efter mange års venten fik Victoria og Frederik kun få ugers mulighed for at øve indflydelse på tysk politik, idet Frederik døde af strubekræft blot 99 dage efter sin tronbestigelse. Sønnen, Vilhelm, der efterfulgte sin far, tiltrådte en tydeligt mere konservativ politik end sine forældre. Victoria tilbragte sine sidste år langt fra det preussiske hof i Kronberg im Taunus.

Korrespondancen mellem Victoria og hendes forældre er næsten fuldstændig bevaret. 3.777 breve fra dronning Victoria til sin ældste datter og ca. 4.000 breve fra datteren til moderen er katalogiseret. Disse breve giver et detaljeret indblik i livsformen ved det preussiske hof i årene 1868-1900.

Tidlige år[redigér | rediger kildetekst]

Victoria med sin far, prins Albert

Prinsesse Victoria var rigt begavet, tidligt udviklet og interesseret i mange ting. Begge hendes forældre var fast besluttede på at give såvel deres ældste datter som de andre børn en grundig uddannelse. Dronning Victoria, der som 18-årig tronfølger havde fulgt sin barnløse farbror Vilhelm 4. som regent af et udstrakt rige, var utilstrækkeligt forberedt på opgaven. Prins Albert derimod havde fået en langt mere omfattende uddannelse, selv om han blot var anden søn af hertug Ernst 1. af Sachsen-Coburg og Gotha, hvis beskedne hertugdømme omfattede 140.000 indbyggere på knap 2.000 kvadratkilometer. Det var ikke mindst Alberts farbror, kong Leopold af Belgiens, fortjeneste.

Ægteskab[redigér | rediger kildetekst]

Victoria blev gift med kronprins Frederik af Preussen den 25. januar 1858. Vielsen fandt sted i det kongelige kapel på St. James's Palace. Ægteskabet var både et inklinationsparti og en alliance mellem to dynastier. Dronning Victoria og prins Albert håbede, at Victorias ægteskab med den fremtidige konge af Preussen ville cementere de tætte bånd mellem London og Berlin og muligvis lede frem til et forenet og liberalt Tyskland. I tiden for brylluppet sang londonerne i gaderne "God save the Prince and Bride! God keep their lands allied!"

Kronprinsesse[redigér | rediger kildetekst]

Kronprinsefamilien residerede det meste af tiden på Neues Palais i Potsdam. Parret var fortalere for for liberale ideer, men deres forsøg på et fremkalde et tysk systemskifte mislykkedes, da Viktorias svigerfar kejser Wilhelm 1. af Tyskland var under stærk indflydelse af den konservative kansler Otto von Bismarck.

Kejserinde & Kejserinde Friedrich[redigér | rediger kildetekst]

Da Frederik 3. besteg den tyske trone i marts 1888, var han dødssyg af strubekræft, og han døde allerede den 15. juni samme år. Viktoria var derfor kun tysk kejserinde i 99 dage. Som enkekejserinde blev hun kendt som Kejserinde Friedrich.

Helt siden sin barndom havde den senere kejser Vilhelm 2. haft et anstrengt forhold til sin mor. Dette blev forværret, da han ved sin tronbestigelse i juni 1888 optrådte brysk og hensynsløst over for moderen.

Død[redigér | rediger kildetekst]

I sine sidste år opholdt Kejserinde Friedrich sig ofte på slottet Friedrichshof i Hessen. I 1899 fik hun diagnosen brystkræft og døde af sygdommen i august 1901. Hun blev begravet ved siden af sin mand i mausoleet i fredskirken i parken ved slottet Sanssouci i Potsdam.

Som døende enkekejserinde fik hun smuglet den omfattende brevveksling med moderen ud af Tyskland ved lord Ponsonbys mellemkomst. Ponsonby var hendes bror, kong Edvards privatsekretær. Brevene, der er åbenhjertige og indiskrete blev udgivet i 1928.

Børn[redigér | rediger kildetekst]

Viktoria og Frederik fik otte børn:

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi