Vidrarusøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vidrarusøen
Overblik
Land Rumænien
Type Kunstig sø
Tilløb Argeș
Afløb Argeș
Overfladeareal 8,94 km
Middeldybde 6,7 m
Maks. dybde 155 m
Vandvolumen 0,48 km³
Vandspejlskote 830 moh.
Oversigtskort

Vidrarusøen (rumænsk: Lacul Vidraru) er en kunstig sø i Rumænien. Den blev skabt i 1965 ved opførelsen af Vidraru-dæmningen ved Argeș-floden.

Det ligger i skyggen af Făgăraș-bjergene. En landsby blev oversvømmet ved anlægget af søen og ligger på bunden.

Vidrarusøen er en reservoirsø ved floden Arges, bygget i 1965 til vandkraftproduktion . Den rummer 465 millioner kubikmeter vand med en længde på 10,3 km og en bredde på 2,2 km, og har et samlet areal på 8,7 km2 og en maksimal dybde på 155 meter. Dens omkreds er omkring 28 kilometer.

Et underjordisk kraftværk ligger i nærheden af søen, 104 meter under Cetatuia-massivet. Dens årlige energiproduktioner på 400 gigawatt-timer (1.400 TJ) i et gennemsnitligt hydrologisk år. Den installerede turbinekapacitet er 220 megawatt.

På højre bred, på Plesa-bjerget, ligger statuen 'Energia', der repræsenterer Prometheus med lyn i hånden, der symboliserer elektricitet.

Søen ligger mellem bjergene i og ved udgangen af Ghitumassivet, og får vand fra floderne Capra, Buda mfl., med en samlet gennemsnitlig fødestrøm på 5,5 m3/sek.

Ved færdiggørelsen var den den 8. højst liggende kunstige sø i Europa og den 20. i verden.


Opførelsen af Vidraru-dæmningen tog fem og et halvt år fra 1960. For at gennemføre den var der 42 km tunnelgravning gennem 1.768 millioner m3 sten, og der blev også blev installeret 6.300 tons elektromekanisk udstyr.

På Lake Vidraru kan folk dyrke ekstremsporten bungee jump.

Den eneste vej til Vidraru-søen er den spektakulære Transfagarasan (DN7C), der løber fra Curtea de Arges til Cartisoara og passerer foran vandkraftværket, på Vidraru-dæmningen og rundt om Vidraru-søen.

Vidrarusøen
:Image:Vidraru-Romania.jpg
Vidrarusøen