Vilhelm 2. af England

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vilhelm 2. Rufus
Konge af England
Regerede 9. september 1087 - 2. august 1100
Forgænger Vilhelm 1.
Efterfølger Henrik 1.
Ægtefælle ingen
Børn ingen
Far Vilhelm Erobreren
Mor Matilda af Flandern
Født ca. 1056
Normandiet
Død 2. august 1100
New Forest

Vilhelm 2. af England (engelsk: William II, ca. 1056 – 2. august 1100) også kaldet Vilhelm Rufus eller Vilhelm den Røde og (fransk: Guillaume le Roux) var konge af England fra 26. september 1087 til sin død i 1100 med magt over Normandiet og indflydelse i Skotland. Han var mindre succesfuld i at udvide sin kontrol ind i Wales. Han var den tredje søn af Vilhelm Erobreren, og han blev ofte omtalt som Vilhelm Rufus (engelsk: William Rufus, rufus betyder "den røde" på latin), hvilket muligvis henviser til hans rødmossede udseende, eller at han havde rødt hår som barn, hvilket er mere sandsynligt.[1][a]

Vilhelm havde et komplekst temperament, og kunne både være krigerisk og flamboyant. Han giftede sig ikke og fik heller ingen børn hvilket, kombineret med samtidige beretninger, har fået historikere til at fremsætte teorier om at han skulle være homoseksuel eller biseksuel.[3] Han døde efter at være blevet ramt af en pil under en jagt under uklare omstændigheder. Indicier i adfærdet hos dem omkring ham giver en stærk formodning, der dog ikke er bevist, om at han blev myrdet.[4] Hans yngre bror, Henrik 1. efterfulgte ham hurtigt som konge.

Historikeren Frank Barlow betragter Vilhelm som en "rubust, djævelsk soldat uden naturlig værdighed eller social ynde, uden kultiveret smag og med ringe konventionel religiøs fromhed eller moral, og ifølge hans kritikere afhængig af enhver form for last, særligt lyst og sodomi." På den anden side var en en vis hersker og sejrrig general. Barlow noterer at "hans [ridderlige] ryder og bedrifter var alle for indlysende. Han havde opretholdt god orden og tilfredsstillende retssystem i England og genoprettet fred i Normandiet. Han udvidede det angelnormanniske styre i Wales, fik gjort Skotland til en solid del af sit herredømme, genvandt Maine og opretholdt presset på Vexin."[5]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ De Miraculis Sancti Eadmundi er den eneste som kalder ham William Longsword.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Barlow William Rufus pp. 11–12
  2. ^ Mason, King Rufus: The Life and Murder of William II of England, p. 10
  3. ^ Mason, King Rufus: The Life and Murder of William II of England, p. 16
  4. ^ Mason, King Rufus: The Life and Murder of William II of England, pp. 9–11
  5. ^ Barlow, Frank (2004). "William II (c.1060–1100)". Oxford Dictionary of National Biography. Oxford Dictionary of National Biography (online udgave). Oxford University Press. Hentet 28. november 2013. (Abonnement eller britisk offentligt biblioteksmedlemskab kræves.)
Litteratur
Foregående: Konge af England
1087-1100
Efterfølgende:
Vilhelm 1.
1066-1087
Henrik 1.
1100-1135
KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi