Vilhelm Boye

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vilhelm Boye
Født 28. juni 1837Rediger på Wikidata
Død 22. september 1896 (59 år)Rediger på Wikidata
Far Casper Johannes BoyeRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets AkademienRediger på Wikidata
Beskæftigelse Journalist, arkæologRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Vilhelm Christian Boye (født 28. juni 1837 i Helsingør, død 22. september 1896 i København) var en dansk arkæolog, søn af præsten og digteren Casper Johannes Boye.

Han var student fra Borgerdydskolen på Christianshavn 1855. Boye var fra sin tidlige ungdom interesseret for dansk arkæologi. Han studerede i Museet for de nordiske Oldsager og valgtes af C.J. Thomsen til udgiver af Oplysende Fortegnelse over de Genstande i Museet, der er forarbejdede af eller prydede med ædle Metaller (1859), et arbejde, som støttedes økonomisk af Vedel Simonsen. Foretog for museet forskellige udgravninger omkring i landet (jvfr. Oldskriftselskabets Tidsskrifter).

Han var frivillig i felttoget 1864 og deltog i slageneDybbøl og Als.

Da han ikke opnåede nogen officiel stilling ved museet efter Thomsens død, søgte han sit erhverv i forskellig, væsentligst journalistisk, virksomhed og opholdt sig i flere år i Haderslev som medarbejder ved Danevirke.

Efter at være vendt tilbage til København blev han 1880 biblioteksassistent i "Athenæum" og i 1885 tillige assistent ved Museet for de nordiske Oldsager.

I 1879 ægtede han Mimi Drachmann, datter af lægen, professor Andreas Georg Drachmann i første ægteskab.

1885 ansattes han ved museet og knyttedes ved reorganisationen 1892 til Nationalmuseets II (historiske) afdeling. Boye udførde en række arkæologiske undersøgelser i marken og han har skrevet en række mindre afhandlinger og lejlighedsarbejder samt Fund af Egekister fra Bronzealderen. 1896.

Han er begravet på Søllerød Kirkegård.

Kilder[redigér | redigér wikikode]