Vincent Lerche

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vincent Lerche

Vincent Stoltenberg Lerche.jpg

Personlig information
Født 5. september 1837Rediger på Wikidata
TønsbergRediger på Wikidata
Død 28. december 1892 (55 år)Rediger på Wikidata
DüsseldorfRediger på Wikidata
Søskende Valborg LercheRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler, tegneserietegner, skribent, illustratorRediger på Wikidata
Elever Augusta JensenRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Vincent Stoltenberg Lerche (født 5. september 1837 i Tønsberg, død 28. december 1892 i Düsseldorf) (i hans senere leveår ofte skrevet Stoltenberg-Lerche) var en norsk maler.

Oldsaksgranskeren, maleri fra 1865.

Lerche blev student 1855, men rejste allerede det følgende år til Düsseldorf for at uddanne sig i malerkunsten ved det dengang af nordiske kunstnere stærkt besøgte kunstakademi. Her arbejdede han i hen ved to år under Christian Köhlers, Friedrich Wilhelm Schadows og Karl Müllers ledelse, blev senere vejledet af Hans Gude og begyndte 1860 at arbejde på egen hånd og at gøre studierejser. Hans interesse for gammel arkitektur og gammel liv styrkedes og udvikledes ved gentagne rejser, navnlig i Italien og Rhin-Landene. Hans billeder er også for en stor del arkitekturmalerier i akvarel og olie med navnlig fra klosterlivet hentede staffagefigurer, der dog har en mere selvstændig karakter end almindelig og hyppig er humoristisk behandlede. Af hans i gallerier og privatsamlinger spredte talrige billeder kan nævnes: Kardinal og Tiendedag i et Kloster (Nasjonalgalleriet, Oslo), Klosterbiblioteket (Stockholms Nationalmuseum), Klubbisterne i Mainz, I Narrens Vise, Munchhausen, Skipperhistorier. Han udstillede på statens årlige udstillinger i Kristiania 1834—87.

Også i litteratur er Lerches navn ofte kommet til syne. I det svenske blad Ny illustreret Tidning, hvor Lerche var artistisk og litterær medarbejder i en årrække fra 1865 af, har han leveret en række litterære bidrag. Nogle af disse samt enkelte opsatser indtagne i tyske blade udgav han samlede under titlen Med Blyanten. 1887-90 skrev han føljetoner i Aftenposten.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • Med blyanten: löse blade af en malers skisseböger, Ny samling. Kristiania 1873-74.
  • Små Billeder for store Børn. Ny Samling. Kristiania 1876-1879.
  • Fra det gamle Hjørneskab: Skisser fra en Smaaby i Firtiaarene. Kristiania 1893.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]