Vincent Stoltenberg Lerche

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Oldsaksgranskeren, maleri fra 1865

Vincent Stoltenberg Lerche (5. september 1837 i Tønsberg28. december 1892 i Düsseldorf) (i hans senere leveår ofte skrevet Stoltenberg-Lerche) var norsk maler.

Lerche blev student 1855, men rejste allerede det følgende år til Düsseldorf for at uddanne sig i malerkunsten ved det dengang af nordiske kunstnere stærkt besøgte kunstakademi. Her arbejdede han i hen ved to år under Kohlers (?), Schadows (? Sikkert Friedrich Wilhelm Schadow) og Karl Müllers ledelse, blev senere vejledet af Hans Gude og begyndte 1860 at arbejde på egen hånd og at gøre studierejser. Hans interesse for gammel arkitektur og gammel liv styrkedes og udvikledes ved gentagne rejser, navnlig i Italien og Rhin-Landene. Hans billeder er også for en stor del arkitekturmalerier i akvarel og olie med navnlig fra klosterlivet hentede staffagefigurer, der dog har en mere selvstændig karakter end almindelig og hyppig er humoristisk behandlede. Af hans i gallerier og privatsamlinger spredte talrige billeder kan nævnes: Kardinal og Tiendedag i et Kloster (Nationalgalleri, Kria), Klosterbiblioteket (Stockholms Nationalmuseum), Klubbisterne i Mainz, I Narrens Vise, Munchhausen, Skipperhistorier. Han udstillede på statens årlige udstillinger i Kria 1834—87.

Også i litteratur er Lerches navn ofte kommet til syne. I det svenske blad Ny illustreret Tidning, hvor Lerche var artistisk og litterær medarbejder i en årrække fra 1865 af, har han leveret en række litterære bidrag. Nogle af disse samt enkelte opsatser indtagne i tyske blade udgav han samlede under titlen Med Blyanten. 1887-90 skrev han føljetoner i Aftenposten.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • Med blyanten: löse blade af en malers skisseböger, Ny samling. Kristiania 1873-74.
  • Små Billeder for store Børn. Ny Samling. Kristiania 1876-1879.
  • Fra det gamle Hjørneskab: Skisser fra en Smaaby i Firtiaarene. Kristiania 1893.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

697 (Salmonsens konversationsleksikon / Anden Udgave / Bind XV: Kvadratrod—Ludmila)

Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.