Vindeby (Lolland Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vindeby
Forsamlingshuset Onsevig Station
VindebyForsamlingshus.jpg OnsevigStation.JPG
Vindeby0.jpg
Vindeby Mølle
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Lolland Kommune
Sogn Vindeby Sogn
Oversigtskort

Koordinater: 54°55′24″N 11°9′19″Ø / 54.92333°N 11.15528°Ø / 54.92333; 11.15528

Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler landsbyen Vindeby på Lolland. Der er også andre steder med dette navn, se Vindeby.

Vindeby er en landsby på det nordvestlige Lolland, beliggende 6 km vest for Horslunde, 12 km nord for Nakskov og 34 km nordvest for kommunesædet Maribo. Landsbyen hører til Lolland Kommune og ligger i Region Sjælland.

Vindeby hører til Vindeby Sogn, og Vindeby Kirke ligger i den sydlige del af landsbyen.

Faciliteter[redigér | redigér wikikode]

Vindeby-Onsevig Borgerforening driver Vindeby Forsamlingshus, som har en stor sal til 80 personer og en lille sal til 40 personer samt service til 70 personer.[1] Landsbyen har også et cafeteria.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Vindeby Mølle[redigér | redigér wikikode]

Vindeby Mølle ligger 1 km sydvest for Vindeby. Den er opført som hollandsk vindmølle i 1824, hvor den erstattede en stubmølle, der var brændt året før. Møllen blev fredet i 1959. Den sidste møller drev den indtil 1993, men den var allerede i 1986 overdraget til Vindeby Møllelaug til restaurering. I 1989 kom der gang i restaureringsarbejdet, som stod på i 10 år, og Vindeby Mølle blev (gen)indviet som fuldt funktionsdygtig mølle 25. april 1998.

Der er bevaret så meget som muligt af de gamle tømmerkonstruktioner, og kun møllehatten, vingerne, omgangen og yderbeklædningen er nykonstrueret ud fra de originale forlæg. Vindeby Mølle er speciel ved sin svære konstruktion og den usædvanlige portgennemkørsel i østsiden. Møllen havde nemlig stampeværk, som forårsagede kraftige vibrationer og optog pladsen midt i møllen, hvor der ellers normalt var gennemkørsel. Stampeværket har formentlig været anvendt til knusning af dyreknogler til benmel, men var kun i brug den første snes år efter opførelsen af møllen.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Vindeby beskrives således af Trap i 1899: "Vindeby (gml. Form Wyndesæby) med Kirke, Præstegd., Skole, Fattiggaard (opr. 1866, Plads for 36 Lemmer), Puggaards Stiftelse (opr. 1872 af Grosserer R. Chrf. P. med Fribolig for 3 enlige Kvinder), Mølle, Bageri og Andelsmejeri;" Målebordsbladet fra jernbanens tid viser desuden forsamlingshus og lægebolig.

Vindeby havde stationNakskov-Kragenæs Jernbane (1915-67). Stationen fik navnet Onsevig efter den nærliggende vig, fordi navnet Vindeby var optaget af Vindeby trinbræt på Langelandsbanen og VindebyTåsinge. Nord for Onsevig havde man i 1858 oprettet Onsevig udskibningssted, og her kom der kro og købmandsforretning.

Stationen havde krydsnings-/læssespor øst for stationsbygningen.[2] Den er bevaret på Toftevej 122.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]