Vinkelhastighed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Vinkelhastighed (også radianhastighed, vinkelfrekvens eller radianfrekvens) er for et legeme som roterer om en akse den vinkel, som legemet drejer sig i en tidsenhed. I matematiske og fysiske formler betegnes en vinkelhastighed typisk med det græske bogstav (lille omega).

Måleenheden for vinkelhastighed er normalt radianer pr. sekund der også kort kan opfattes blot som reciprokke sekunder (), men i princippet kunne man også bruge grader pr. sekund. Da der går radianer på en hel omgang, er sammenhængen mellem vinkelhastighed og omdrejningsfrekvens

Vinkelhastighed kaldes indimellem lidt forvirrende vinkelfrekvens.

Vinkelhastighed (vinkelfrekvens) kan også bruges om andre regelmæssige, periodiske fænomener end rotation, for eksempel harmoniske svingninger. I det matematiske udtryk

kan koefficienten kaldes en vinkelhastighed (fordi argumentet til cosinus, , er en vinkel).

I tre dimensioner angives vinkelhastigheden ofte som en vektor hvis størrelse er den vinkel legemet drejer sig i en tidsenhed og hvis retning angiver rotationsaksens retning i rummet. Vektorformen af vinkelhastigheden noteres eller .

Vinkelhastighed anvendes ved tidslige periodiske signaler. For stedslige periodiske signaler er det tilsvarende begreb bølgetallet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: