Vinterferie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mange benytter vinterferien til at besøge skisportssteder.

Vinterferie er en ferie, som ligger om vinteren.

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark er vinterferien en ugelang skoleferie, som typisk ligger i uge 7 eller 8. Placeringen af vinterferien afgøres af den enkelte kommune, og de fleste har lagt den i uge 7, bortset fra kommunerne i Nordjylland, på Østsjælland og Vestegnen, hvor ferien traditionelt har ligget i uge 8.[1] Fra og med 2015 blev vinterferien på Fyn imidlertid flyttet til uge 7 efter en aftale indgået mellem de 10 fynske kommuner.[2] Bornholms Regionskommune har tidligere placeret vinterferien i den uge, hvor fastelavnsmandag falder, men fra 2016 indledte man en forsøgsordning med ferien placeret fast i uge 7[3], dog er det senere blevet ændret tilbage til sin tidligere placering.

I 2017 afholdt følgende 20 kommuner vinterferie i uge 8:[1]

Landets øvrige 78 kommuner havde placeret ferien i uge 7.

Sverige[redigér | rediger kildetekst]

I Sverige holdes sportlov ("sportsferie"), som varer en uge og ligger mellem uge 7 og uge 12, men normalt inden for en treugersperiode og således at sportlov og påskeferie (der i Sverige ligger i ugen før eller efter påske) ikke kommer for tæt på hinanden.

Sportlov har sin oprindelse i den såkaldte kokslov ("koksferie"), som blev indført i 1940, hvor der var rationering i Sverige, så man kunne spare på opvarmningen af skolerne. Formålet med sportlovet blev snart omformuleret til fremme af vintersport gennem sportsudøvelse i hjemegnen eller i fjeldet. I dag har mange kommuner ferieaktiviteter, der ikke nødvendigvis har meget med vintersport at gøre, f.eks. floorball.[4]

I forskellige dele af Sverige ligger sportlov forskelligt:

 • Uge 7: Göteborg, Kungsbacka, Västra Götaland, Jönköpings län, Ydre.
 • Uge 8: Uppsala län, Skåne län, Södermanlands län (undt. Gnesta), Östergötlands län (undt. Ydre), Örebro län, Hallands län, Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län.
 • Uge 9: Stockholms län, Dalarnas län, Gästrikland, sydlige Hälsingland, Västmanlands län, Värmlands län, Gnesta, Älvkarleby.
 • Uge 10: Västerbotten, Norrbotten, nordlige Hälsingland, Västernorrlands län, Jämtlands län, Idre.
 • Uge 11: Jokkmokk.[5]

Norge[redigér | rediger kildetekst]

I Norge blev vinterferien i skolerne generelt indført efter anden verdenskrig, men forskellige former for vinterferie fandtes allerede langt tidligere. I en annonce i Aftenposten den 31. marts 1912 skrev Ebbesen & Jensen, at "Da vi har Specialforretning og i en Årrække har git vort Personale 10 Dages Vinterferie, holder vi vor Forretning Aaben Paaskelørdag." Den 24. januar 1913 skrev Aftenposten, at Kristiania Kreds af Nationalforeningen mod Tuberkulose åbnede en vinterferiekoloni for svagelige børn fra tuberkuløse hjem.

Vinterferien i Norge holdes pr. 2020 i uge 8, 9 eller 10 afhængig af fylke. Fylkesmanden i hvert fylke beslutter, hvornår vinterferien falder. Den 1. januar 2020 trådte Regionreformen i kraft, og antallet af fylker i Norge blev reduceret fra 20 til 11. Vinterferieugen i 2020 blev planlagt ud fra de gamle fylkegrænser.

I 2020 var vinterferieugerne i Norge fordelt som følger:

I Finnmark varierer vinterferien dog meget fra kommune til kommune, og i nogle skoler har eleverne kun to eller tre fridage i stedet for en hel uge. På Svalbard er der ingen vinterferie.[6]

Holland[redigér | rediger kildetekst]

I Holland blev vinterferien (carnavalvakantie, voorjaarsvakantie eller krokusvakantie ("karnevals-", "forårs-", hhv. "krokusferie") indført i 1970'erne. Den ligger i midten til slutningen af februar og landet falder i to dele: den sydlige del holder ferie i ugen før eller efter resten af landet.

Belgien[redigér | rediger kildetekst]

I Belgien afhænger vinterferiens placering af påsken, således at vinterferien begynder seks uger før palmesøndag.

Tyskland[redigér | rediger kildetekst]

I Tyskland er det kun nogle af forbundslandene, der holder vinterferie – som regel i en uge.

Schweiz[redigér | rediger kildetekst]

I Schweiz varer sportsferien en til to uger og ligger alt efter kanton mellem slutningen af januar og begyndelsen af marts.

Østrig[redigér | rediger kildetekst]

I Østrig ligger vinterferien i februar og varer en uge. Ferien ligger midtvejs i skoleåret og kaldes derfor Semesterferien. Feriens placering varierer mellem forbundslandene.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ a b DR - Derfor holder vi ikke vinterferie på samme tid (21. februar 2017)
 2. ^ DR - Fynboer må vænne sig til vinterferie i uge 7 (11. december 2013)
 3. ^ "Bornholms Tidende - Vinterferie - forandring til udvikling (16. juni 2014)". Arkiveret fra originalen 22. februar 2017. Hentet 21. februar 2017.
 4. ^ SVT - Kokslov blev sportlov – ledigheten firar 80 år (10. februar 2020) (svensk)
 5. ^ Expressen - Sportlov 2020: guide med datum för hela Sverige (7. november 2019) (svensk)
 6. ^ timeanddate.no - Vinterferie (norsk)