Vinterferie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mange benytter vinterferien til at besøge skisportssteder.

Vinterferie er en ferie, som ligger om vinteren.

Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark er vinterferien en ugelang skoleferie, som typisk ligger i uge 7 eller 8. Kommuner omkring København holder typisk vinterferie i uge 7. Enkelte kommuner lægger vinterferien i uge 6 eller 9 eller lader feriens placering afhænge af påsken, således at der ikke bliver for kort tid mellem ferierne. Bornholms Regionskommune placerer vinterferien i den uge hvor fastelavnsmandag falder.

Sverige[redigér | redigér wikikode]

I Sverige holdes sportlov ("sportsferie"), som varer en uge og ligger mellem uge 7 og uge 12, men normalt inden for en treugersperiode og således at sportlov og påskeferie (der i Sverige ligger i ugen før eller efter påske) ikke kommer for tæt på hinanden.

Sportlov har sin oprindelse i den såkaldte kokslov ("koksferie"), som blev indført i 1940, hvor der var rationering i Sverige, så man kunne spare på opvarmningen af skolerne. Formålet med sportlovet blev snart omformuleret til fremme af vintersport gennem sportsudøvelse i hjemegnen eller i fjeldet. I dag har mange kommuner ferieaktiviteter, der ikke nødvendigvis har meget med vintersport at gøre, f.eks. indebandy.

I forskellige dele af Sverige ligger sportlov forskelligt:

Uge 7: Göteborg, Kungsbacka, Västra Götaland, Jönköpings län, Ydre

Uge 8: Uppsala län, Skåne län, Södermanlands län (undt. Gnesta), Östergötlands län (undt. Ydre), Örebro län, Hallands län, Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län

Uge 9: Stockholms län, Dalarnas län, Gästrikland, sydlige Hälsingland, Västmanlands län, Värmlands län, Gnesta, Älvkarleby

Uge 10: Västerbotten, Norrbotten, nordlige Hälsingland, Västernorrlands län, Jämtlands län, Idre

Uge 11: Jokkmokk

Norge[redigér | redigér wikikode]

Vinterferien i Norge holdes i uge 7, 8 og 9 afhængig af fylke. Det er fylkesmanden i hvert fylke, som afgør hvornår der skal være vinterferie.

Holland[redigér | redigér wikikode]

I Holland blev vinterferien (carnavalvakantie, voorjaarsvakantie eller krokusvakantie ("karnevals-", "forårs-", hhv. "krokusferie") indført i 1970'erne. Den ligger i midten-slutningen af februar og landet falder i to dele: den sydlige del holder ferie i ugen før eller efter resten af landet.

Belgien[redigér | redigér wikikode]

I Belgien afhænger vinterferiens placering af påsken, således at vinterferien begynder seks uger før palmesøndag.

Tyskland[redigér | redigér wikikode]

I Tyskland er det kun nogle af delstaterne, der holder vinterferie – som regel i en uge.

Schweiz[redigér | redigér wikikode]

I Schweiz varer sportsferien en til to uger og ligger alt efter kanton mellem slutningen af januar og begyndelsen af marts.

Østrig[redigér | redigér wikikode]

I Østrig ligger vinterferien i februar og varer en uge. Ferien ligger midtvejs i skoleåret og kaldes derfor Semesterferien. Feriens placering varierer mellem forbundslandene.