Vinterpaladset

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
UNESCO Verdensarvsområde
Den gamle bydel i Sankt Petersborg og relaterede monumenter
Winter Palace Panorama 2.jpg
Vinterpaladset
Land Rusland Rusland
Type Kultur
Sted Sankt Petersborg
Kriterium i, ii, iv og vi
Reference 540
Region Europa
Indskrevet 1990
Oversigtskort

Vinterpaladset (russisk: Зимний дворец, tr. Zimnij dvorets) er et slot i Sankt Petersborg i Rusland og var indtil 1917 den officielle residens for de rusisske zarer i hovedstaden. I dag fungerer paladset som et paladsmuseum og er desuden hjem for et af verdens største museer, Eremitagemuseet. Paladset kendes på sin grønne facade i barokstil.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Vinterpaladset fik sin nuværende udformning i mellem 1754 og 1763, da det blev bygget som vinterresidens for de russiske zarer. Arkitekten var Bartolomeo Rastrelli, der stod for opførelsen af flere paladser til zarfamilien og de førende adelsfamilier i og omkring hovedstaden. Den første russiske hersker til at gøre paladset til hovedresidens var Katharina 2. af Rusland.

Efter februarrevolutionen i 1917 var Vinterpaladset hovedkvarter for den provisoriske russiske regering. Derefter blev det stormet af Bolsjevikerne under indledningen af oktoberrevolutionen.

Paladsets facade har været malet i flere farver. I 1800-tallet var det malet i en gul sandfarve og i starten af 1900-tallet var det malet i røde farve,

Nuværende brug[redigér | redigér wikikode]

Paladset huser i dag Eremitagemuseet, der ejer en af verdens største kunstsamlinger. Det er en af Sankt Petersborgs mest velbesøgte museer.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

RuslandStub
Denne artikel om et russisk bygningsværk og/eller en seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed