Visingsö

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Visingsö i Vättern

Visingsö er den største ø i Vättern og ligger i søens sydlige del, tredive kilometer nord for Jönköping og seks kilometer vest for Gränna som øen har færgeforbindelse til. Øen har desuden færgeforbindelse byerne Hjo og Hästholmen.

Øen er 3 kilometer bred og 14 kilometer lang, og der bor cirka 800 mennesker på øen. I dag er øen et turistmål, men adskillige fortidsminder og ruiner vidner om at den med sin beskyttede beliggenhed har spillet en stor rolle i Sveriges historie.

Ifølge et sagn blev øen skabt af jætten Vist da han kastede en græstørv ud i søen for at hans kone skulle have noget at træde på når de skulle over Vättern.

I 1100- och 1200-tallet var Visingsö centrum for den endnu usikre svenske kongemagt. Näs slot blev anlagt på øens sydlige ende, og tjente som bolig for blandt andre Magnus Ladulås, men øen var et meget brugt tilflugtssted under middelalderen slægtsfejder. I 1600-tallet udøvede den mægtige Braheslægt sin magt fra borgen Visingsborg på øens østlige side. I dag er der kun ruiner af begge anlæg.

For at sikre adgang til godt tømmer til den svenske flåde efter at Svensk Forpommern og de vidtstrakte egeskove dernede, var gået tabt i kølvandet på Napoleonskrigene anlagde kronen i 1830'erne flere hundrede hektar egeskov, på øen. De er nu vokset op, og da behovet for skibstømmer nu er begrænset, er der en flot egeskov på Visingö.


Panorama over Visingsö, set fra Brahehus
:Image:Panorama over Visingsö.jpg
Panorama over Visingsö, set fra Brahehus

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]