Vitamin B

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vitamin B i pilleform

B-vitamin er en klasse af vandopløselige vitaminer, som spiller en vigtig rolle i cellers metabolisme. Selv om de deler navn, er de kemisk adskilte forbindelser, der ofte eksisterer side om side i de samme fødevare. Generelt betegnes et kosttilskud, som indeholder flere eller samtlige otte B-vitaminer som et vitamin B-kompleks.[1] Individuelle B-vitamin-kosttilskud betegnes med hvert vitamins specifikke nummer eller navn: B1 = tiamin, B2 = riboflavin, B3 = niacin, osv. Nogle er bedre kendt ved deres navn end deres nummer, heriblandt: niacin (B3), pantotensyre (B5), biotin (B7) og folsyre (B9).

Hvert B-vitamin er enten en cofaktor (normalt et coenzym) for centrale metabolske processer eller et udgangsstof, der er nødvendigt for at skabe en.

Liste over B-vitaminer[redigér | rediger kildetekst]

Flere substanser, der tidligere mentes at være vitaminer, havde fået nummer i B-vitamin-nummereringen, men blev konstateret enten ikke at være essentielle for overlevelse eller kunne produceres af kroppen, kunne derfor ikke betragtes som vitaminer. Af den grund mangler vitamin B4, vitamin B8, vitamin B10 og vitamin B11.

B number   Navn Beskrivelse
Vitamin B1 tiamin Et coenzym i katabolismen af sukker og aminosyrer.
Vitamin B2 riboflavin Et udgangsstof for coenzymer kaldet FAD og FMN, som behøves for flavoprotein-eynzymreaktioner, heriblandt aktiveringen af andre vitaminer.
Vitamin B3 niacin (nicotinsyre), nicotinamid, nicotinamid-ribosid Et udgangsstof for coenzymerne NAD og NADP, som kræves i mange metabolske processer.
Vitamin B5 pantotensyre Et udgangsstof for coenzym A og kræves derfor for at metabolisere mange molekyler.
Vitamin B6 pyridoxin, pyridoxal, pyridoxamin Et coenzym i mange enzymatiske reaktioner i metabolisme.
Vitamin B7 biotin Et coenzym for carboxyleringsenzymer, påkrævet for syntese af fedtsyrer og i glukoneogenese.
Vitamin B9 folsyre/folat Et udgangsstof, der kræves for at kunne skabe, reparere og metylere DNA; en cofactor i diverse reaktioner; særligt vigtig i forhold til at støtte hastig celledeling og vækst, såsom hos spædbørn og ved graviditet.
Vitamin B12 diverse cobalaminer; typisk cyanocobalamin eller metylcobalamin i vitaminpiller Et coenzym, der er involveret i metabolisme i alle celler i menneskekroppen, især i forhold til DNA-syntese og regulering, men også fedtsyremetabolisme og aminosyremetabolisme.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Vitamin B-kompleks på medicin.dk


Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad og drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.