Vittus Qujaukitsoq

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vittus Qujaukitsoq
Minister for Finanser og Nordisk Samarbejde
Embedsperiode
5. maj 2018 – [1]
Formand Kim Kielsen
Efterfulgt af Suka K. Frederiksen[2]
Minister for Finans- og Indenrigsanliggender
Embedsperiode
5. april 2013 – 12. december 2014
Formand Aleqa Hammond
Personlige detaljer
Født 5. oktober 1971 (52 år)
Qaanaaq
Nationalitet Grønlandsk
Politisk parti Nunatta Qitornai
Ægtefælle(r) Naja Kreutzmann Qujaukitsoq
Børn 1
Regering Kim Kielsen
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Vittus Qujaukitsoq (født 5. oktober 1971 i Qaanaaq) er en grønlandsk politiker og organisationsmand, der fra 5. april 2013 til 24. april 2017 bestred en række centrale ministerposter i Aleqa Hammond og Kim Kielsens regeringer. Han er stifter og leder af partiet Nunatta Qitornai. Han blev den 5. maj 2018 udnævnt som Minister for Råstoffer, Arbejdsmarked, Indenrigsanliggender og Nordisk Samarbejde, og da Parti Naleraq forlod regeringssamarbejdet i september 2018 blev Vittus Qujaukitsoq udnævnt som Minister for Finanser og Nordisk Samarbejde under Kim Kielsens mindretalsregering.

Arbejdsliv[redigér | rediger kildetekst]

Han har arbejdet som tolk i Grønlands Hjemmestyre, overenskomstforhandler og råstofkonsulent i fagforbundet SIK og i fem omgange været ministersekretær for diverse landsstyremedlemmer fra Siumut. Qujaukitsoq har desuden været sekretariatschef i Sisimiut Erhvervsråd, direktionssekretær i Royal Greenland, direktionssekretær og kommunikationsmedarbejder i Nukissiorfiit, kommunikationschef i KNI og medlemssekretær for Lars-Emil Johansen i Folketinget.

Politisk karriere[redigér | rediger kildetekst]

Vittus Qujaukitsoq meldte sig som ung ind i Siumut og har været organisations- og partisekretær for partiet. Han blev udnævnt til minister for finans- og indenrigsanliggender af landstyreformand Aleqa Hammond, og bestred posten i perioden 5. april 2013 til 12. december 2014.

Han stillede op til landstingsvalget i 2014 for Siumut, men blev ikke valgt ind i Grønlands Landsting.[3] Fra 12. december 2014 til 24. april 2017 var han minister for erhverv, arbejdsmarked, handel og udenrigsanliggender i landsstyreformand Kim Kielsens regering, og oktober 2015 til februar 2016 tillige finansminister og minister for råstoffer.

I april 2017 blev han frataget posten som minister for udenrigsanliggender og forlod efterfølgende Naalakkersuisut i protest. Qujaukitsoq tabte i juli samme år et kampvalg om formandsposten i Siumut til den siddende partiformand Kim Kielsen med stemmerne 48-19; han forlod efterfølgende Siumut i utilfredshed med Kielsens kompromisøgende linje over for den danske regering.[4] Qujaukitsoq stiftede derefter partiet Nunatta Qitornai i september 2017 og blev ved landstingsvalget 25. april 2018 indvalgt som partiets eneste repræsentant.

Hobbyer[redigér | rediger kildetekst]

Qujaukitsoq er interesseret i Grønlands historie. Han har forsket i Grønlands naturressourcer og deres udnyttelse, og er selv en ivrig prospekter og mineraljæger. Qujaukitsoq har trænet flere forskellige former for asiatisk kampsport (taekwondo, goju-ryu karate, aikido og iaido), og er stifter af verdens nordligste taekwondoklub beliggende i Qaanaaq.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

"CV". Nanoq.gl. Hentet 6. maj 2013. (Webside ikke længere tilgængelig)

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Ritzau (24. april 2017). "Grønlands udenrigsminister trækker sig". DR. Hentet 24. april 2017.
  2. ^ Emil Søndergård Ingvorsen (24. april 2017). "Grønlands udenrigsminister trækker sig i protest mod formand". DR. Hentet 24. april 2017.
  3. ^ Bent Højgaard Sørensen (11. december 2014). "Skandale-minister bliver udenrigsminister i ny grønlandsk regering". Berlingske. b.dk. Hentet 11. december 2014.
  4. ^ "Vittus Qujaukitsoq forlader Siumut". sermitsiaq.ag. 28. september 2017. Hentet 289-2017. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |accessdate= (hjælp)
Artiklen om politikeren Vittus Qujaukitsoq kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.