Vojvod

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Vojvod (polsk: wojewoda; russisk: воевода eller voevóda; serbisk: војвода eller vojvoda) er en gammel slavisk titel for en lokal hersker eller guvernør.[1] Den modsvarar det germanske hertug og har en analog oprindelse fra oldslavisk voi, krig, voji, kriger og stammen i voditi, føre, lede.[2] Historisk har titlen været anvendt af de semi-autonome herskere i Siebenbürgen, Valakiet og Moldavien[3]. Derved har titlen også fået udbredelse uden for de slaviske sprog som i ungarsk vajvoda eller vajda og rumænsk vojevod.

Vojvoden regerede over et vojvodskab, hvilket undertiden kunne sammenlignes i status med et hertugdømme eller ikke-suverænt fyrstendømme. Således er vojvod-titlen undertiden blevet oversat til hertug eller fyrste. Vojvoden kunne også fungere som militær kommendant og hærfører, hvorfor den tillege har været oversat til general eller marskalk. Det er også etymologisk muligt at sammenstille udviklingen med den antikke titel dux, som oprindelig sigtede på en militærguvernør og leder, men som senere blev udviklet til italiensk duca, fransk duc og engelsk duke, det vil sige hertug.

I Polen fungerer vojvod som en guvernørtitel, modsvarende svensk landshövding og lenene kaldes fortsat vojvodskab.[3] Under den første polske republik, det vil sige tiden til Polens delinger i 1700-tallet, havde vojvoden rollen som senator.

Vojvod kan også være titel for en lokal romersk leder.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]