Volgodonsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Volgodonsk
Волгодо́нск
Våbenskjold Byflag
Coat of Arms of Volgodonsk (Rostov oblast).png Flag of Volgodonsk (Rostov oblast).png
Волгодонск. Жилые кварталы новой части города.JPG
Overblik
Land: Rusland Rusland
Oblast: Rostov oblast
Rajon: Volgodonsk rajon
Okrug: Volgodonsk Urban Okrug
Grundlagt: 1950
Demografi
Indbyggertal: 171.400 (2005)
 - Areal: 238 km²
Tidszone: +3
(MSK)
Højde m.o.h.: 50 m
Hjemmeside: www.volgodonskgorod.ru
Oversigtskort

Koordinater: 47°31′N 42°09′E / 47.517°N 42.150°Ø / 47.517; 42.150 Volgodonsk (russisk: Волгодо́нск, tr. Volgodónsk) er en russisk by med omkring 171.000 indbyggere (2005) beliggende langs floden Don i Rostov oblast, mellem de to store industricentre Rostov ved Don (190 km mod vest) og Volgograd (230 km mod nordvest) og lige under 1.000 km. syd for Moskva. Volgodonsk er selv en vigtig industriby såvel som et geografisk handelsknudepunkt. Volgodonsk er administrativt center i Rostov oblast.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Volgodonsk blev grundlagt den 27. juli 1950 i forbindelse med bygningen af Volga-Don-Kanalen, som et sted til at huse arbejderne og af byggeriet og personalet til betjening af kanalen efter færdigkonstruktion. I 1956 fik bebyggelsen officiel status af by.

I 1990 og 2000 blev byen, sammen med Moskva målet for en række terrorangreb mod boligkomplekser der efterlod 14 døde i Volgodonsk.

Geografi og klima[redigér | redigér wikikode]

Volgodonsk er med Volgo-Don-Kanalen placeret med adgang til både Don og Volga, hvorfra der er forbindelse til det Azovske Hav og Sortehavet mod syd, det Kaspiske Hav mod øst og Østersøen mod nord.

Udover havnen har byen adgang til omverdenen gennem en lufthavn (Volgodonsk lufthavn, VLK), en jernbane og motorvejsnet.

Klimaet er kontinentalt, med moderat kolde vintre og lidt snefald og meget varme somre. Januar – 7 grader Celsius, juli + 24 grader Celsius. Gennemsnitstemperaturen for hele året er +8,2 grader; maksimum målt +50 og minimum -34. Nedbør 550 mm.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Volgodonsk har en travl havn og er et lokalt industricenter med en del tung industri.

12 km. syd for Volgodonsk ligger atomkraftværket Volgodonsk kraftværk bestående af en reaktor med en produktion på omkring 2 gigawatt, en yderligere reaktor er under opførelse. Kraftværket blev påbegyndt i 1981 og taget i brug 30. marts 2001 – det er Ruslands yngste atomkraftværk.

Transport[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten
Volgodonsk jernbanestation
Christus Geboortekathedraal

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Byen har et teater og adskillige mindre scener, en kunst- og teaterskole, et museum for lokal historie, tre biografer, biblioteker, osv.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Russisk geografi Stub
Denne artikel om russisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi