Volpino Italiano

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ambox scales.svgDenne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Volpino Italiano - Ejet af Kennel Hedehuset
Volpino Italiano på udstilling i Brøndby 2009 - Begge hunde er ejet af Kennel Hedehuset

Volpino Italiano er en spidshund med oprindelse i Italien. Navnet, Volpino Italiano, betyder kort og godt "Lille Italiensk Ræv".

Historie[redigér | redigér wikikode]

Den lille italienske ræv er en meget gammel race. Den kan dateres tilbage til Romerriget og hører dermed til blandt de ældste små spidshunde.[kilde mangler] Volpinoen har været brugt siden oldtiden og op gennem middelalderen som vagthund eller, mere korrekt, som "alarm-hund": De holdt udkig og gav signal til de store mastiffhunde, når fremmede nærmede sig. Volpinoen blev også brugt af hyrderne på samme måde. Volpinoen vil stadig gerne gøre sig fortjent til titel af "alarmhund" og sidder eksempelvis gerne i en vindueskarm og holder udkig. Volpino Italiano er dog ikke alene blevet brugt som arbejdshund, men også som skødehund, og den rolle har den udfyldt med fornøjelse både for sig selv og sine beundrere siden oldtidens Rom.[kilde mangler] Adelen i Italien har holdt Volpinoer som skødehunde og pynt – og dekorative er de i hvert fald. Af berømte beundrere af racen kan bl.a. nævnes Michelangelo.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Volpinoen er en meget lille hund. Hanhunde er max. 30 cm og tæver max. 28 cm i skulderhøjden. Vægten er omkring 5 kilo. En Volpino er dog ikke selv helt klar over sin ringe størrelse og "leger gerne med de store". Den er frygtløs og hårdfør. Volpinoen har en kraftig pels. Den ensfarvede hvide pels er den mest almindelige. Den findes dog også i både champagne og rød, men specielt den røde er en næsten uddød variant. På trods af den rigelige pels er der ikke meget pelspleje ved en Volpino. Det anbefales, at man ikke bader dem for ofte. I standarden er racens personlighed beskrevet som: temperamentsfuld og livlig, glad og munter.[kilde mangler] En Volpino Italiano er en rigtig god familiehund. Den er sund og rask, mentalt stabil, legesyg, kærlig og voldsomt loyal og hengiven overfor familien. Volpino Italiano er en af verdens absolut sjældneste hunderacer.[kilde mangler]

Trivia[redigér | redigér wikikode]

I 2009 blev to tævehvalpe ved navn "Hedehuset's Gemma" og "Hedehuset's Bellina" en del af TV-serien 2900 Happiness. I serien spiller hvalpene rollen som "Doggy", den lille hvide sjældenhed ejet af seriens "Mercedes"

Volpino Italiano hører til i FCI under gruppe 5 – Spidshunde og hunde af oprindelig type.

I Danmark er Volpino Italiano en af racerne i af Spidshundeklubben (under Dansk Kennel Klub) sammen med diverse andre spidshunde.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: