Vombatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Vombat ?
Vombatus ursinus
Vombatus ursinus
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Eukaryota
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Diprotodontia
Familie: Vombatidae
Videnskabeligt artsnavn
Vombatidae
Burnett, 1829

Vombatter er en gruppe australske kortbenede, muskuløse pungdyr (Vombatidae), der går på alle fire ben. De bliver omtrent en meter lange, kan veje mere end 30 kg, og har en meget kort hale. Navnet vombat kommer fra et australsk aboriginer-sprog.

Adfærd[redigér | redigér wikikode]

Vombatterne graver store hulesystemer med gnaver-agtige fortænder og kraftige kløer. De er først og fremmest skumrings- og nataktive, men kommer ud for at lede efter mad på kølige eller overskyede dage. De er vanskeligere at få øje på end mange andre dyr, men efterlader sig tydelige spor. Hegn anses ikke som nogen stor udfordring, vombatterne graver sig ubesværet under eller gennem sådanne forhindringer. De efterlader sig også særpræget kubisk afføring.

Vombatter er planteædere, og æder primært græs, halvgræs, urter, bark og rødder.

Vombatter og mennesker[redigér | redigér wikikode]

Vombatter er ikke bange for mennesker, og enkelte har derfor med et vist held prøvet at tæmme dem. De egner sig imidlertid dårligt som husdyr. De er ikke specielt sociale fra naturens side. De er stærke og hurtige og kan let vælte en voksen mand. De har skarpe tænder, og de kan blive aggressive og bidske, hvis de bliver provokeret eller bare er i dårligt humør.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: