Vrå Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vrå Kirke
Vrå kirke
Generelt
Opført 1100-tallet
Geografi
Adresse Østergade 20, 9760 Vrå
Sogn Vrå Sogn
Pastorat Vrå-Em Pastorat
Provsti Hjørring Søndre Provsti
Stift Aalborg Stift
Kommune Hjørring Kommune
Eksterne henvisninger
www.vråkirke.dk
Oversigtskort

Vrå kirke er bygget i 1100-tallet. Den ligger i ligger i Vrå Sogn – indtil Kommunalreformen i 1970 lå det i Børglum Herred (Hjørring Amt), men nu i Hjørring Kommune. I kirken findes kalkmalerier fra omkring 1500-tallet.

Kirken er meget anselig og består af romansk kor og skib, gotisk tårn og våbenhus på sydsiden. Den romanske kirke er opført i granitkvadre på hulkelsokkel, på en stor kvader i nordsiden ses et trekantfelt. Den firkantede nord dør og et tilmuret romansk vindue er bevaret, men i øvrigt er murene stærkt omsatte, flere romanske vinduesoverliggere findes løst på kirkegården.

Kirkerummet

Koret har en gotisk hvælving, skibet et bjælkeloft. Det mægtige tårn med trappe ved nordvest hjørnet består forneden af granitkvadre, foroven af munkesten, men tårntoppen er ommuret (på tårnet står årstallet 1760). Under tårnrummets krydshvælving var tidligere indrettet en åben begravelse, hvorfra præstefamilierne Rafn og Berg kister blev nedgravet 1900.

Kalkmaleri i nordkappen af korhvælvingen

Våbenhuset er af munkesten, til dels på granitsokkel, men er stærkt ommuret. I øst muren sidder to søjlebrudstykker af granit. På korhvælvingen og på skibets nord væg findes interessante kalkmalerier fra omkring 1500 (rest af E. Rothe 1904), (Beckett. DK. født 325 – 417).

Altertavlen består af en ramme fra 1670, i hvis midte er anbragt et smukt udskåret felt fra 1400 tallet(gravlæggelsen). Tavlen er stafferet i 1722 af M.C.Thrane og resten sammen med epitafierne ved Nationalmuseum 1932. Romansk granitalter og døbefont. Udskåren prædikestol fra 1618 med Mikkel Nielsen Tornekrans og Ide Bjørnsdatters fædrene og mødrene våben. I skibet et sengotisk krucifiks. Klokken (indtil 1836 i et træstillads på kirkegården) med indskrivelse i spejlskrift, er fra midten af 1400 tallet, på skibets syd væg et epitafium over præsten Jørgen Jensen Berg (død 1737) og hustru.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion