Vækstiværksætter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

En vækstiværksætter er statistik set defineret som en nyetableret virksomhed, der inden for de første to år har mindst 10 ansatte, og som i de efterfølgende tre år har haft en årlig gennemsnitlig vækst på mindst 20 pct. i antallet af ansatte.[1] Tidligere blev der også stillet krav om vækst i omsætningen, men grundet problemer med at skaffe internationale sammenlignelige data er man gået bort fra omsætningskravet.

Ifølge Erhvervs- og Byggestyrelsens Iværksætterindeks 2009 udgør vækstiværksætterne cirka 5 pct. af iværksætterne (2006-tal).[2]

I daglig tale bliver vækstiværksættere brugt mere bredt om nyetablerede virksomheder, der generelt har haft vækst i et længere forløb. Vækstiværksættere bliver ofte også omtalt som gazeller.

Politik[redigér | rediger kildetekst]

Vækstiværksættere og vækstvirksomheder har de seneste par år oplevet en stigende politisk opmærksomhed. Under Anders Fogh Rasmussen satte regeringen målet, at Danmark skulle være blandt de førende vækstiværksætternationer i 2015. Med det nye regeringsprogram Danmark 2020[3] fra Lars Løkke Rasmussens regering er målet, at være blandt de tre bedste vækstiværksætternationer i verden i 2020.

I Danmark er indsatsen forankret i Erhvervs- og Byggestyrelsen, som står bag det årlige iværksætterindeks – Iværksætterindeks 2009[2].

På europæisk plan arbejder EU ligeledes for at fremme iværksætteriet og skabe flere vækstvirksomheder. Det er et af formålene med den årlige europæiske SMV-uge[4].

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Der findes en række kilder, som belyser omfanget og betydningen af iværksætteri:

  • Global Entrepreneurship Monitor – er et internationalt forskningskonsortium, som måler iværksætterniveauet i en række lande herunder Danmark. I Danmark er projektet forankret hos Syddansk Universitet og IDEA.
  • Iværksætterindeks 2011[5]
  • Iværksætterdatabasen[6]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Iværksætterindeks 2009". Arkiveret fra originalen 4. marts 2010. Hentet 16. maj 2010.
  2. ^ a b "Iværksætterindeks 2009". Arkiveret fra originalen 2. marts 2010. Hentet 31. marts 2010.
  3. ^ "Danmark 2020". Arkiveret fra originalen 27. februar 2010. Hentet 31. marts 2010.
  4. ^ SMV-uge
  5. ^ "Iværksætterindeks 2011". Arkiveret fra originalen 12. januar 2012. Hentet 17. juni 2012.
  6. ^ Iværksætterdatabasen

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Der findes en række organisationer, som arbejder enten politisk for at forbedre vilkårene for vækstiværksættere i Danmark eller tilbyder services/produkter til vækstiværksættere: