Wallis Simpson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Wallis Simpson

Wallis Simpson -1936.JPG

Personlig information
Født 19. juni 1896Rediger på Wikidata
BaltimoreRediger på Wikidata
Død 24. april 1986 (89 år)Rediger på Wikidata
ParisRediger på Wikidata
Gravsted Royal Burial GroundRediger på Wikidata
Far Teackle Wallis WarfieldRediger på Wikidata
Mor Alice M. MontagueRediger på Wikidata
Ægtefæller Earl Winfield Spencer,
Ernest Aldrich Simpson (1928-1937),
Edward 8. af Storbritannien (1937-1972)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Prominent personRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Person of the Year (1936)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Wallis Simpson (Bessie Wallis Warfield), født 19. juni 1896 i Blue Ridge Summit, Pennsylvania, USA, død 24. april 1986 i Paris, Frankrig) var hertuginde af Windsor. Hun giftede sig for første gang i 1916 med en marineofficer og for anden gang i 1928 med Ernest Simpson. I 1936 mødte hun for første gang Prinsen af Wales, den kommende Edward VIII, hvorefter hun blev skilt fra Ernest Simpson. Da Edward, som i mellemtiden var blevet konge af England, meddelte den britiske premierminister Stanley Baldwin, at han påtænkte at gifte sig med en kvinde, der var fraskilt og som havde været gift to gange, mødte han kraftig modstand fra regeringen. Edward valgte derfor at abdicere; det skete den 11. december 1936. Parret flyttede til Frankrig og bosatte sig i Paris; de blev gift ved en privat ceremoni nær Tours den 3. juni 1937.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Hertuginden af Windsor i 1970

Wallis Simpson blev født i Pennsylvania. Hendes far døde nogle måneder efter hendes fødsel og under sine første levesår støttede farbroderen, Solomon Warfield, moderen økonomisk. Senere flyttede moderen og Wallis ind hos moderens søster, Bessie Merryman, efter at søsteren var blevet enke i 1901. Salmon Warfield betalte senere Wallis' uddannelse ved kostskolen Oldfields School.

Wallis Warfield giftede sig første gang i 1916 med kamppiloten Earl Winfield Spencer, Jr. Parret tilbragte det meste af tiden hver for sig og blev skilt i 1927. I 1928 giftede hun sig igen med Ernest Simpson og tog navnet Wallis Simpson. Parret mødte i 1931 gennem fælles bekendte Prinsen af Wales, den kommende Edward VIII, og i 1933 dannede Wallis par med Edward.

Den britiske presse rapporterede ikke om parrets forhold, men det var kendt i udlandet. Simpson søgte om skilsmisse fra sin anden mand, Ernest Aldrich Simpson, i 1936 og i december samme år begyndte den britiske presse at skrive om parrets forhold. Da Edward, som i mellemtiden var blevet konge, meddelte premierminister Stanley Baldwin, at han påtænkte at gifte sig med en borgerlig kvinde, der tilmed havde været skilt to gange, mødte han kraftig modstand fra regering, aristokratiet og kirken. Kongen foreslog, at han kunne indgå et morganatisk ægteskab, hvilket ville indebære, at Wallis Simpson ikke ville blive dronning. Dette blev afvist af Baldwin og en række andre fremtrædende politikere, herunder Australiens og Sydafrikas premierministre. Kongen fik besked om, at regeringen ville gå af, såfremt han giftede sig med Simpson. Edward valgte herefter at abdicere den 11. december 1936. Edward flyttet derefter til Østrig, hvor han afventede, at Wallis Simpsons skilsmisse skulle falde på plads, hvilket skete i maj 1937.

Parret bosatte sig herefter i Paris. De blev gift den 3. juni 1937 ved en privat ceremoni i nærheden af Tours i Frankrig. Intet medlem af kongefamilien var nærværende.

Efter abdikationen fik fik Edvard titlen Hans kongelige højhed, Hertug af Windsor af sin bror, den nye kong Georg VI. Simpson blev således hertuginde af Windsor men fik ikke lov til at blive tituleret som kongelig højhed.

I 1937 besøgte parret Tyskland efter invitation af Adolf Hitler, hvilket førte til mistanke om, at Simpson var en tysk agent og nazistsympatisør. Ved Nazitysklands invasion af Frankrig under 2. verdenskrig flyttede parret til Lissabon hvor de boede hos en bankmand, Ricardo do Espírito Santo e Silva, der var mistænkt for at være tysk agent.[1] I august 1940 drog parret til Bahamas, hvor Edward blev udpeget til guvernør. Wallis udfyldte sin rolle som guvernørens førstedame, men hun afskyedee Nassau, som hun kaldte "vort St Helena"; en reference til Napoleons påtvungne eksil.[2] Hun blev kraftigt kritiseret i den britiske presse for hendes ekstravagante shoppingtue i USA på et tidspunkt, hvor den britiske befolkning led under krigens varemangel og varerationering[3] I brev til sin moster beskrev hun den lokale befolkning som "dovne niggere".[4] I 1941 modsatte den britiske premierminister Winston Churchill sig kraftigt en planlagt krydstogt i Caribien ombord på den svenske industrimagnat Axel Wenner-Grens skib, idet Churchill anså svenskeren for "pro-tysk". En anden af parrets bekendte, Charles Bedaux, der havde været vært ved parrets bryllup, blev anholdt i 1943 med sigtelse for forræderi, og begik selvmord i fængslet i Miami forinden retssagen.[5] Det britiske "establishment" havde mistro til Wallis Simpson, og det blev fremført, at hendes mistænkte anit-britiske aktiviteter skyldtes et ønske om hævn overfor det samfund, der ikke havde ville have hende som dronningen.[6]

Efter krigen flyttede de tilbage til Frankrig, hvor de det meste af tiden boede i Neuilly-sur-Seine.

Wallis Simpson blev som den første kvinde nogensinde i 1936 udnævnt til "Årets Person" af det amerikanske TIME Magazine. Edward døde 1972. Parret fik ingen børn.

Wallis Simpsons helbred blev med tiden svækket og hun blev bl.a. ramt af demens. Hun døde i sit hjem i Bois de Boulogne den 24. april 1986.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Bloch, The Duke of Windsor's War, p. 102
  2. ^ Bloch, The Duchess of Windsor, pp. 153, 159
  3. ^ Sebba, p. 244
  4. ^ Bloch, The Duchess of Windsor, p. 165
  5. ^ King, p. 378
  6. ^ Howarth, p. 113

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]