Washington Allston

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Selvportræt fra 1805

Washington Allston (5. november 17799. juli 1843) var en nordamerikansk maler og digter.

Efter at have forsøgt sig i malerkunsten i sit fædreland tog han for sin kunstneriske udviklings skyld til London, opholdt sig derpå i længere tid i Frankrig og Italien (blev her ven med Bertel Thorvaldsen), var en kortere tid hjemme, så atter i Europa og vendte igen 1818 tilbage til sin hjemstavn. Allston slog først ret igennem med sit Elisa opvækker en Død (1811), der skaffede ham British Institution’s første pris. Allston ynder fortrinsvis gammeltestamentlige emner (Jakob’s Drøm, Jeremias (Yale College i New Haven), Elias i Ørkenen, Samuel’s Skygge m.fl.) og vælger ofte motiver af uhyggelig, gruopvækkende karakter (Heksen i Endor). Hans højtstræbende kunst, der beundredes af hans landsmænd, manglede dog et tilstrækkelig sikkert teknisk grundlag. Af hans portrætter kom Benjamin West’s til Boston Athenæum, Samuel Taylor Coleridge’s (1814) til National Portrait Gallery i London. Allston har tillige optrådt med held som forfatter (om kunst; hans skrifter i den retning udkom i to bind 1850) og digter.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.