Westworld (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Westworld
Overblik
Genre Western
science fiction
thriller
Instrueret af Michael Crichton
Produceret af Paul N. Lazarus III
Manuskript af Michael Crichton
Medvirkende
Musik af Fred Karlin
Fotografering Gene Polito
Klip David Bretherton
Filmstudie Metro-Goldwyn-Mayer
Distributør Metro-Goldwyn-Mayer
Udgivelsesdato 21. november 1973
Længde 88 minutter
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget $1,25 millioner[1]
Indtjening $10 millioner[2]
Fortsættes i Futureworld
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.


Westworld er en amerikansk science fiction-western thrillerfilm fra 1973, der er skrevet og isntrueret af romanforfatteren Michael Crichton om forlystelsesparks androider, der får en defekt og begynder at slå de besøgende ihjel. Yul Brynner spiller hovedrollen som en androide i den futiristiske Det Vilde Vesten-inspirerede forlystelsespark, mens Richard Benjamin og James Brolin spiller gæster i parken.

Filmen var Crichtons debut som instruktør.[3] Det var også den første spillefilm, der brugte digital billedbehandling til at pixelere billeder for at simulere at man så filmen fra androidens synspunkt.[4] Filmen blev nomineret til ved flere prisuddelinger; Hugo, Nebula og Saturn.

Westworld blev fulgt op af en efterfølger, Futureworld (1976), og en kortlivet tv-serie, Beyond Westworld (1980). I 2016 havde tv-serien Westworld tepremiere på HBO den 2. oktober, og den anden sæson havde premiere i april 2018.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

I det, dengang filmen blev lavet, fremtidige år 1983 er der etableret en high-tech, super realistisk forlystelsespark kaldet Delos, der indeholder tre verdener; Westworld (Det Vilde Vesten), Medievalworld (middelalderens Europa) og Romanworld (Pompeji under Romerriget). De tre verdener er befolket med livagtige androider, der ikke kan adskilles fra rigtige mennesker, og de er alle programmeret til deres historiske tidsperiode. For $1.000 per dag kan gæsterne hengive sig til eventyr med androide-befolkningen i parken, inklusive seksuelle handlinger og sågar simulerede slåskampe til døden. Delos' slogan er "Boy, have we got a vacation for you!" ("Man, har vi lige en ferie til dig").

Peter Martin (Richard Benjamin), der besøger parken for første gang, og hans ven John Blane (James Brolin), der har besøgt den tidligere. tager til Westworld. En af attraktionerne er revolvermanden (Yul Brynner), en robot der er programmeret til at starte skuddueller. Parkens gæster får våben, der er udstyret med sensorer, der forhindrer dem i at blive affyret mod mennesker, eller noget andet levende med kropstemperatur, men det tillader at mænd "dræber" de koldblodede androider. Revolvermandens programmering tillader gæsterne trække deres pistol og dræbe den, men robotten vender altid tilbage den næste dag for at tage endnu en duel.

Teknikkerne, der styrer Delos, opdager problemer, der begynder at sprede sig og inficere androiderne: robotterne i Roman Wrold og medieval World begynder at få flere sammenbrud og systematiske fejl, der tilsyneladende stammer fra Westworld. Da en af tekniker, der styrer computerne håner det som en "analogi på en smitsom sygdom", får han at vide af sin chef (Alan Oppenheimer), at "vi ikke arbejder med almindelige maskiner her. De er nogle meget komplicerede stykker udstyr, der næsten er lige så komplicerede som levende organismer. I nogle tilfælde er de blevet designet af andre computere. Vi ved ikke præcis, hvordan de virker."

Defekterne bliver mere alvorlige, da en robot-klapperslange bider Blane i Westworld, og en android i Medieval World afviser en gæsts tilnærmelser, hvilket går mod dens programmering. Fejlfunktionerne eskalerer indtil Medieval Worlds sorte ridder-robot dræber en gæst i en sværdkamp. Parkens tilsynsførende forsøger at få kontrol over androiderne ved at slukke for strømmen til hele parken. Dette bevirker dog, at de bliver fanget i kontrolrummet, da dørene automatisk bliver aflåst, og de kan derfor ikke tænde for strømmen og flygte. Imens går robotterne i alle tre verdener amok, idet de fortsat kan fungere på nødstrøm.

Martin og Blane, der er ved at komme sig over et fordrukkent barslagsmål, vågner op i Westworlds bordel, uvidende om parkens store nedbrud. Da revolvermanden udfordrer mændene til en duel, opfatter Blane kontrontationen som en forlystelse, indtil robotten trækker sin pistol, skyder og dræber ham. Martin løber for sit liv og robotten forfølger ham nådesløst.

Martin flygter til de andre områder af parken, men her finder han kun døde gæster, ødelagte robotter og en teknikker i panik, der forsøger at flygte fra Delos, hvorefter han kort efter bliver slået ihjel af revolvermanden. Martin klatrer ned i et hul i Roman World, hvor der er en kontrolkompleks under jorden, hvor han opdager at computerteknikerne i parken er blevet kvalt i kontrolrummet, da ventilationssystemet blev lukket ned. Revolvermanden forfølger ham igennem de underjordiske korridorer, så han løber væk indtil han når til at robot-værksted. Da revolvermanden kommer ind i rummet lader Martin som om, at han er en robot, kaster syre i hovedet på revolvermanden, og søger tilflugt i en borg i Medieval World.

Da revolvermandens optiske input er ødelagt af syren kan han ikke finde Martin visuelt og han benytter i stedet infrarøde scannere. Martin stiller sig under en stor fakkel i storsalen for at skjule sig for robotten, inden han sætter ild til den med faklerne. Revolvermandens brændte skal angriber ham på kældertrappen, før den bryder sammen af skaderne. Martin sidder på trappen i en blanding af udmattelse og chok, inden han hører Delos' slogan "Mand, vi har lige en ferie til dig".

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

Filmen var en finansiel succes, idet den havde indtjent $4 millioner i leje i USA og Canada ved udgangen af 1973[5] og det blev MGM's mest indbringende film dette år.[2] Efter genudgivelsen i 1976 indtjente den $7.365.000.[6]

Crichtons oprindelige manuskript blev udgivet som paperback sammen med filmen.[7]

Anmeldelser[redigér | rediger kildetekst]

Variety magazine beskrev filmen som fantastisk, og skrev at den "kombinerer solid underholdning, spændende aktuelitet og fremragende intelligente tegneserie-værdier".[8]

Filmen har en rating på 86% på filmhjemmesiden Rotten Tomatoes baseret på 36 anmeldelser.[9] I en anmeldelse af DVD-udgaven fra september 2008 skrev The Daily Telegraphs anmelder Philip Horne filmen som en "rigt underspillet, dystert skræmmende fortælling - og Brynners præstation er foruroligende fuldstændigt perfekt."[10]

American Film Institute lister

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Crichton p x
 2. ^ a b Author of 'Terminal Man' Building Nonterminal Career: CRICHTON; GELMIS, JOSEPH. Los Angeles Times (1923-Current File) [Los Angeles, Calif] January 4, 1974: d12.
 3. ^ "Westworld". tcm.com. TCM. Hentet 29. april 2012.
 4. ^ A Brief, Early History of Computer Graphics in Film Arkiveret 17. juli 2012 hos Wayback Machine, Larry Yaeger, August 16, 2002 (last update). Retrieved March 24, 2010
 5. ^ "Big Rental Films of 1973", Variety, January 9, 1974 p19
 6. ^ "All-time Film Rental Champs", Variety, January 7, 1976 p 44
 7. ^ Michael Crichton (Author). "Amazon Listing for Westworld". Amazon.com. Hentet 28. februar 2014. {{cite web}}: |author= har et generisk navn (hjælp)
 8. ^ "Westworld". Variety. 1. januar 1973. Hentet 14. november 2013.
 9. ^ "Westworld (1973)". Rotten Tomatoes. Hentet 24. juni 2010.
 10. ^ Horne, Philip (20. september 2008). "Westworld: DVD of the week review". The Daily Telegraph. London. Hentet 24. juni 2010.
 11. ^ "AFI's 100 Years...100 Thrills Nominees" (PDF). afi.com. American Film Institute. Arkiveret fra originalen (PDF) 6. juli 2011. Hentet 28. februar 2014.
 12. ^ "AFI's 100 Years...100 Heroes and Villains Nominees" (PDF). afi.com. American Film Institute. Arkiveret fra originalen (PDF) 4. november 2013. Hentet 28. februar 2014.
 13. ^ "AFI's 10 Top 10 Ballot" (PDF). afi.com. American Film Institute. Arkiveret fra originalen (PDF) 26. marts 2017. Hentet 28. februar 2014.

Eksterne Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]