Wikipedia-diskussion:Botter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jeg ved ikke om der er nogle politikker omkring dette emne, så skrev hvad jeg kunne finde ud af. Jeg ledte her som den første mulighed da jeg gerne ville vide noget om bots på den danske Wikipedia, men artiklen eksisterede ikke. Derefter har jeg søgt og søgt - og overraskende var det svært at finde noget. Så nu har jeg oprettet denne artikel. Hvis der er nogle administratorer eller andre, der ved mere om emnet, så tilføj det gerne. --Bjarke Walling Petersen 16. maj 2006 kl. 23:37 (CEST)

Ja, jeg kunne også godt tænke mig en uddybning, da jeg stadig efter at have læst artiklen ikke har forstået hvad en Wiki-robot er for noget. Hvad er en computer-styret bruger? Hvem styrer hvem? Hvem "anmoder" dog om at få "status" som "robot"? Hvorfor ligger der en bruger bag en robot - er den ikke automatisk? Og er det så ikke snarere en brugerstyret robot end en computerstyret bruger? Ja, meget dumme spørgsmål, hvor jeg måske kan gætte mig til nogle af svarene, men de står faktisk ikke nogen steder, så vidt jeg kan se. Og hvis ikke jeg forstår hvordan robotterne fungerer, så ved jeg at mange andre vil have det på samme måde. --Sangild 14. apr 2007 kl. 12:57 (CEST)

Spørgsmål[rediger kildetekst]

Kræver det administratorstatus at have sin egen bot? Christian Giersing (Skriv til mig her...) 25. dec 2008, 19:07 (CET)

Nej -- det står der i hvert fald ikke noget om på Wikipedia:Bots. --Allano (Skriv til mig her...) 25. dec 2008, 19:21 (CET)

Det er da ikke en politik, men blot en hjælpeside[rediger kildetekst]

Jeg undrer mig lidt over hvorfor denne hjælpeside er en politik. Har den været diskuteret? En politik er altså et sæt regler, ikke en hjælpeside. --Masz () 28. aug 2009, 19:53 (CEST)

Nå, men med de få regler der stod i nøddeskalden burde det faktisk være ok med mig. --Masz () 19. sep 2009, 17:42 (CEST)

Inaktive botter[rediger kildetekst]

Jeg har pryglet Hebbot til at lave en oversigt over tidspunkt for seneste redigeringer fra registrerede botter på DaWiki og her bemærker jeg følgende:

Pr. 2010-12-30 har, ud af 150 botter,

 • 60 ikke foretaget redigeringer inden for de sidste 365 dage,
 • 77 ikke foretaget redigeringer inden for de sidste 180 dage,
 • 93 ikke foretaget redigeringer inden for de sidste 30 dage mens
 • 57 har foretaget redigeringer inden for de sidste 30 dage.

Den "værste" er Webot, hvis sidste redigering var for 2.082 dage siden (2005-04-17), men der er altså 77 botter vi ikke har set livstegn fra i 180 dage eller flere. I mine øjne kan disse udgøre en sikkerhedsrisiko, idet der her er tale om konti med øgede "privilegier" (ændringer herfra bliver ikke patruljeret) og efterladte konti altid har en større chance for misbrug (gamle svage kodeord eller hævnfuld konto-ejer). Skal vi blot lade dem ligge, skal der evt. indsættes en opmærksomheds-notits på botternes/bot-ejernes diskussionssider eller skal vi overveje at blokere pågældende konti (så skal vi nok høre fra ejeren hvis botten vågner til dåd igen)? --Henrik (heb) 30. dec 2010, 12:33 (CET)

Jeg kan sagtens se pointen. Vi har haft samme diskussion med inaktive administratorer. Det vi kunne gøre var at fjerne botflaget og lægge en notits på bottens diskussionside om at vi har fjernet flaget fordi den var inaktiv. For at holde styr på det skal vi måske designe en skabelon eller tilføje en kategori for indaktive botter så vi har en oversigt over hvilke botter vi har "deaktiveret". Hvis de så bliver aktive så kan vi hurtigt se ændringerne. Er de ok giver vi flaget igen. Er de ikke så beder vi brugeren om at stoppe eller også blokerer vi botten. Jeg ville nok starte med de 60, der ikke har redigeret i mere end 1 år.
Nu kan man iøvrigt også få globalt botflag. Der kan samme problemstilling opstå. Bare så vi er opmærksom på, at der kan være andre "oldinge" end de 60. --MGA73 7. jan 2011, 14:30 (CET)

Inaktive bot-konti[rediger kildetekst]

Siden 2011 har vi med baggrund i Wikipedia:Landsbybrønden/Fratagelse af admin-bit efter 180 dages inaktivitet og Wikipedia:Afstemninger/Inaktive administratorer 2 kunnet fjerne en kontos administratorrettigheder, hvis der ikke har været redigeringer eller loghandlinger i 180+30 dage. Argumentet var, at forladte konti med administratorrettigheder udgør et sikkerhedsmæssigt problem i fald de skulle blive hacket. Det samme må være tilfældet med konti med botflag. Hvis de hackes, kan de hærge løs uden at nogen opdager det. Så hermed følger et forslag om at indføre lignende regler for bot-konti. Ifølge dette værktøj er der botter, der ikke har været aktive i over 12 år, så jeg har følgende forslag:

 • Efter 24 måneder uden redigeringer og uden loghandlinger fjernes bot-flaget fra bot-kontoen, hvis botoperatøren heller ikke har været aktiv i samme periode.

Spørgsmålene er så:

 1. Skal vi kun kigge på lokal aktivitet på dawiki, eller skal vi kigge globalt? (lokalt: Fordi vi kigger lokalt ved admin.-rettighederne. Globalt: Se nedenfor)
 2. Skal botoperatøren have en advarsel, før botflaget fjernes?
 3. Skal botoperatøren have en besked om, at botflaget er fjernet?

Grunden til, at bot-operatørens aktivitetniveau medregnes (som også er et argument for at kigge globalt, se ovenfor) er, at vi må formode, at denne har styr på sin bot-konto al den tid, vedkommende fortsat er aktiv via sin primære konto, men det er en detalje, der kan diskuteres. Det samme kan også tidsperioden. Hvis forslaget vedtages, bør det vel også gælde de bot-konti, der på konklusionstidspunktet opfylder ovennævnte betingelser.
- Sarrus (db) d. 16. jul 2017, 14:49 (CEST)

 1. Kun lokalt
 2. Ja
 3. Ja  •   Rodejong   💬 ✉️  🖖 16. jul 2017, 15:40 (CEST)
 1. aktivitet generelt
 2. Ja
 3. Ja --Zoizit (diskussion) 16. jul 2017, 15:48 (CEST)
Global aktivitet virker som det mest fornuftige efter min mening. Som Sarrus siger må man gå ud fra at en aktiv bruger har styr på sine konti, uagtet at de måske ikke lige bruger botten. Nu bliver jeg nysgerrig på om fratagelse af administratorrettigheder også tager højde for globale redigeringer, eller blev den politik indført før Single User Login? En advarsel + besked bør være på sin plads, ligesom med administratorfratagelse. Påmindelsen kan evt. indeholde en påmindelse om at sørge for at botkontoen er sikret og ikke bruger gamle passwords etc. Mvh. InsaneHacker 🕊️ (💬) 16. jul 2017, 15:59 (CEST)
Ved administratorer gælder mig bekendt kun lokal aktivitet.
- Sarrus (db) d. 16. jul 2017, 16:05 (CEST)
 1. Vi bør ser på botkontoens globale aktivitet. Der kan sagtens være perioder, hvor botten ikke har opgaver hos os, men har tilsvarende opgaver andre steder. Hvis botten globalt set ikke har været aktiv i 24 måneder (eller hvad det nu bliver), synes jeg dens flag kan fjernes uanset om botoperatørens primære konto er aktiv eller ej.
 2. Ja (hvis botoperatøren stadig er aktiv).
 3. Ja (hvis botoperatøren stadig er aktiv).
- Kåre Thor Olsen (Kaare) (diskussion) 17. jul 2017, 19:21 (CEST)

Jeg er enig i, at der skal gives besked før bot-flag fjerne og når det er sket. Og det må gerne tages hensyn til global aktivitet i vurdering om bot-flag skal fjernes. --Steen Th (diskussion) 19. jul 2017, 12:33 (CEST)


Jeg har lige fisket denne diskussion frem fra arkivet. Der er ikke indløbet protester mod det princicpielle i, at botflag bør fjernes ved inaktivitet. Detajlerne er der uenigheder om. Baseret på ovenstående foreslår jeg følgende:

* Efter 24 måneders global inaktivitet lægges en advarsel på botoperatørens brugerdiskussion på dansk Wikipedia (plus evt. på det projekt, hvor vedkommende er mest aktiv) om, at bottens botflag kan blive fjernet efter 30 dage, hvis botten forbliver inaktiv. Med botoperatørens accept kan rettigheden fjernes før der er gået 30 dage. Både redigeringer og loghandlinger medregnes. Bureaukraten giver botoperatøren besked, når rettigheden er fjernet.

Derudover kan vi overveje følgende:

* Hvis en botoperatør ønsker at få et botflag, som er fjernet på grund af inaktivitet, tilbage, kan dette tildeles uden fornyede krav til testredigeringer, da disse blev foretaget ved første tildeling af botflag.

Jeg har ikke medtaget reglen om operatørens primære konto, da der ikke er opbakning til dette. Der er ej heller kommenteret på, om 24 måneder er en passende grænse. Derfor er den videreført i ovenstående forslag.

Når det er sagt, kan vi måske overveje at udnytte muligheden for midlertidige rettigheder til botter hvis botoperatører ikke er faste bidragsydere her på stedet. Der er ingen grund til, at de skal have botflag i al evighed, fordi de vil udføre én opgave. Således kan man anmode botoperatører om at angive, om botflag ønskes til én opgave (med en vurdering af tidsperspektivet), eller om der kan komme flere opgaver fremadrettet. Der kan evt. lægges 30-60 dage oveni denne vurdering. Kan dog også bruges til "lokale" brugere. En brugerkontos globale aktivitet kan findes via dette værktøj.
- Sarrus (db) d. 16. sep 2017, 10:33 (CEST)

Crystal Clear action apply.pngKonklusion:
Der er ikke indløbet protester mod et ukontroversielt forslag efter en længere indsigelsesperiode. Forslaget er vedtaget. Madglad (diskussion) 1. okt 2017, 12:10 (CEST)

Efterbehandling[rediger kildetekst]

Jeg har ændret i {{Bot}}, så det bliver lettere at holde styr på status på de enkelte bot-konti og der kommet en række nye kategorier til som fx Kategori:Wikipedia-robotter som er inaktive og Kategori:Wikipedia-robotter som er aktive. Der er nogle konti med global bot-flag, som jeg senere vil finde flere af. --Steen Th (diskussion) 12. okt 2017, 12:49 (CEST)

Jeg har nu opdateret Wikipedia:Botter og Wikipedia:Anmodning om botstatus.
- Sarrus (db) d. 13. okt 2017, 20:32 (CEST)


Important: maintenance operation on September 1st[rediger kildetekst]

User:Trizek (WMF) (talk) 31. aug 2020, 12:30 (CEST)

Important: maintenance operation on October 27[rediger kildetekst]

Hjælp venligst med at oversætte til dit sprog Tak.

This is a reminder of a message already sent to your wiki.

On Tuesday, October 27 2020, all wikis will be in read-only mode for a short period of time.

You will not be able to edit for up to an hour on Tuesday, October 27. The test will start at 14:00 UTC (14:00 WET, 15:00 CET, 10:00 EDT, 19:30 IST, 07:00 PDT, 23:00 JST, and in New Zealand at 03:00 NZDT on Wednesday October 28).

Background jobs will be slower and some may be dropped. This may have an impact on some bots work.

Know more about this operation.

-- User:Trizek (WMF) (talk) 26. okt 2020, 10:25 (CET)

Server switch[rediger kildetekst]

SGrabarczuk (WMF) 27. jun 2021, 03:23 (CEST)

Server switch[rediger kildetekst]

SGrabarczuk (WMF) (diskussion) 11. sep 2021, 03:10 (CEST)

Bots need to upgrade to Pywikibot 6.6.1[rediger kildetekst]

Dear bot operators, bots running Pywikibot must upgrade to version 6.6.1 otherwise they will break when deprecated API parameters are removed. If you have any questions or need help in upgrading, please reach out using one of the Pywikibot communication channels.

Thanks, Legoktm (talk) 22. sep 2021, 20:02 (CEST)