Wikipedia-diskussion:Flertydige titler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Navnefæller?[redigér wikikode]

Hvis flere personer har samme navn, skal de så fortrinsvis differentieres ved fødselsår, berømthedsårsag eller noget tredje? Der er f.eks. nogle links til Wilhelm von Rosen (født 1941), hvor jeg anser fødselsår for perifert og derfor ville foretrække Wilhelm von Rosen (forsker) eller evt. en mere specifik titel, og kun bruge fødselsår hvis navnefællerne også deler profession (se f.eks. igennem Kategori:Fodboldspillere fra Danmark).__Gamren (diskussion) 20. jun 2017, 20:58 (CEST)

Jeg vil sige profession/berømthedsårsag (disse er dog heldigvis sjældent forskellige), dernæst år, d.v.s. hvis der er 3 der hedder Peter Jensen og alle er fodboldspillere adskilles de på år kun, er der to af dem der er fodboldspillere, adskilles de på profession først, derefter de sidste to på år, altså "Peter Jensen (fodboldspiller, født 1988)" (skrev Vrenak (diskussion • bidrag) 2017-06-20 21.02. Husk at signere dine indlæg.)
Enig med Vrenak. Ved personer vil et fødselsår ikke sige ret meget i sig selv, mens professionen typisk vil være det, folk kender en person for. --Dannebrog Spy (diskussion) 20. jun 2017, 22:05 (CEST)
Nu har jeg foretaget en tilføjelse om navngivning af artikler om personer jf. ovenstående diskussion. Desuden har jeg tilføjet, at parenteser er til flertydighed og ikke til forklaringer og definitioner i almindelighed. --Dannebrog Spy (diskussion) 9. jul 2017, 16:37 (CEST)

Jeg vil gerne følge op på ovenstående diskussion. Ud fra nogle konkrete eksempler på AGF Fodbolds europæiske kampe har jeg prøvet at formulere følgende prioriterede liste for navngivning af personer med samme navn (eksemplerne hentet fra fodbold):

  1. [[Polle Pollesen]] - hvis personen ikke har navnefæller (på nuværende tidspunkt) eller er den klart mest kendte med navnet. Eksempel: Nicklas Bendtner
  2. [[Polle Pollesen ("profession")]] - hvis der er flere personer med samme navn og som kan adskilles ved profession/berømthedsårsag el.lign. Eksempel: Per Nielsen (fodboldspiller) og Per Nielsen (musiker)
  3. [[Polle Pollesen ("profession", født "årstal") - hvis flere personer med samme navn og profession kan adskilles ved, hvornår de er født. Eksempel: Henning Jensen (fodboldspiller, født 1910) og Henning Jensen (fodboldspiller, født 1949)
  4. [[Polle Pollesen ("nationalitet" "profession") - alternativt til foregående punkt, hvis nationaliteten kan bruges til at skelne, fx Polle Pollesen (dansk fodboldspiller) og Polle Pollesen (norsk fodboldspiller)

Er der mellemnavne, der kan eliminere problemerne, bør de naturligvis bruges.

Denne liste vil nok kunne dække klart størsteparten af tilfældene, men i visse situationer kan man komme ud for en af følgende:

Jeg vil gerne foreslå, at vi mere tydeligt skriver principperne ind i normen, hvis vi kan blive enige om dem. På den måde har vi et sted at henvise til for bidragydere som den flittige skribent på AGF-artiklen (jeg har skrevet noget lignende, mere målrettet på hans diskussionsside). Jeg ser frem til kommentarer. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 13. apr 2018, 13:43 (CEST)

Det giver udmærket mening at tilføje, at det nogle gange kan være aktuelt at skelne på andre måder end de gængse. Og tilsvarende at det nogle gange kan være nødvendigt at improvisere. Det kan f.eks. være aktuelt som i eksemplet, hvor en persons fødselsår ikke kendes. Et problem der i øvrigt også kan forekomme ved kunstnere, der arbejder under pseudonym, og ved visse historiske personer. Men det kan også være bygninger, hvor en gammel er blevet afløst af en ny med samme navn og funktion, og hvor årstal derfor netop må tages i brug, f.eks. Københavns Rådhus (1728-1795).
Hvad angår historiske personer i øvrigt kan det dog være lidt af et dilemma, om der skal angives profession eller årstal. Professionen er typisk det, en person er kendt for, men nogle navne har det med at gå igen i løbet af århundrederne. Derudover er der eksempler, hvor en far og søn både har navne, der minder meget om hinanden, og samme erhverv. --Dannebrog Spy (diskussion) 13. apr 2018, 22:05 (CEST)

“kun to betydninger i alt”[redigér wikikode]

@Dannebrog Spy: Har du mulighed for at strikke et eksempel på det pågældende eksempel sammen? Du kan f.eks. bruge Gråsten og Gråsten (Ærø) som eksempler. God dag fra Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 21. feb 2019, 09:59 (CET)

Nu har jeg indsat et eksempel. Det blev dog med juli og Juli (band). Gråsten (Ærø) er ikke så godt et eksempel, da den mangler kilder. Desuden kan Gråsten også bruges som kort form for både Gråsten Slot, Gråsten Station og Gråsten Kommune. --Dannebrog Spy (diskussion) 21. feb 2019, 21:30 (CET)

Navnefæller - byer i Sverige[redigér wikikode]

Jeg opretter i øjeblikket en del artikler om svenske byer. I de tilfælde hvor der er flere byer med præcis samme navn, bør de så adskilles ved hjælp af kommune (kommun, som jeg gør nu), sogn (socken), län eller landskab? Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 11. dec 2020, 10:04 (CET)

Når jeg kigger på listen over kommuner i Sverige på sv:Lista över Sveriges kommuner, kender jeg ikke de fleste af kommunerne, men får en ide om beliggenheden ud fra länet i listen. Jeg antager at det samme gælder for mange dansksprogede læsere. Derfor ville jeg bruge län eller landskab (har ingen specielle præferencer mellem de to) ud fra at disse sandsynligvis er mere kendte end kommunerne, når det er nok til at entydiggøre navnet, og ellers kommune. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 11. dec 2020, 13:06 (CET)
Der er en interessant betragtning i Sveriges landskaber om, at mange svenskere har et tættere forhold til deres landskab end deres län. Jeg vil foreslå at vælge det niveau, med mindre der er flere af samme navn inden for samme landskab; i så fald må man gå ned til län og undtagelsesvis til kommune. —Arne (Amjaabc) (diskussion) 12. dec 2020, 17:38 (CET)

Svensk Wikipedia bruger kommune, og at ændre det vil kræve flytning af en masse artikler. Så indtil videre tror jeg at jeg fortsætter med at bruge kommune, med mindre nogen flytter artiklerne og vedtager en ny navngivningsmetode. Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 13. dec 2020, 17:56 (CET)