Wikipedia-diskussion:Landenavne mv.

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kopieret fra Kategoridiskussion:Sovjetborgere:

Vi kunne godt bruge et skema hvor alle lande var nævnt og hvor der fx stod:

Land Adjektiv ??? på Wikipedia hvis X'ske ikke dur Hovedsprog Indbygger
Danmark dansk - dansk dansker
Tyskland tysk - tysk tysker
Spanien spansk - spansk spanier
Storbritannien britisk - engelsk brite
England, se Storbritannien - - - -
Sovjetunionen sovjetisk - russisk sovjetborger
Den demokratiske Republik Congo (Kinshasa-) congolesisk "xx fra DR Congo" fransk (Kinshasa-) congoleser
Republikken Congo (Brazzaville-) congolesisk "xx fra Republikken Congo" fransk (Brazzaville-) congoleser
Monaco monegaskisk - fransk monegasker

På den måde kan man altid slå op hvad en borger fra x-land kaldes og der er større chance for, at det bliver gjort rigtigt. Og så var man ikke i tvivl om, hvorvidt sovjetborger var "officielt" brugt i Danmark. --MGA73 29. nov 2008, 10:14 (CET)

Lyder som en glimrende ide. Barklund lavede en liste for et par år siden i forbindelse med en lignende diskussion men ikke nær så omfattende: Bruger:Barklund/Nationaliteter. Men i øvrigt kan de enkelte nationers, nationaliteters og sprogs officielle danske navne også findes på http://www.retskrivningsordbogen.dk .
PS. I Sovjetunionen var det overordnede sprog russisk. Derudover var der en række lokale sprog rundt om i de forskellige republikker, f.eks. lettisk i Letland. --Dannebrog Spy 29. nov 2008, 16:32 (CET)
Det er en fint skema - dog skal sprog holdes ud af noget med nationalitet .. Men England kan være engelske og der findes englængere, som også er britiske og briter. --Dbcsat 29. nov 2008, 23:01 (CET)
Det kan da godt være, at sproget ikke skal med. Tænkte bare at det var godt at have et samlet skema over "hvad det nu hedder". Jeg har stjålet Barklunds skema og har arbejdet lidt videre, jf. Bruger:MGA73/Sandkasse/Lande. --MGA73 29. nov 2008, 23:05 (CET)
På den svenske Wikipedia har de sv:Lista över invånarnamn, så det lyder som en god idé (bortset fra at "Liste over…" er bandlyst på da.wiki). På engelsk kan man se på http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/index.html - f.eks. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/da.html#People og se at det hedder Dane(s) og Danish. --Med venlig hilsen Necessary Evil 1. dec 2008, 00:13 (CET)
Det er ihvertfald en god start. Det skal så bare overvejes, hvad der skal gøres med områder med større eller mindre grad af selvstyre (f.eks. Færøerne, Skotland, Tjetjenien) og lande, der ikke længere eksisterer (f.eks. Sovjetunionen, Jugoslavien). Skal de med i tabellen eller have nogle for sig?
Hvad sprog angår, så er det udmærket at have med. Problemet er bare de lande, der har flere officielle sprog (f.eks. Belgien med fransk og flamsk). Hvordan skal der kunne sorteres der? --Dannebrog Spy 1. dec 2008, 11:27 (CET)
Ja det gør det straks mere besværligt. Jeg har nu flyttet listen til Wikipedia:Landenavne_mv. bare for at understrege, at alle er velkommen til at rette og kommentere. Måske skulle vi fortsætte diskussionen på den nye sides diskussionsside, og så blot diskutere "Sovjetborgere" her? Evf. flytte diskussionen fra og med "Vi kunne godt bruge et skema...". --MGA73 1. dec 2008, 17:36 (CET)

Diskuteret landenavne[rediger kildetekst]

Jeg vil lige gerne prøve at få et overblik over landenavne som været diskuteret.

Landnavn er diskuteret men uden konklusion.

Tilføj bare det som jeg har overset. --Dbcsat 2. dec 2008, 10:44 (CET)

Kht. Holland, så er konklusionen på afstemningen, at begge varianter kan bruges. Så resultatet er, at selve artiklen hedder Holland, mens der i kategorierne oftest tales om Nederland(ene). Men jeg fornemmer på visse punkter en bevægelse mod at bruge de rigtige navne (fx hedder det ikke længere DNA selvom det nok bruges mest i daglig tale), så om der stadig er flertal for at navnet er Holland ved jeg ikke.
Men ellers har Kina været diskuteret. --MGA73 2. dec 2008, 19:50 (CET)