Wikipedia-diskussion:Ugens artikel/Nomineringer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Denne diskussionsside bliver automatisk arkiveret af Dawikibot. Se mere på Skabelon:Autoarkiv.
Seneste opdatering: 11. Nov 2020 05:30

Personfiksering i stemmeafgivning?[rediger kildetekst]

Jeg er udmærket klar over, at de emner vi mennesker generelt finder mest interessant, er noget der relaterer til os selv eller andre mennesker, så der er som sådan ikke noget unaturligt i, at man gerne vil foreslå og stemme på forskellige kendte personligheder, som ugens artikel.

De seneste par uger synes det mig dog som om, man ser en tendens til, at stemmeafgivning på personer er det eneste egentligt "interessante", mens andre emner, der kan være ligevel notable, men som ikke relaterer til enkeltpersoner, forbigås i større eller mindre grad.

Før 2020 var det sådan, at der vist ikke var nogle tilfælde af "lange" perioder, hvor emnet for ugens artikel uge efter uge alle drejede sig om enkeltpersoner. Indtil 2020 mener jeg ikke vi ser, at personer forekommer som ugens artikel i mere end to uger i træk, førend et emne af en anden type, indtog pladsen som ugens artikel. I 2020 var der så et enkelt tilfælde, hvor ugens artikel tre uger i træk, var forskellige personer. Med den stemmeafgivning vi har kunnet bevidne de seneste par uger, ser det dog lige netop på nuværende tidspunkt (17-03-2021) ud til, at artikler om enkeltpersoner meget vel kunne komme til at tegne sig som ugens artikler fra og med uge 15 og de følgende uger, så op til 4 uger i træk kunne gå hen at blive personartikler som ugens artikel. Og selvom de fleste af artiklerne set for sig selv vel er udmærkede, så finder jeg det ikke gavnligt for Wikipedia som et fælles projekt, hvis man i den grad enerådende kaster sin "kærlighed" på personartikler, og glemmer at tage med i betragtning, at vi med ugens artikel gerne skulle vise såvel, dybde, bredde og kvalitet af det, vi har at byde på her på Wikipedia.dk.

En "popularitetskonkurrence" mellem forskellige udvalgte enkeltpersoner kan jeg ikke se, er formålet med "ugens artikel"-projektet, og hvis vi er derhenne, hvor det entydigt er ved at udvikle sig til det, så synes jeg egentligt lige så godt vi kunne overveje, om vi helt skal droppe ugens artikel på Wikipedia.dk?

Ser man derudover på de otte artikler, der enten pt. er til afstemning i denne uge, eller som vandt afstemningen i sidste uge, så undres jeg også en smule over, udfra hvilke motiver de enkelte artikler bliver givet stemmer? Disse 8 artikler fordeler sig på 4 personartikler, og 4 artikler af andre emnetyper, og jeg kan se, at personartiklerne som gennemsnit betragtet generelt er kortere end artiklerne om andre emner (gennemsnittet for personartikler lige pt. 42.814 bytes mod gennemsnittet for de øvrige artikler 49.411,5 bytes), men alligevel er det de fire personrelaterede artikler, der har fået langt de fleste stemmer - det synes jeg egentlig ikke flugter idéen om, at ugens artikler gerne skulle kunne vise noget af det bedste vi har at byde på, helt vel?

Er der nogle andre, der har bidt mærke i dette pt. "pågående misforhold", eller som har nogle kommentarer dertil? Ole Ryhl Olsson (diskussion) 17. mar 2021, 21:34 (CET)

Et af bristerne ved at anvende stemmeafgivning er vel, at udvælgelseskriterierne afspejler interesserne hos de stemmeafgivende, og dermed også kan ændre sig i en given retning, f.eks. pga. udskiftning i hvem der deltager i afstemningerne eller ændringer i, hvad de stemmeafgivende interesserer sig for. På andre sprogversioner er de artikler, der fremvises på forsiden, begrænset til en bestemt kategori, f.eks. fremragende artikler, og på f.eks. den engelsksprogede Wikipedia kurateres artiklerne af en gruppe brugere der bevidst sørger for, at der er emnemæssig bredde i hvad der præsenteres på forsiden. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 21. mar 2021, 23:18 (CET)
Man kunne jo også håbe at flere brugere vil nominere artikler og stemme. Det er oftest den samme skare af brugere der nominere. Med venlig hilsen Pelle S.H. 22. mar 2021, 12:27 (CET)
Ole Ryhl Olsson popularitetskonkurrence og Personfiksering forstår ikke lige hvor du har det fra, det er da en blandet landhandel som er blevet valgt her i Wikipedia:Ugens artikel/2021 ----Zoizit (diskussion) 23. mar 2021, 17:48 (CET)