Wikipedia:Dagens artikel/3. april 2005

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Spækhugger ved Paihia, New Zealand

Spækhuggerne (Orcinus orca) hører til tandhvalerne. De kaldes også "havets ulve" og lever i havene over hele jorden. De bliver omkring 7 - 9 meter lange og kan veje op til 10 tons. Spækhuggeren er sort og hvid, med en grålig skygge bag rygfinnen. Rygfinne er høj og sort og forlufferne er sorte. Ryggen er sort og hovedet og halen er sort. Spækhuggerens bug og underkæbe er hvid.

Hunspækhuggeren bærer ungen i omkring 15 - 16 måneder før den bliver født. Efter fødsel bliver ungen ved moderen i op til 2 år. Ungen bliver født med halen først så den ikke drukner. Ungen får mælk ved moderen, ligesom alle andre pattedyr også gør, dens tunge er specielt udviklet til at gribe om moderens patte og opfange mælken under vand.

Spækhuggeren er hvad man på engelsk kalder "top predator" Det betyder at den er det øverste rovdyr i en lang fødekæde. Delfiner og store hajer som "den hvide haj" flygter hvis der er spækhuggere i farvandet. Sæler står også på spækhuggerens spiseseddel. Selv store hvaler som pukkelhval og blåhval er på spækhuggerens menu.


ArkivFlere dagens artikler...