Wikipedia:Dagens artikel/9. april 2005

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hald sø

Hald sø er Danmarks næstdybeste sø. Søens dybde på 31 m er kun overgået af Furesøen på Sjælland (38 m). Hvert sekund forsynes søen med 1000 liter koldt og klart vand fra mange små og store kilder. Hald Sø-området blev fredet i 1942.

I midten af 1980'erne konstaterede man flere store problemer i den fredede sø. De kunne alle føres tilbage til to hovedårsager: På den ene side en grøn algesuppe og et iltsvind ved bunden hver sommer. Og på den anden side en alt for stor tilførsel af næringsstoffer (især fosfor) gennem flere år. Myndighederne valgte i første omgang at føre spildevandet fra Skelhøje og Dollerup uden om søen, 4 dambrug blev opkøbt og nedlagt og alle udledninger fra landbrug i søens opland blev stoppet.

Fra et iltningsanlæg ved sydenden af søen føres der flydende ilt ud til de dybeste steder i søen. Herfra sendes ilten op gennem vandet som bittesmå bobler. Langt det meste opløses allerede i bundvandet, og 95 % er opløst, inden det når overfladen. Ved hjælp af den kunstigt tilførte ilt fik man igen skaffet ilt til søen og man fik bundet fosforpuljen kemisk til bundlaget.

ArkivFlere dagens artikler...