Wikipedia:Dagens artikel/april 2005

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dagens artikel-arkiv for 2005
Januar - Februar - Marts - April - Maj - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - December

I dag er det torsdag, 29. september 2022; klokken er 22:13 (UTC)

Hvis dagens artikel på forsiden ikke viser dagens artikel for dagen i dag, så er det sandsynligvis fordi cachen ikke er opdateret korrekt.
Tryk på dette link for at opdatere forsiden til den korrekte dagens artikel.
Tryk på dette link for at gøre det samme for denne side .

Dagens artikel for april 2005[rediger kildetekst]

Et arkiv over dagens artikler der blev vist på forsiden


1. april
Trolde med en bortført prinsesse

Eventyr betyder oprindeligt en spændende oplevelse (som det engelske ord adventure). Men nutildags kommer vi i højere grad til at tænke på den litterære genre, når vi hører ordet. Et eventyr er en fiktiv tekst, som har eksisteret i mange, mange år. Der kan findes eventyr så langt tilbage, som der kan findes skrevne kilder. Eventyret ender næsten altid lykkeligt, og er oftest også temmelig forudsigeligt. Genren eventyr kan deles op i to hovedgrupper:

Folkeeventyret er en fortælling som er gået fra mund til mund igennem mange år indtil det endeligt er blevet skrevet ned. Folkeeventyret har ændret sig en lille smule for hver gang det er blevet fortalt; derfor kan man også finde mange forskellige nedskrevne versioner af hvert enkelt eventyr.

Kunsteventyr er aldrig nedskrevne mund-til-mund-fortællinger, men derimod historier som er opstået i forfatterens egen fantasi. Kunsteventyret er ofte en meget mere levende fortælling end folkeeventyret.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


2. april

H.C. Andersen (2. april 1805 - 4. august 1875) var en dansk forfatter.

H.C. Andersen blev født i Odense. Hans far var en fattig skomager, og hans mor vaskekone. I 1816 døde faren af eftervirkningerne af sin deltagelse i Napoleonskrigene. I 1819 tog H.C. Andersen alene til København for at prøve sin lykke ved Det kongelige Teater. Under ekstremt ydmyge forhold forsøgte han gennem tre år uden held at vinde fodfæste på teatret som sanger, danser eller skuespiller.

200-året for hans fødsel fejres med mange projekter, bl.a. HCA-abc Fonden, hvis formål er at støtte igangværende og nye initiativer og projekter, der hjælper børn og unge i udviklingslande med at lære at læse og skrive. Festlighederne finder sted fra 1. april til 6. december 2005, og dagens 200 års-fødselar fejres med en gallaforestilling i Parken i København.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


3. april
Spækhugger ved Paihia, New Zealand

Spækhuggerne (Orcinus orca) hører til tandhvalerne. De kaldes også "havets ulve" og lever i havene over hele jorden. De bliver omkring 7 - 9 meter lange og kan veje op til 10 tons. Spækhuggeren er sort og hvid, med en grålig skygge bag rygfinnen. Rygfinne er høj og sort og forlufferne er sorte. Ryggen er sort og hovedet og halen er sort. Spækhuggerens bug og underkæbe er hvid.

Hunspækhuggeren bærer ungen i omkring 15 - 16 måneder før den bliver født. Efter fødsel bliver ungen ved moderen i op til 2 år. Ungen bliver født med halen først så den ikke drukner. Ungen får mælk ved moderen, ligesom alle andre pattedyr også gør, dens tunge er specielt udviklet til at gribe om moderens patte og opfange mælken under vand.

Spækhuggeren er hvad man på engelsk kalder "top predator" Det betyder at den er det øverste rovdyr i en lang fødekæde. Delfiner og store hajer som "den hvide haj" flygter hvis der er spækhuggere i farvandet. Sæler står også på spækhuggerens spiseseddel. Selv store hvaler som pukkelhval og blåhval er på spækhuggerens menu.


ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


4. april
Fender Stratocaster.jpg

Stratocaster er en elektrisk guitarmodel produceret af Fender Instrument Manufacturing Company, USA, fra de tidlige 1950'ere til i dag. Modellen bruges af mange ledende guitarister og har været med på mange historiske pladeindspilninger gennem tiderne.

Den første elektriske guitar som firmaet producerede, var Fender Esquire, som blev videreudviklet til Fender Telecaster. En anden model Fender solgte var Fender Broadcaster. Selv om disse guitarer slog godt an på markedet, insisterede mange af datidens guitarister på at bruge en Bigsby vibrato, en mekanik i stolen hvormed man varierer trækket i strengene for at give en vibrato/tremolo-effekt. I stedet for at tilføje en Bigsby eller noget lignende, bestemte Fender sig for at producere en helt ny linje af guitarer — Fender Stratocaster.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


5. april
LanceArmstrong.jpg

Lance Armstrong, amerikansk cykelrytter født 18. september, 1971. Blev professionel cykelrytter i 1992.

Amerikansk amatørmester i 1991.

Verdensmester i 1993 i Norge foran den daværende cykelkonge Miguel Indurain, som det år havde vundet både Giro d'Italia og Tour de France. Ikke mange ventede dengang at Lance Armstrong skulle blive historisk, men en vis Eddie Merckx sagde efterfølgnede, at der her var en kommende Tour-vinder.

Har vundet Tour de France seks gange (fra 1999-2004) for U.S. Postal. Lance Armstrong er kun den anden amerikaner som har vundet et Tour de France, den første var Greg LeMond, som vandt tre.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


6. april
Europa

Europa er den mindste af de fire galileiske måner. Månen blev opdaget i 1610 af Galileo Galilei sammen med sine 3 andre "søskende måner": Io, Ganymedes og Callisto.

Europa er især en spændende måne, da nogle forskere mener, at der måske kan være liv under istæppet - hvilket ville gøre denne måne til det eneste andet sted i vores galakse (som vi har kendskab til) med liv. En anden speciel ting ved Europa er at man for nylig med Hubble teleskopet har fundet ud af at atmosfæren indeholder store mængder oxygen (ilt) og det er, et andet standard livskrav.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


7. april
Harpespiller

Musik er kort fortalt tonekunst, andre vil sige at musik er følelsernes sprog. Definitionen kan dog hurtigt udvides til nærmere bestemt at være en gengivelse af elementernes lyde. En tænketank i USA, der allerede i 1986 blev dannet med det formål at undersøge om dyr har en musisk sans definerede musik som “mønstre af lyde, der varierer i højde og over tid og som frembringes af følelsesmæssige, sociale, kulturelle og intellektuelle grunde”.

Musikken er højst sandsynligt opstået meget tidligt i menneskets historie. Mennesket har dyrket musik i flere tusinde år. I Slovenien er der fundet nogle fine 53.000 år gamle fløjter af ben og knogler, som neandertalere sandsynligvis har spillet på.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


8. april
Brødrene Korsbjerg i aktion

Squash er et ketcherspil beslægtet med badminton og tennis, og spilles på en lukket, almindeligvis indendørs bane, med fire vægge, oftest med deltagelse af to spillere. En lille gummibold skal med en ketcher slås op mod den højeste væg, frontvæggen.

En duel indledes med at den ene spiller server ved at slå bolden direkte mod frontvæggen fra den ene side af banen over til modstanderen i den modsatte side. De efterfølgende slag må slås direkte mod frontvæggen eller via de andre vægge. og bolden må spilles over hele banen. En spiller skal senest returnere bolden, inden den rammer gulvet anden gang. Duellen afgøres til en spillers fordel, når det ikke lykkes modstanderen at returnere bolden korrekt til frontvæggen.


ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


9. april
Hald sø

Hald sø er Danmarks næstdybeste sø. Søens dybde på 31 m er kun overgået af Furesøen på Sjælland (38 m). Hvert sekund forsynes søen med 1000 liter koldt og klart vand fra mange små og store kilder. Hald Sø-området blev fredet i 1942.

I midten af 1980'erne konstaterede man flere store problemer i den fredede sø. De kunne alle føres tilbage til to hovedårsager: På den ene side en grøn algesuppe og et iltsvind ved bunden hver sommer. Og på den anden side en alt for stor tilførsel af næringsstoffer (især fosfor) gennem flere år. Myndighederne valgte i første omgang at føre spildevandet fra Skelhøje og Dollerup uden om søen, 4 dambrug blev opkøbt og nedlagt og alle udledninger fra landbrug i søens opland blev stoppet.

Fra et iltningsanlæg ved sydenden af søen føres der flydende ilt ud til de dybeste steder i søen. Herfra sendes ilten op gennem vandet som bittesmå bobler. Langt det meste opløses allerede i bundvandet, og 95 % er opløst, inden det når overfladen. Ved hjælp af den kunstigt tilførte ilt fik man igen skaffet ilt til søen og man fik bundet fosforpuljen kemisk til bundlaget.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


10. april
Musvåge

Musvågen (Buteo buteo) er en større rovfugl på 51-57 cm, med korte brede vinger med fem "fingre", og med et vingefang på 113-128 cm. Den findes fra Europa til Asien og er en meget almindelig ynglefugl i Danmark, med over 5000 par. I træktiden (marts-april og september-oktober)passerer yderligere tusinder af musvåger Danmark på deres vej til eller fra Sverige. Ca. halvdelen af de ynglende par i Danmark er standfugle, resten, oftest ungfuglene, trækker til Vest- og Sydeuropa for vinteren.

Musvågen flyver højt på himlen med stive, ikke ret dybe vingeslag. Den svæver med vingerne udbredt i et fladt "V" i sin søgen efter føden: små pattedyr og krybdyr, regnorme, større insekter, padder, fugle og ådsler. Den kan også svæve lavt over terrænet og slå direkte ned på byttet. Fuglen bruger også en jagtteknik, hvor den sidder i et træ, på en pæl, eller en stor sten og venter på et bytte. Specielt om vinteren, langs motorveje, kan man tit se musvåger i denne venteposition, her fungerer de som naturens skraldemænd, da de også lever af de trafikdræbte dyr.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


11. april
Nelson Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela (født 18. juli 1918) er en tidligere sydafrikansk præsident og var en af landets førende anti-apartheid-aktivister. Han tilbragte sin barndom i kongedømmet Tembu før han begyndte på en juridisk karriere.

Som ung blev Mandela involveret i den politiske modstand mod det hvide mindretalstyres nægtelse af politiske, sociale og økonomiske rettigheder til det sorte flertal. Han blev medlem af African National Congress (ANC) i 1942. Efter National Partys valgsejr i 1948, med et apartheid-program indeholdende raceadskillelse, blev Mandela en forgrundsfigur i ANC. I 1961 blev Mandela leder af ANCs væbnede fløj. I august 1962 blev han arresteret og fængslet i fem år for ulovlige udenlandsrejser og opfordring til strejke. I juni 1964 blev han dømt igen, denne gang på livstid, for sin deltagelse i planlægning af væbnet kamp.

Efter at have afslået at blive løsladt mod at forsage væbnet kamp (februar 1985), forblev Mandela i fængsel indtil februar 1990, hvor vedvarende kampagner fra ANC og internationalt pres førte til frigivelsen den 11. februar. Mandela og præsidenten F.W. de Klerk delte Nobels fredspris i 1993.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


12. april
Gustav Mahler

Gustav Mahler (7. juli 1860 - 18. maj 1911) var en østrigsk komponist og dirigent. I sin levetid blev han først og fremmest anset som en af de betydeligste dirigenter; anerkendelsen for hans virke som komponist kom først et halvt århundrede efter hans død.

Mahler anerkendes i dag som en af de vigtigste overgangskikkelser mellem den sene romantiske tradition og den moderne kompositionsmusik. Hovedværkerne er hans ni symfonier og den symfoniske sangcyklus Das Lied von der Erde. Ud over dette skrev Mahler fortrisvis mindre stykker, især lieder af hvilke samlingen Des Knaben Wunderhorn igennem hele hans produktion leverede strofer og temaer til symfonierne.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


13. april

En aminosyre er i kemien ethvert molekyle, som indeholder både en aminogruppe og carboxylsyregruppe.

I biokemi bliver den kortere og mere generelle term aminosyre hyppigt anvendt om alfa-aminosyrer. En alfa-aminosyre er en aminosyre hvor amino- og carboxylsyregruppen er forbundet til samme carbonatom. Nogle molekyler som prolin indeholder ikke en amino gruppe og er derfor ikke kemisk set en aminosyre. Teknisk set er prolin en iminosyre, men bliver også klassificeret som en aminosyre, fordi den har funktionelle ligheder med ægte aminosyrer i celler. 20 aminosyrer er repræsenteret i den genetiske kode.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


14. april
Billede af mand og kvinde

Mennesket deler 99% af vores genetiske materiale DNA med de afrikanske aber - chimpansen og gorillaen. Mennesket, deler tillige 60% genetisk materiale med ærteplanten og høns - og 80% med encellede organismer. Ved undersøgelser af de biologiske molekyler har biologerne opdaget at alt peger i retning af at de tre arter, de afrikanske "menneskeaber" samt mennesket havde fælles stamtræ for ca. 5 millioner år siden.

Ifølge biologer er mennesket (Homo sapiens) et pattedyr og én af de mest succesfulde dyre-arter Jorden endnu har oplevet. Kun visse insektarter af f.eks. myrer er næsten lige så udbredte. Den store udbredelse skyldes blandt andet menneskets store tilpasningsevne der gør at arten kan leve og formere sig på alle kontinenter undtagen det antarktiske kontinent.

Indtil nu er alle teorierne om, hvad der adskiller mennesket fra dyrene, kommet mere eller mindre til kort, da man hele tiden kan finde dyr, der har noget der ligner menneskelige egenskaber. Eneste holdbare kriterium er, så vidt vides, at mennesker kan alle tingene på en gang. Ud fra et religiøst synspunkt, er det der gør mennesket særligt, at det ifølge 1.Mosebog er skabt i Guds billede, hvilket ikke siges om noget andet levende her på jorden.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


15. april
Eksempler på fejl i sætning af en tekst

En horeunge er - i typografisk betydning - den sidste linje i et afsnit, der står alene øverst i en spalte eller på en side.

På engelsk er den tilsvarende betegnelse en: orphan, altså en forældreløs. Dette uanset er der ikke tale om et kvalitetsarbejde, hvis denne type fejl når frem til læserne.

Hvordan kan man undgå horeunger? - Det er forskelligt for de forskellige tekstbehandlingsprogrammer, men normalt kan man anføre et minimums antal linjer før/efter sideskift. Eller endnu bedre: Man kan skifte til et Desk Top Publishing-program, hvor man holder tekst og billeder adskilt. Det gør det lettere at undgå horeunger.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


16. april
Have i Aalborg

Ordet have betyder "det hegnede". Tidligere blev det samme ord også brugt om dyrehave, kohave, hestehave og skovhave. Alle har det fælles, at de er indhegnede områder, beregnet til et bestemt formål. Den anvendelse af ordet stammer fra en tid, da landskabet ikke var hegnet, som det er i dag. Kreaturerne var enten tøjrede eller også var de under opsyn af en hyrde. Markerne var ganske vist hegnede, men kun indtil høsten. Derefter "opgav man ævred" (hegningen) og brugte kæppene som pindebrænde.

I nutidens forstand er det altså hegnet, der sætter haven som have. Det er der ikke mange problemer i, for de fleste danske haveejere foretrækker at være omgivet af en eller anden form for hegn, der på én gang markerer territoriegrænserne og skærmer jordstykket mod den hårdeste klimafaktor i Danmark: vinden.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


17. april
Sten til minde om borgerkrigen

Sydstaterne er en fælles betegnelse for de sydligste af USA’s stater, oprindeligt de stater, der lå syd for den såkaldte Mason-Dixon line.

I 1860 og 1861 løsrev en række af USA's stater sig fra Unionen. Disse stater blev i første omgang selvstændige, men hurtigt sluttede de sig sammen i organisationen Confederate States of America, CSA. South Carolina løsrev sig fra unionen, som den første stat den 20. december 1860, og Mississippi, Georgia, Alabama, Louisiana, Florida, og Texas fulgte hurtigt efter. CSA blev etableret 1861 med Montgomery, Alabama som hovedstad, og med USA's tidligere krigsminister Jefferson Davis som præsident. Senere sluttede også Virginia, Arkansas og North Carolina sig til CSA.

Kort efter at Abraham Lincoln var blevet indsat som USA's præsident udbrød den amerikanske borgerkrig, der i den sidste ende førte til CSA’s opløsning og medlemsstaternes genoptagelse i Unionen. Nogle hævder, at de omtalte stater aldrig havde stået uden for Unionen, fordi det ikke var muligt at løsrive sig rent juridisk, men kendsgerningen er, at CSA ophørte med at eksistere.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


18. april
Flag of Mexico.svg

Mexicos historie begynder med bosættelser i området for mere end 20.000 år siden og fortsætter med de avancerede præ-columbianske indianske civilisationer i det nuværende Mexico, såsom mayaerne og aztekerne. Spaniernes ankomst i det tidlige 16. århundrede og deres sejr over aztekerne i 1521, markerede begyndelsen af Mexicos kolonitid som del af Nyspanien.

I 1810 erklæredes uafhængighed fra Spanien, hvilket førte til en lang krig, der endte med landets uafhængighed i 1821. Efter uafhængigheden blev det mexicanske territorium langsomt mindre, hvor land blev mistet og solgt til det invaderende USA. I 1860'erne led landet under Frankrigs militære besættelse, der blev nedkæmpet af den mexicanske patriot Benito Juarez.

Porfirio Diaz lange udemokratiske styre førte til den mexicanske revolution i 1910. Revolutionære styrker besejrede den føderale hær, men på grund af interne stridigheder, forblev landet i konflikt i yderligere to årtier. Fra slutningen af revolutionen, kontrollerede P.R.I. landet indtil udgangen af det 20. århundrede.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


19. april
Martin Luther King, 1964

Dr. Martin Luther King, Jr. (født 15. januar 1929, død 4. april 1968) var en amerikansk baptistpræst og borgerrettighedsforkæmper. Han anses som en af USA's største ikoner og helte. Han videreførte Mahatma Gandhis ikkevolds politik. King er uddannet på Morehouse College i 1948 og Crozer Theological Seminary i 1951 og fik en Ph.D grad fra Boston Universitet i 1955.

Han gjorde sig første gang bemærket, da han var leder af Montgomery bus boycotten, der begyndte, da Rosa Parks nægtede at give sin siddeplads til en hvid person. Herefter var han med til at grundlægge Southern Christian Leadership Conference i 1957, der skulle organisere borgerrettighedsaktivismen. King gik ind for filosofien om offentlig ulydighed. Han ledte adskillige marcher for at sætte fokus på forskellige manglende grundlæggende rettigheder.

Den 14. oktober 1964 blev Martin Luther King den yngste modtager af Nobels fredspris. Han er formendtlig bedst kendt for sin såkaldte I have a dream tale som han holdt i Washington D.C..


ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


20. april
Voksen berner hanhund

Berner sennenhund er en stor, trefarvet hund med halvlang, glat eller let krøllet pels. Dens muskuløse krop, kraftige ben og store poter er iøjnefaldende. Forveksles ofte med sankt bernhardshunden, sandsynligvis på grund af hundens type og hovedform. Berner sennenhunden er dog mindre, lettere bygget og altid sort på det meste af kroppen.

Racen har sin oprindelse i Schweiz i egnen omkring Bern, og er i dag internationalt anerkendt som en schweizisk race. Den tilhører en gammel hundetype, som formodentlig er bragt til Centraleuropa af romerhæren omkring Kristi fødsel. I Schweiz har den traditionelt været gårdhund. Om sommeren har kvæghyrder haft hunden med sig op i fjeldet på sommergræsgangene som selskab og til beskyttelse mod ulve og bjørne. Hunden har været brugt som træk- og lastdyr, når mælkeprodukterne skulle bringes til markedet.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


21. april
Marselisborg Herregård ca 1896

Marselisborg Herregård var et gods ved Århus. Herregårdens historie kan, under navnet Havreballegård, føres tilbage til 1500-tallet. Den lå omtrent dér, hvor i dag Marselisborg Gymnasium ligger ved Marselis Boulevard i Århus. Den har ikke noget at gøre med Kongehusets Marselisborg Slot, som ligger i Mindeparken.

Fra 1544 havde den været ladegård under Aarhusgaard, en lensmandsbolig nord for Domkirken i Århus og menes at være en del af den jord biskop Peder Vognsen skænkede til bispestolen. Gården hørte under kirken frem til reformationen, hvor den kom under kronen. I 1576 blev der opført et stenhus med volde og grave. Efter Enevældens indførelse i 1660 kom Havreballegård i privat eje.

I 1904 og 1906 brændte dele af herregården, og i 1909 var der atter brand i ladegården. Herefter blev resterne af Marselísborg Herregård nedrevet i 1911.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


22. april
Verdenskort over dødsstraf - blå: afskaffet; grøn: afskaffet i fredstid; orange: ikke afskaffet, men ikke i brug; rød: i brug

Dødsstraf eller livsstraf er den legale henrettelse af en straffefange som straf for en alvorlig forbrydelse. I de jurisdiktioner, der praktiserer dødsstraf, er den som regel forbeholdt et lille antal forbrydelser, ofte overlagt mord og landsforræderi. I et land som Kina kan den dog også idømmes for f.eks. økonomisk kriminalitet eller narkotikakriminalitet. Fanger, der er blevet dømt til døden, holdes som regel adskilt fra andre fanger i en særlig del af fængslet, dødsgangen, hvor de afventer henrettelse. Den kriminalpræventive virkning af dødsstraffen er tvivlsom.

Danmark har underskrevet Konventionen om civile og politiske rettigheders anden valgfrie protokol, hvori en række lande forpligter sig til at arbejde imod brugen af dødsstraf.

Dødsstraffen findes i en lang række afrikanske og asiatiske lande, mens den er afskaffet i mange amerikanske, europæiske og oceaniske lande. Undtagelser fra dette mønster er bl.a. USA og Hviderusland, som begge har dødsstraf. Eneste muslimske lande uden dødsstraf er Azerbaijan, Turkmenistan og Kap Verde (Tyrkiet har fornylig fjernet den fra den civile straffelov). Kun syv lande i verden foretager henrettelser af mindreårige, hvoraf USA står for de fleste. Folkerepublikken Kina henretter hvert år flere end alle andre lande tilsammen.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


23. april
Kolonnebænke. Foto fra Peder Syv Skolen, Viby Sjælland, ca 1979. Fotograf Børge Askholm.

En høvlebænk er først og fremmest snedkerens og til dels tømrerens fornemste og måske vigtigste værktøj, hans arbejdsbord. En høvlebænks formål er at kunne holde råemner fast, mens de evt. bliver høvlet, bearbejdet med stemmejern, bor o.lignende. Råemnerne kan være glatte eller rå: trælister, planker, plader m.v. Høvlebænken skal også kunne holde mere eller mindre forarbejdede emner sammen - f.eks. under bearbejdning af f.eks.: skuffer, reoler, stole.

Høvlebænken har en lang historie bag sig. De gamle romere brugte et bord, bestående af en kraftig plade monteret på fire spredte ben. Til at fastholde emnerne brugte de holdehager, mens de ikke udnyttede deres kendskab til skruen til at lave egentlige tænger. Høvlebænken var derfor i århundreder blot et bord med nogle duphuller; sådanne arbejdsborde bruges endnu i Sydeuropa og de angelsaksiske lande (USA inkl).

Som den ser ud i dag er den af tysk oprindelse. Den kom fuldbåren til verden i Nürnberg omkring år 1500, hvor en Löffelholz forsynede den med skruetænger, men der gik mere end 200 år inden den blev almindelig.


Ekstern Henvisning[rediger kildetekst]

http://www.baskholm.dk/haandbog/haandbog.html


ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


24. april
Margrete 1.

Margrete 1., datter af Valdemar Atterdag, fødes i 1353 og dør den 28. oktober 1412. Hun blev begravet i Roskilde Domkirke. Hun var dronning af Danmark fra 1375-1412 og af Norge fra 1388-1412. Som 10-årig bliver hun gift med kong Håkon VI af Norge. Margrete anses for dronning af Danmark, selvom hun officielt aldrig antager titlen. Hun "nøjes" med titlen "fuldmægtig frue og husbonde og Danmarks riges formynder". Mens hendes søn Oluf er mindreårig, er hun hans formynder og regerer på hans vegne. Da Oluf dør i 1387, bliver Margrete valgt til regent af Rigsrådet, ivrigt tilskyndet af drost Henning Podebusk. Senere bliver hun regent for hele Norden, da hun bliver regent for Norge og Sverige og dermed også for Grønland, Island, Færøerne og Finland.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


25. april
En sommerfugl.

En sommerfugl er et flyvende insekt i ordenen natsværmere og sommerfugle, ofte med iøjnefaldende farver og mønstre på sine vinger. Sommerfugle har, som alle insekter, et modstandsdygtigt ydre skelet "hudskelet". Kroppen er opdelt i tre afsnit: hoved (cephalon), bryst (thorax) og bagkrop (abdomen). Hovedet har store øjne, munddele, lange antenner (slanke eller kølleformede), der fungerer som lugteorgan og en lang snabel, der anvendes som et sugerør, og som er rullet op som en urfjeder, når den ikke bruges. Snablen gemmes bag et par behårede, leddelte vedhæng, som hedder "palperne". Gennem snablen kan sommerfuglen opsuge flydende næring, for eksempel blomsternektar, harpiks eller frugtsaft fra nedfaldne frugter. Sommerfuglen har sammensatte øjne som alle andre insekter. De er utroligt gode til at se bevægelser, og de meget sky sommerfugle er derfor næsten umulige at nærme sig.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


26. april
Plimsol-mærke

Plimsoll-mærker er en opmærkning af skibes lastekapacitet der tager højde for forskellene i vandets densitet på forskellige steder og årstider.

Det officielle engelske navn er International load line. Det uformelle navn stammer fra Samuel Plimsoll, der kæmpede en utrættelig kamp for at forbedre sikkerheden for de engelske søfolk. Denne kamp endte da det britiske parlament vedtog the Merchant Shipping Act i 1875. loven forpligtede indførslen af lastelinker på alle handelsskibe. Dette forhindrede "kisteskibe" (eng coffin ship), dvs. skibe der bevidst blev overlastet for at ejeren kunne indkassere forsikringspræmien når skibet efter forventing ville gå ned.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


27. april

Sir Winston Leonard Spencer Churchill (30. november 1874 - 24. januar 1965) var en britisk politiker.

Han dækkede Boerkrigen som krigskorrespondent og blev som 26-årig valgt som konservativt medlem af Underhuset. Fra 1906 til 1922 var han medlem af Underhuset valgt i liberale valgkredse. Han blev handelsminister i 1908.

I 1930erne var han politisk ugleset, fordi har var en af de eneste og tidligste modstandere af Adolf Hitlers oprustning af Tyskland. Den 3. september 1939 blev han udnævnt til marineminister, og ved Neville Chamberlains tilbagetræden blev Churchill premierminister den 13. maj 1940. Ved den lejlighed udtalte han, at han ikke kunne love det britiske folk andet end 'blod, sved og tårer'.

Winston Churchill tjente under seks monarker og var premierminister to gange. Desuden var han en flittig forfatter og maler. Han var kendt som en vittig og intelligent debattør og taler, og der findes utallige citater, der tilskrives ham.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


28. april
iagram, kurveformer, Bode-diagram og phasordiagram for et lavpasled

Et lavpasled er en sammenstilling af en kondensator og en modstand, som lader lave vekselspændinger med lave frekvenser passere næsten uhindret, mens spændinger med højere frekvenser bliver dæmpet - dette kaldes også for efterbetoning. Lavpasleddet kan sammenlignes med en spændingsdeler sammensat af en modstand og en kondensator; da kondensatorens impedans varierer med frekvensen, vil spændingsforholdet afhænge af signalets frekvens.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


29. april
Jerseyko

Jerseykvæg stammer fra øen Jersey i den engelske kanal. På øen findes kun jerseykvæg, da der har været forbud mod import af andre racer de sidste 150 år. Jerseykvæget menes dog at have eksisteret i England siden 1741, dog under navnet alderney's. Den første stambog blev oprettet i 1866, jerseykvægforeningen blev oprettet i 1878 og racen kom til Danmark i 1896. Tidligere blev der set skævt til jerseykoen på grund af dens ringe størrelse - den blev kaldt "husmandskoen" eller "geden". I dag findes jerseykvæg over hele verden og de fineste mælkeprodukter bliver fremstillet ud fra deres mælk.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


30. april
Det kgl. Bibliotek, Diamanten

Det Kongelige Bibliotek er Danmarks nationalbibliotek, beliggende i KøbenhavnSlotsholmen mellem Christiansborg slot og vandet, hvor den nye tilbygning, Den Sorte Diamant, udgør den nye front.

Biblioteket er ansvarlig for udgivelsen af Nationalbibliografien. I forbindelse med pligtafleveringsordningen råder biblioteket over den mest komplette samling af såvel bøger trykt i Danmark som udenlandske bøger om Danmark.

Det er desuden Københavns Universitetsbibliotek. Hertil kommer, at det er en forskningsinstitution samt varetager kulturelle og museale opgaver. Biblioteket blev grundlagt af Kong Frederik III omkring 1648 og har aner helt tilbage til 1482.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


Dagens artikel-arkiv for 2005
Januar - Februar - Marts - April - Maj - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - December

I dag er det torsdag, 29. september 2022; klokken er 22:13 (UTC)

Hvis dagens artikel på forsiden ikke viser dagens artikel for dagen i dag, så er det sandsynligvis fordi cachen ikke er opdateret korrekt.
Tryk på dette link for at opdatere forsiden til den korrekte dagens artikel.
Tryk på dette link for at gøre det samme for denne side .