Wikipedia:Dagens artikel/februar 2005

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dagens artikel-arkiv for 2005
Januar - Februar - Marts - April - Maj - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - December

I dag er det torsdag, 6. oktober 2022; klokken er 23:48 (UTC)

Hvis dagens artikel på forsiden ikke viser dagens artikel for dagen i dag, så er det sandsynligvis fordi cachen ikke er opdateret korrekt.
Tryk på dette link for at opdatere forsiden til den korrekte dagens artikel.
Tryk på dette link for at gøre det samme for denne side .

Dagens artikel for februar 2005[rediger kildetekst]

Et arkiv over dagens artikler der blev vist på forsiden


1. februar

En badeand eller gummiand er et stykke legetøj, som ligner en ælling, fremstillet af gummi eller gummilignende materialer. Normalt er badeanden lavet så den kan flyde og er beregnet til at lege med i badekaret.

Mens den klassiske badeand er gul med rødt næb og er lavet til at være et stykke børnelegetøj, kommer den nu i mange udførelser og farver og er blevet et populært samlerobjekt blandt entusiaster.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


2. februar
Kyndelmisse er en lysfest

Kyndelmisse eller kyndelmisse knude kaldes også Kjørmes Knud. Kyndelmisse er en fordanskning af de latinske ord for lysmesse: kyndel = candela, der betyder lys og missa betyder messe. Det er dagen, der i folketraditionen markerer at halvdelen af vinteren er gået og den fejres i kirken som en lysfest. Katolikkerne fejrer stadig lysmessen, hvor kirkens lys indvies med lysprocessioner. Festen afholdes 2. februar til minde om Jesus fremstilling i templet (Luk. 2,22-40) og Jomfru Marias renselse 40 dage efter Jesus fødsel. Lysfesten kan spores helt tilbage til det 6. århundrede, men er i dag ikke længere en officiel helligdag i Danmark. I 1770 bestemte Struensee at kyndelmisse sammen med andre mindre helligdage skulle afskaffes.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


3. februar

Brøken "to
tredjedele"


Alternativ
skrivemåde

En brøk er en måde at repræsentere et tal på ved hjælp af division: Den skrives som vist til højre, som en vandret brøkstreg der adskiller to tal, tælleren øverst og nævneren neden under. Ind i mellem ser man også brøker skrevet med en skråstreg i stedet for den vandrette brøkstreg - typisk hvis den første skrivemåde er teknisk besværlig eller umulig at opnå.

En brøk repræsenterer det eksakte tal man får ved at dividere tælleren med nævneren: Eksemplet med repræsenterer således 2 : 3, der udtrykt som decimalbrøk er ca. 0,6667 - dette tal kan faktisk ikke skrives helt præcist som et decimaltal, så brøker er nyttige hvis man ønsker at beregne noget helt eksakt.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


4. februar

Linux er et styresystem, der blev påbegyndt i 1991 af finnen Linus Torvalds. Han fik den gode idé at bede andre om hjælp via internet. Kildekoden var og er offentlig tilgængelig (Open source), og projektet har efterhånden fået mange tusinde til at deltage i videreudviklingen.

Linux har i øjeblikket deres største udbredelse på servere, bl.a. har webserveren Apache og databasen MySQL vundet stor udbredelse. Men det er hastigt på vej mod pc'ens "desktop" (2004).

Valget af navnet Linux er en konsekvens af Linus Torvalds eget navn: Linus med et x, der repræsenterer tilhørsforholdet til Unix.

Pingvinen er en beskeden maskot for Linux-projektet.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


5. februar
Indenfor på médiathèque Jean-Jacques Rousseau i Chambéry (Frankrig)

Et bibliotek (fra det græske βιβλιοθηΧη boglager) er en samling af bøger, håndskrifter og andet referencemateriale (kort, film, bånd, etc.) og for stedet, hvor disse opbevares.

Verdens ældste biblioteker er de egyptiske tempelsamlinger i Memfis, de persiske kongers i Susa og assyrerkongen Assurbanipals bibliotek af lertavler, som nu til dels findes i British Museum. Hos de gamle grækere og andre samtidige folkeslag var de i gudetemplerne bevarede arkiver at betragte som de første biblioteker. I Athen skal Peisistratos have grundlagt det ældste offentlige bibliotek, og i Rom synes det ældste at have været den samling, som Æmilius Paulus (168 f. Kr.) bragte hjem som krigsbytte, og som senere blev forøget af Sulla.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


6. februar
Ronald Reagan

Ronald Wilson Reagan (6. februar 1911 - 5. juni 2004), skuespiller, republikaner, tidligere guvernør i Californien og USA's 40. præsident igennem to valgperioder fra 1981 til 1989.

Da Ronald Reagan blev indsat som præsident den 20. januar 1981 var han 69 år og 349 dage, og dermed den ældste som nogensinde er valgt til præsident i USA, og han var få dage fra at blive 78 år da han forlod embedet. Han er også den længst levende præsident, han var således 93 år og 119 dage da han døde.

Reagans politik var at genskabe USA's lederskab i verden ved at opruste, indtage en fast holdning over for Sovjetunionen, og ved at støtte lande og bevægelser der bekæmper kommunismen.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


7. februar

De politiske partier er ikke nævnt i grundloven, der udgør rammen for det politiske system i Danmark. Alligevel spiller de en stor rolle i det politiske liv. Spillereglerne og betingelserne i politik er i Danmark, som i mange andre lande, andet og mere end de skrevne grundregler i forfatningen. Tradition, praktiske hensyn og den almindelige samfundsudvikling er i høj grad med til at sætte betingelserne for det politiske liv.

Et politisk parti er en kreds af personer, som har de samme grundholdninger. Disse mennesker har sluttet sig sammen for at prøve at påvirke den politiske udvikling. Der er flere veje til påvirkning og eventuel indflydelse.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


8. februar

Folketingsvalgene er reguleret i lov om valg til Folketinget, men en række hovedprincipper om valgret, valgbarhed og valgmåde er fastlagt i grundloven fra 1953. Grundloven overlader til Folketinget at fastsætte de nærmere regler for valgrettens udøvelse og selve valgmåden. Det sker i lov om valg til Folketinget. Bestemmelsen om, at kongen til enhver tid kan udskrive nyvalg, indebærer, at visse af valglovens tidsfrister må vige for grundlovens ord, såfremt valget udskrives med kort varsel. Minimumstiden mellem valgets udskrivelse og dets afholdelse bestemmes således alene af praktiske hensyn.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


9. februar
Konserverede madvarer

Ved konservering af fødemidler drejer det sig om at få fjernet mindst én af de faktorer, der fremmer mikroorganismers nedbrydning af maden. Disse faktorer er netop de samme, som man søger at værne om, når man opbygger en kompostbunke. Så konservering er i alle henseender det stik modsatte af kompostering.

Siden oldtiden har mennesker vidst, hvordan man forlænger fødemidlernes brugbarhed. Allerede tidligt blev der udviklet metoder, der gjorde det muligt at opbevare mad fra høst til næste høst. I kampen mod mikroorganismerne fandt man midler, der griber ind overfor alle de faktorer, der spiller ind i nedbrydningsprocessen.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


10. februar
Jomfru Maria med Jesusbarnet

Jomfru Maria er Jesu mor. Marias mand hed Josef. I følge Det Nye Testamente modtog den unge kvinde Maria af en engel budskabet om at hun ved Helligånden skulle undfange en søn. Sønnen kaldte hun Jesus og han blev født i en krybbe i byen Betlehem.

Jomfrufødselen er et at de undere der beviser Kristus' guddommelige ophav og som teologisk understøtter den kristne opfattelse af Den treenige gud. I urkirken tillagdes fødselen ikke den store betydning, men i løbet af det 2. århundrede begynder de apokryfe skrifter at betone Marias jomfruelighed. Opfattelsen af Maria og af Jesu fødsel af en jomfru står derfor i dag som et centralt dogme i kristendommen.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


11. februar
Klodens tektoniske plader

Kontinentaldrift eller pladetektonik (af græsk tekton = "bygningshåndværker") er en geologisk teori om, at Jordens ydre er opdelt i stive plader, som bevæger sig i forhold til hinanden. Teorien bygger på, at den yderste skal af jordens indre består af to lag: den ydre lithosfære og den indre asthenosfære. Teorien beskæftiger sig med forhold som: oceaners dannelse og forsvinden, årsagen til jordskælv og aktive vulkaner, foldning af stenmaterialet i bjergkæder, fossile dyrs og planters udbredelse og endelig kontinenternes skiftende størrelse og beliggenhed gennem den geologiske historie. Pladetektonikken opstod på grundlag af to geologiske iagttagelser: de dybe revner langs midten af oceanbunden og kontinentalbevægelserne, som den forklarer på én gang.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


12. februar
Vinlandskortet

Vinlandskortet påstås at stamme fra 1400-tallet, altså fra før Christoffer Columbus opdagede Amerika. Det dukkede op i 1957 og viser omridsene af Europa, Nordafrika, Grønland og et lille område vest for Grønland: Vinland. Kortets tekst fortæller:

"Vinland, opdaget af Bjani (Bjarni Herjolfsson) og Leif (Leif den Lykkelige) i fællesskab. Landet er uhyre frugtbart og der vokser endda vin. Erik (Upsi) af Grønland, som ankom til dette udstrakte og rige land i den almægtige Guds navn i det sidste år af vor yderst velsignede fader Pascal. Erik forblev der en sommer og vinter og returnerede så mod nordøst til Grønland, hvorfra han forsatte i den ydmygeste lydighed overfor sine overordnedes vilje."

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


13. februar
Radiorør

DASK (forkortelse for: Dansk Aritmetisk Sekvens Kalkulator) var den første danskbyggede regnemaskine - eller en førstegenerationsdatamat.

Den så dagens lys for første gang den 13. februar 1958 i en villa på Bjerregaardsvej nr. 5 i Valby ejet af bryggeriet Carlsberg. Dask blev påbegyndt i april 1956 af firmaet Regnecentralen, som også stod for udviklingen af efterfølgeren GIER.

Hovedkomponenten i DASK var radiorør, og der var grænser for dens formåen - alligevel nåede den at medvirke i et folketingsvalg i 1960.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


14. februar
Hjertesymbolik

Valentin er et latinsk helgennavn, som egentlig betyder den raske, den sunde. Der findes tre helgener med navnet Valentin, og Valentin opfattes normalt som værende skytshelgen for blandt andre kærestefolk og epileptikere. Den første Valentin var en kristen præst i RomClaudius den Andens tid. Han blev halshugget den 14. februar 269 e.Kr.

I 1950'erne forsøgte blandt andet blomsterhandlere at indføre Skt. Valentinsdagen i Danmark på den 14. februar. Dengang gik ideen i sig selv, men i begyndelsen af 1990'erne er det så forsøgt igen, og det ser ud til at skikken er ved at vinde indpas. Valentins dag er blevet fejret siden det 16. århundrede i England og Skotland.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


15. februar
Nimbus Motorcykel med sidevogn. 2004

En Nimbus er en dansk produceret motorcykel.

Den var meget anvendt i det danske militær, politi og postvæsen.

Historien går helt tilbage til 1917, hvor fabrikant P.A. Fisker begyndte sit banebrydende arbejde med at konstruere en motorcykel. Den kom på gaden året efter og fik navnet Nimbus, der betyder stråleglans og berømmelse. Nogle grinede ad den nye konstruktion og kaldte den for "kakkelovnsrøret" på grund af dens rørformede benzintank. Den fik dog kælenavnet "humlebien" på grund af dens karakteristiske motorlyd fra de 4 cylindre i serie.


ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


16. februar
Snemand

Vinter er den del af året, hvor den nordlige halvkugle vender i retning væk fra solen. Det giver korte dage, lange nætter og dermed nedsat indstråling og opvarmning.

Med vinter forbinder man også mulighed for sne og vintersport, mens trafikken kan gå i stå, når frosten sætter ind og i al usynlighed gør vejene isglatte og i snevejr ufremkommelige. Bælterne fryser til i det koldeste isvintre, og isbrydere skal til for at sikre gennemsejlingen.

På den sydlige halvkugle har de sommer, når vi har vinter.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


17. februar
Goyathlay eller Geronimo

Geronimo eller Goyathlay ("Ham der gaber"), f. 16. juni, 1829 - d. 17. februar, 1909) var en berømt leder af Apache-stammen Chiricahua.

Han blev født i et område, der nu svarer til delstaten New Mexico, USA, men dengang betragtede de oprindelige amerikanere området som deres land. Geronimo voksede op som en respekteret medicinmand og en fuldbåren kriger, der kæmpede mange slag mod både militære tropper fra Mexico og USA.

Den 14. september, 1886 afsluttedes en æra, da Geronimo overgav sig til militæret og blev sendt i fangelejr i Florida. Han fik aldrig lov til at vende tilbage til sin fødeegn stik mod alle indgåede aftaler.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


18. februar
Djengis Khan

Djengis Khan var en mongolsk khan, der forenede de mongolske stammer og formede det mongolske kejserdømme ved erobringer af det meste af Asien, herunder Kina, Rusland, Persien og Mellemøsten. Også det østlige Europa kom under mongolernes herredømme. Han var bedstefaderen til Kublai Khan, der var den første kejser af Yuan-dynastiet i Kina. Navnet Djengis Khan er i virkeligheden en titel, som betyder "Universal Hersker". Djengis Khans rigtige navn var Temüjin.

Djengis Khan brugte et militært system, hvor hæren blev splittet i grupper på 10, 100, 1.000 og til slut en "tumen" (10.000). Soldaterne tog deres familier og livsnødvendige heste med dem, hver rytter havde 3 eller 4 heste til rådighed, så der altid var friske heste til transport.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


19. februar
Old Faithful

Yellowstone National Park blev USA's første nationalpark i 1872 - og findes i det nord-vestlige hjørne af delstaten Wyoming. Det er også verdens største nationalpark med et areal på 8.980 km² og et rigt dyre- og planteliv, bl.a. bisonokser, ulve, elge og bjørne - uberørt af menneskehånd.

Det mest særprægede er geologien, herunder geysere med den trofaste Old Faithful i spidsen. Yellowstone-floden, har udspring i parken og løber mod nord via to vandfald, hvorefter den munder ud i Missouri-floden. På sin vej løber den igennem Yellowstone-søen, som er verdens højest beliggende sø.

I 1988 brændte store dele af parken, og da mennesker ikke beplanter eller beskærer planter og træer i parken, kan man stadig se de sorte pinde fra de afsvedne fyrretræer stikke op i hobetal.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


20. februar
Små flintesten

Ildsten også kendt som flint eller flintesten, er en hård sten med et glasagtigt udseende og med sedimentær oprindelse. De har mange gange kalk på ydersiden og flintesten findes normalt sammen med kridt og/eller gips.

Flintesten findes hovedsageligt i lag fra juratiden og i den øvre kridttid i op til 10 cm uregelmæssige formede knolde. Flintesten består hovedsageligt af krystaller af Chalcedon (siliciumdioxid). Indeslutninger af vand og luft, med størrelser på mindre end hvad et mikroskop kan forstørre, giver nogle flintesten en lys farve og kulstof farver den sort.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


21. februar
Stilk-Eg

Almindelig Eg eller Stilk-Eg er et stort, løvfældende træ med en bred, kegleformet krone. Stammen er kort og tyk med svære og krogede hovedgrene, der er næsten vandrette. Barken er først glat og grågrøn med grålig dug. Senere bliver barken lysebrun, og til sidst bliver den gråbrun med dybe furer. Knopperne er spredte, ægformede og brune. De er tæt samlet mod skudspidsen, hvor endeknoppen ikke er tydeligt større end de andre. Bladene er omvendt ægformede med et par "øreflipper" ved enden af stilken, og med brede, afrundede lapper og hel rand. Oversiden er mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn. Høstfarven er brun. Stilk-Eg blomstrer kort efter løvspring i maj. Blomsterne er samlet i rakler. Frugterne, agern, er stilkede og modner på ét år.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


22. februar
Amerigo Vespucci.

Amerigo Vespucci (*9. marts 145422. februar 1512) var købmand, styrmand og opdagelsesrejsende. Han rejste til de amerikanske kontinenter og skrev om dem. Han opdagelsesrejser langs østkysten af Sydamerika overbeviste ham om, at man havde fundet et nyt kontinent. Det var en dristig påstand på en tid, hvor alle – inklusive Christopher Columbus – mente, at man blot havde fundet en ny søvej til Asien, for det betød, at Jordens omkreds måtte anses for at være langt større end forventet.

Amerigo Vespucci døde i Sevilla, Spanien, i 1512. Hans virkelige betydning for historien ligger for det første i de opdagelser, han gjorde, men for det andet også i hans breve. Det var dem, der gjorde den brede offentlighed i Europa opmærksom på Amerika, og på den måde skabte de en folkelig opinion, som fik stor betydning for fyrsternes interesse i at udruste nye ekspeditioner.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


23. februar

Dagpåfugleøje lever på åbne og solrige steder i skovområder, træbevoksede bredder, fugtige enge, brakmarker, beskyttede kløfter med buske og små træer. De første sommerfugle ses allerede i starten af marts. De første nye eksemplarer dukker op omkring 20. juli. I september bliver der færre sommerfugle, nu finder de steder at overvintre. Dagpåfugleøjen kan vandre over forholdsvis store afstande - op til flere hundrede kilometer, derfor kan man af og til møde den på Færøerne, selvom den ikke almindeligvis er hjemmehørende der. Dagpåfugleøjen har et ekstra kort på hånden over for fjender ud over de store forvirrende øjepletter på vingerne. Sommerfuglen kan sige lyde! Ved at gnide bagvingerne mod forvingerne kan den frembringe en hidsig hvæsen og lavfrekvente lyde, der skræmmer fjender som mus og flagermus.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


24. februar
Linjer og punkter i og omkring en ellipse. De nummererede detaljer er forklaret i teksten.

En ellipse er en geometrisk figur på en "flad", todimensional plan. Den kan populært sagt beskrives som en cirkel der er blevet "mast flad". Mere præcist omtaler matematikerne den som det geometriske sted for alle de (uendeligt mange) punkter, hvorfra summen af afstandene til to såkaldte brændpunkter er konstant.

Ellipsen er ét af de fire såkaldte keglesnit: Hvis man skærer en kegle med en plan i en vis skrå vinkel, bliver skæringskurven en ellipse.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


25. februar
Det norske flag.

Kongeriget Norge er et nordisk land vest for Sverige på den skandinaviske halvø. Norge er endvidere placeret nord for Danmark. Landet har aflang form, og en lang kystlinje langs med Nordatlanten, hvor også Norges kendte fjorde befinder sig. Norge har grænse til Sverige, Rusland og Finland. De nærtvedliggende øer Svalbard og Jan Mayen er under norsk suverænitet. Bouvetøen i Sydatlanten og Peter I's ø i det sydlige Stillehav er norske bilande. Derudover har Norge et territorialkrav på Dronning Maud LandAntarktis.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


26. februar

Freden i Roskilde blev forhandlet på præstegården i Høje-Taastrup og underskrevet 26. februar 1658 i Roskilde. Det var et forsøg på at forhindre et totalt nederlag i Karl Gustav-krigen hvor de svenske tropper stod tæt på København. Den danske konge, Frederik 3., afstod Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm, samt Bohuslen og Trondhjems len. Freden i København den 27. maj 1660 stadfæster med enkelte ændringer Roskilde-freden, men tilbageførte Bornholm til den danske og Trondhjems len til den norske krone. I aftalens paragraf 9 garanteredes indbyggerne i de afståede danske landsdele, at de måtte beholde deres gamle rettigheder og love, privilegier og friheder uantastede. Ikke desto mindre blev der omgående iværksat en brutal forsvenskning af de erobrede landsdele.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


27. februar
Airbus A380 18. januar 2005

Airbus A380 er det største passagerfly i verden. Flyet skal efter planen sættes i drift i løbet af 2006. Flyet blev lanceret under en ceremoni i Toulouse tirsdag 18. januar 2005. A380, som er udviklet af Airbus Industrie, er allerede blivet bestilt af flere flyselskaber. Den nye model vil i udgangspunktet blive leveret i to udgaver; A380-800, med plads til 555 passagerer over tre klasser, med en rækkevidde på 14.800 km., og A380-800F, som er et rent lastefly, med mulighed for at fragte 150 ton over 10.400 km.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


28. februar
Kort over Øresundsområdet fra 1800-tallet

Øresund er et vandområde beliggende mellem Sjælland og Skåne, tidligere helt dansk farvand, nu rigsgrænse mellem Danmark og Sverige. Middeldybden angives ofte til ca. 11 meter, men området består af både lavvandede bugter og områder med dybder op til omkring 40 meter på det smalle stykke mellem Helsingør og Helsingborg. Sundet er 118 km langt og 4 til 28 km bredt. Det begrænses i nord af en linje fra Gilbjerg Hoved til Kullen. Det begrænses i syd af linjen Stevns fyr-Falsterbo.

Bunden er meget forskelligartet men generelt kan man sige at de lavvandede områder er domineret af sandbund og de dybere områder har store mængder af silt og ler. I mindre områder findes desuden stenrev, muslingebanker og blotlagt grundfjeld. Visse steder i Køge Bugt findes nunatakker af undergrundens kalk.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


Dagens artikel-arkiv for 2005
Januar - Februar - Marts - April - Maj - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - December

I dag er det torsdag, 6. oktober 2022; klokken er 23:48 (UTC)

Hvis dagens artikel på forsiden ikke viser dagens artikel for dagen i dag, så er det sandsynligvis fordi cachen ikke er opdateret korrekt.
Tryk på dette link for at opdatere forsiden til den korrekte dagens artikel.
Tryk på dette link for at gøre det samme for denne side .