Wikipedia:Dagens artikel/januar 2005

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dagens artikel-arkiv for 2005
Januar - Februar - Marts - April - Maj - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - December

I dag er det fredag, 28. januar 2022; klokken er 17:21 (UTC)

Hvis dagens artikel på forsiden ikke viser dagens artikel for dagen i dag, så er det sandsynligvis fordi cachen ikke er opdateret korrekt.
Tryk på dette link for at opdatere forsiden til den korrekte dagens artikel.
Tryk på dette link for at gøre det samme for denne side .

Dagens artikel for januar 2005[rediger kildetekst]

Et arkiv over dagens artikler der blev vist på forsiden


1. januar
Julius Cæsar

Den 1. januar 45 f.Kr. indførtes den julianske kalender af den romerske kejser Julius Cæsar.

Ifølge den julianske kalender skulle hvert fjerde år være skudår, dvs. indeholde 366 dage mod normalt 365 dage. Hans kalenderreform byggede på solåret i stedet for måneåret og er stadig grundlag for den kalender, vi benytter i dag. Måneden juli blev opkaldt efter ham.

I Danmark skiftede vi fra den julianske kalender til den gregorianske kalender i året 1700.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


2. januar
Det gyldne snit

Det gyldne snit eller det guddommelige forhold er defineret ved det græske bogstav phi, hvis værdi er:

Phi er opkaldt efter matematikeren Fibonacci, som fik æren for fibonaccitalfølgen 1 1 2 3 5 8 13 21 ... osv.

Det gyldne snit anses af nogle for at være det smukkeste talforhold i verden. Leonardo da Vinci forsøgte bl.a. at påvise, at det ligger til grund for menneskets proportioner.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


3. januar
5 og 6 båndede/ringede

Farvekodning af elektroniske komponenter er international og anvendes meget på modstande og kondensatorer mv. til at vise værdi eller mulig belastning.

De har også været anvendt til at mærke signalledninger og kabler, specielt til telefoni og digitale bus- kabler.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


4. januar
Jorden set fra Apollo 17

Jorden er den tredje planet fra solen i vores solsystem. Den er 12.756 kilometer i diameter og har en atmosfære og en måne, nemlig Månen. Afstanden til solen er cirka otte lysminutter.

Jordens historie er inddelt i forskellige tidsperioder, hvor planeten langsomt udvikler sig til et sted, hvor livet kan opstå og derefter udvikles, hvor arter langsomt udvikles, nogle dør, mens andre blomstrer op i en periode, hvorefter atter andre arter tager over.

Digteren B.S. Ingemann sagde det smukt i 1850 med sin salme: Dejlig er jorden

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


5. januar

En sættekasse var en typografs vigtige redskab. Her lagredes de forskellige blytyper i en bestemt orden.

Der er to rum i en sættekasse - én til håndtering af de store bogstaver (majuskler eller versaler) og én til de små bogstaver (minuskler).

På engelsk kaldes de store bogstaver for Upper Case og de små for Lower Case. I gamle dage, da man brugte bly til de enkelte typer, lå majusklerne i den øverste sættekasse (case) og minusklerne i den nederste. Heraf de engelske betegnelser, som er videreført til tastaturer på skrivemaskiner og pc'er.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


6. januar
Det Indiske Ocean

Det Indiske Ocean er det tredjestørste havområde på jorden og regnes for et af verdenshavene. Det dækker cirka 20 % af jordens vandoverflade. Oceanet er afgrænset mod nord af Sydasien, mod vest af Den Arabiske Halvø og Afrika, mod øst af Den Malayiske Halvø, Sunda-øerne og Australien, og mod syd af Det Sydlige Ishav.

Den 26. december 2004 skabte et jordskælv i Det indiske Ocean med et epicenter ud for Sumatra en tsunami, der ramte Sumatras, Thailands, Indiens, Sri Lankas og Somalias kystområder.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


7. januar
René Descartes

René Descartes (31. marts 1596 - 11. februar 1650 i Stockholm) var en fransk filosof - Jeg tænker, derfor er jeg - og matematiker, der bl.a. opfandt det kartesiske koordinatsystem.

Den metodiske tvivl, der var hans metode, gik ud på at tvivle på alt, selv eksistensen af omverden uden for sit ego (jeg), da denne "viden" stammede fra erfaringen. Dette er en radikal skepticisme. Derefter kan eksistensen af Gud og omverdenen bevises a priori, dvs. ud fra forstanden alene. Descartes var således tilhænger af Rationalismen.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


8. januar
Elvis Presley

Elvis Aaron Presley - The King of Rock´n roll - blev født i et fattigt hjem i Tupelo, Mississippi den 8. januar 2005 - så tillykke med 70-års dagen!

I 1948 flyttede han med sine forældre til Memphis, Tennessee. I 1953 indspillede han - muligvis en fødselsgave til sin mor - My happiness og That´s when your heartaches begin i Sam Phillips' studie Sun Records. I 1956 bragede han igennem på den internationale scene med en helt ny lyd og stil.

Hans sceneoptræden var dynamisk og præget af rullende hoftebevægelser af en hidtil uset seksuelt udfordrende karakter. Elvis Presley solgte over 1 milliard grammofonplader, flere end nogen anden kunstner. Han døde i sit hjem, Graceland i Memphis den 16. august 1977.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


9. januar
Mogens Lykketoft. 1998

Mogens Lykketoft, født 9. januar 1946, formand for Socialdemokraterne, fhv. udenrigs-, finans- og skatteminister.

Startede i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd 1966. Gennem årene sekretær i LO's ØD- og skatteudvalg. Landsformand for af Frit Forum 1968-69. Cand.polit. i 1971. Medredaktør af arbejds- og principprogrammer. Forskellige ministerposter i Nyrup-regeringer 1993-2001. Politisk ordfører fra 2001, formand for Socialdemokraterne i 2002 og dermed leder af oppositionen og statsminister-kandidat.

Af nogle kaldet "Lykketot" på grund af det karakteristiske fipskæg - som dog nu er borte.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


10. januar

AntialiasAnti3.png

Antialiasing er en måde at blødgøre hårde grimme kanter specielt i runde former. Her sørger antialias for at rundingen får en blød overgang ind i baggrundsfarven.

For eksempel kan man bruge antialiasing til at udviske kanten mellem et bogstav og baggrunden. Det øger læsbarheden.

Da billedet på en Pc-monitor/-skærm er punktbaserede, kan en tekst få et meget hakket udseende. Dette kan afhjælpes ved hjælp af antialiasing, der er en udviskning af kanten mellem bogstav og baggrund.

Dette giver ofte en mere læsbar skrift, dog med undtagelser. Ved helt små punkt-størrelser kan teksten dog næsten forsvinde helt, og skriften bliver ofte væsentligt mere fed.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


11. januar
Regneark

Et regneark er den del af et kontorautomationsprogram, som har med talbehandling at gøre.

I Pc'ens barndom gjorde netop et regneark - VisiCalc - denne utrolig populær, fordi en almindelig bruger nu pludselig kunne lave indviklede beregninger og vise dem frem i en farverig grafisk præsentation.

Regnearket kan opfattes som et stykke kvadreret papir, hvor man så inddeler sit problem i rækker og kolonner, inddatere især tal og måske datoer - og på baggrund heraf foretage enkle beregninger som f.eks. summen af en kolonne, gennemsnit og lignende.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


12. januar
Hvid klit

I geografi er en klit en bakke af sand dannet af vindens bevægelser. Klitten er en af de mest ustabile biotoper, da sandet konstant flyttes rundt. Først når ekstremt hårdføre planter får fat bliver klitten stabiliseret. Flere steder i Danmark består kystsikringen af udplantning af hjælme, til at holde på klitterne, for at forhindre sandflugt. Klitter, der ikke sikres kan vandre langt i løbet af forholdsvis kort tid. Den største vandreklit i Danmark, som nu er fredet og altså får lov til at bevæge sig frit er Råbjerg Mile ved Skagen. Klitten bevæger sig i øst-vestlig retning og er formet som en såkaldt parabelklit med to lange parabel-arme, der strækker sig mod vest.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


13. januar
Taj Mahal

Taj Mahal er et nordindisk mausoleum nær Agra bygget af Shah Jehan til hans kone Arjumand Bano Begum (ofte kendt under det persiske navn Mumtaz Mahal som betyder "paladsets lys") som døde i 1612 i barselssengen. Taj Mahal blev opført 1632-1647 og regnes for en af verdens smukkeste bygninger.

20.000 personer arbejdede med opførelsen, herunder specialarbejdere fra Europa og Centralasien. Hovedarkitekten var Usad Ahmad fra Lahore.

Taj Mahal blev konstrueret af materialer fra hele Indien og Asien. Mere end 1.000 elefanter blev brugt til at transportere byggematerialerne. I alt blev 28 forskellige ædelstene indgraveret i den hvide marmor.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


14. januar

Freden i Roskilde blev indgået 26. februar 1658 i Roskilde. Det var et forsøg på at forhindre et totalt nederlag i Karl Gustav-krigen hvor de svenske tropper stod tæt på København. Den danske konge, Frederik 3., afstod Skåne, Halland og Blekinge, samt Bohuslän og Trondhjems len. Endvidere skulle Danmark spærre bælterne for svenskfjendtlige flåder, bespise svenske tropper i landet og tilbagelevere Corfitz Ulfeldts konfiskerede værdier. Den svenske konge, Karl X Gustav, var dog ikke tilfreds med aftalen og fortsatte krigen frem til sin død i 1660. Freden i København den 27. maj 1660 stadfæster med enkelte ændringer Roskilde-freden, men tilbageførte Bornholm til den danske og Trondhjems len til den norske krone.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


15. januar
Københavneroperaen 2005

Operaen indvies officielt den 15. januar 2005. Det er bygget af arkitekt Henning Larsen med Mærsk Mc-Kinney Møller som initiativtager, bygherre og mæcen.

Åbningskoncerten består af uddrag af kendte klassikere som: Elverhøj, Saul og David, Maskarade, Pas de Deux, Sonet / Poul Ruders (uropførelse, komponeret til åbningen) - samt værker af Harald Lander, Leo Delibes, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti, Gioachino Rossini og Richard Strauss.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


16. januar
Den Grundlovgivende rigsforsamling. Maleri af Constantin Hansen

Danmarks Riges Grundlov blev underskrevet i sin oprindelige form 5. juni 1849 af Frederik 7. Denne dato markerede dermed Danmarks overgang fra enevælde til konstitutionelt monarki.

D.G. Monrad, der var blevet minister i martsministeriet 1848, skrev det første udkast, baseret på en samling af samtidens forfatninger, og udformede en skitse på 80 paragraffer, der i sin opbygning og grundidé ligner den nuværende danske grundlov. Regeringsudkastet blev siden sprogligt revideret af bl.a. minister Orla Lehmann.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


17. januar
Struensee

Johann Friedrich Struensee, 1731-1772 var en dansk læge og politiker født i Halle i Tyskland. Han var livlæge for Christian 7. fra 1759.

I begyndelsen af 1770 udnævnes Struensee til kabinetssekretær for dronning Caroline Mathilde og til forelæser for kong Christian 7. Han opgiver sin lægegerning og bliver politiker. Struensee bliver den forsømte 19-årige Caroline Mathildes elsker og får efterhånden mere og mere magt. I september 1770 skaffer Struensee sig af med udenrigsminister J.H.E. Bernstorff. Anledningen er, at Bernstorff har sendt to orlogsskibe på straffeaktion mod de algierske pirater. Togtet ender som en katastrofe. I december overtaler han kongen til at opløse statsrådet og indføre et kabinetsstyre med ham selv i rollen som kongens eneste minister.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


18. januar

John Ronald Reuel Tolkien (3. januar 1892 - 2. september 1973) var engelsk forfatter og professor i engelsk sprog og middelalderliteratur (primært folkevandringstiden). Han blev verdensberømt for sine eventyrlige romaner Hobbitten og Ringenes Herre 1-3. Posthumt er blandt andet udkommet Silmarillion og Roverandom.

Tolkien blev født i Sydafrika, men allerede da han var 3 år gammel flyttede familien tilbage til England efter faderens død. Tolkien fik sin uddannelse i Oxford, hvor han blev bachelor i 1915. Herefter gik Tolkien i 1915 ind i den engelske hær og deltog blandt andet i Slaget ved Somme. I 1919 tog Tolkien sin master degree fra Oxford. Efter at have arbejdet ved Oxford English Dictionary fra 1918-1920 blev han professor i engelsk ved universitetet i Leeds.


ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


19. januar
Aston Martin V12 Vanquish S

Aston Martin er et ædelt engelsk bilmærke. I 2002 var antallet af producerede biler nået op på 16.000 - men hvilke biler. James Bond gjorde modellen DB5 særlig kendt i filmen Goldfinger.

Firmaet blev grundlagt i 1914 af Lionel Martin og Robert Bamford. Martin kørte racerløb i Aston Hill Hillclimb, og det gav anledning til navnet.

Trods berømmelse var der til stadighed problemer med økonomien - og Aston Martin-mærket blev overtaget af Ford Motor Company i 1986 .

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


20. januar
Fødselsdag-lys

Fødselsdag er den dag i året, hvor man er født. Der er i mange kulturer tradition for at festligholde den med særlig fokus på runde fødselsdage. Der er når alderen er delelig med 10 eller 25.

I nogle kulturer forbindes fødselsdage med gaver. I den danske kultur fejres fødselsdage ofte med festmåltid, fødselsdagssang, fødselsdagslys (der skal pustes ud) og flag.

I andre kulturer fokuseres ikke så meget på fødselsdage. I katolske kredse er det mere Navnedagen, der fejres. I andre religioner - f.eks. Jehovas Vidner - fejrer man ikke fødselsdag.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


21. januar

Ludvig 16. af Frankrig

Ludvig 16. af Frankrig, født 23. august 1754 - død 21. januar 1793.

Ludvig var konge af Frankrig fra 1774 til 1791, og igen af Frankrig til 1792 hvor han blev afsat og arresteret under revolutionens uroligheder og interneret i den skumle fæstning le Temple. Han blev stillet for Nationalkonventet, sigtet for landsforræderisk adfærd, fundet skyldig og henrettet med guillotine 21. januar 1793. Hans kone Marie-Antoinette, datter af kejserinde Maria Theresia af Østrig, fulgte ham i guillotinen 16. oktober samme år.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


22. januar

Violin

Violinen er et strygeinstrument med fire strenge, stemt G D A E. Den er sopran-instrumentet blandt strygeinstrumenterne.

Violinen blev opfundet i Italien omkring 1550 og blev siden videreudviklet af violinbyggere som Andrea Amati, Nicolo Amati, Antonius Stradivarius og Andrea Guarneri frem til ca. 1720. Disse byggeres instrumenter anses for uovertrufne selv i dag og kan være særdeles kostbare (op til 50 millioner kroner).

Udover violinen bruges en bue med opspændte hestehår, til at stryge på strengene med.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


23. januar
London set fra Primrose Hill

London er hovedstad i Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland. Den var oprindelig en keltisk by grundlagt af romerne, der kaldte byen Londinium og brugte den som havneby ved Themsen.

Siden er den blevet til en af de største byer i Europa og samtidig et af de vigtigste finans- og handelscentre i verden.

Borgmester i London er Ken Livingstone. Indbyggertallet er over 7.172.000.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


24. januar
Gymnaster

Gymnastik betyder "nøgen-øvelse" på græsk.

Den folkelige gymnastik er den meste udbredte i Danmark. Der findes utroligt mange gymnastikforeninger rundt omkring i Danmark. Både 3-årige og 90-årige har mulighed for at gå til gymnastik. Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger arrangerer hvert 4. år det kendte Landsstævne.

Den konkurrenceprægede gymnastik er delt op i discipliner, hvor trampolin, redskabsgymnastik og rytmisk gymnastik er de mest kendte inden for Danmarks Gymnastik Forbund.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


25. januar

I Want to Hold your Hand af The Beatles røg ind som #1 på hitlisterne i USA den 25. januar 1964.

Og verden har ikke været den samme siden - for senere fulgte en række andre sange og albums fra den provokerende, men også populære beat-gruppe. Det kulminerede med Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band i 1967, før gruppen begyndte at gå i opløsning i 1970 - og et af medlemmerne blev myrdet på åben gade i 1980.

Musikken lever videre i bedste velgående ..

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


26. januar

Aida er en opera af Giuseppe Verdi, komponeret i 1871. Handlingen udspiller sig i Egypten på de første faraoners tid og med egyptiske ritualer og påkaldelser af Ptah og Isis.

Operaen blev uropført i Cairo d. 24. december 1871 og var oprindelig planlagt i forbindelse med åbningen af Suez-kanalen i 1869 - men det kunne altså ikke nås. Den er til gengæld valgt som premiereforestilling i det nye operahus i København i dag den 26. januar.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


27. januar
Portræmaleri af C.A. Jensen

Nikolai Frederik Severin Grundtvig (8. september 1783 - 2. september 1872) var forfatter, poet, (digter), filosof, historiker, præst og politiker.

Han har skrevet ca. 1.500 salmer - den første var "Dejlig er den himmelblå". Grundtvigs arbejde for folkeoplysning inspirerede til oprettelsen af folkehøjskoler i 1844.

Hans ansigt ses også på det historisk kendte billede af grundlovens fædre fra 1849, så politik var ham ikke fremmed. I perioder af sit liv led Grundtvig af mentale forstyrrelser, hvor han var præget af store udsving i humør, arbejdsiver og religiøsitet.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


28. januar
Dvd-skiver

Dvd (digital versatile disc) er et digitalt, optisk lagermedie til film, programmer eller data.

En Dvd-skive kan indeholde langt flere informationer end de almindelige cd-rom'er. En dvd kan som minimum indeholde 4,7 Gigabyte - nok til en helaftensfilm med flere sprog og filminstruktørens synsvinkel.

Det nye medie vinder stadig større udbredelse på bekostning af VHS-kassettebåndet, selvom der kan være problemer med regionskoder og kryptering.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


29. januar
Kamidana - et shinto-alter i hjemmet

Shinto er den oprindelige japanske religion. Hovedingredienserne kan siges at være en tilbedelse af naturånder og af forfædre. Shinto har dog også mange elementer formet af påvirkning fra andre asiatiske religioner og filosofier.

I Shinto tilbeder man kami - ophøjede væsener spændende fra deciderede gudefigurer til blot væsener med særligt attraktive værdier. Solguden er dermed på den ene side kami, mens ræven også er kami, fordi den fremstår som et særligt intelligent dyr.

Kami tilbedes som mi-tama, dvs. ånder der bebor de altre, der er centrale for religionen.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


30. januar
Fil:099-amsterdam.jpg

Amsterdam er den største by og hovedstaden i den europæiske nation Nederland (Haag er sæde for regeringen og parlamentet). Byen har 730.000 indbyggere, inklusiv forstæderne 2.300.000, og udgør en del af Randstad-området (agglomeration af flere store og mellemstore byer), som har i alt 7.100.000 indbyggere.

I 1600-tallet var byen en af verdens ledende finans- og søfartsbyer og centrum for landets kolonirige. 1602 oprettedes det ostindiske Handelskompagni, 1621 det vestindiske Handelskompagni; 1622 havde Amsterdam 100.000 indbyggere og var en af Europas største byer. Mod statholdernes overgreb gjorde Amsterdam kraftig modstand; 1650 forsøgte Prins Vilhelm 2. forgæves at erobre byen. Ligeledes mislykkedes Ludvig 14.'s erobringstogt 1672.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


31. januar
Eiffeltårnet.jpg

Eiffeltårnet er det mest genkendte vartegn i Paris, og er internationalt kendt som et symbol for Frankrig. Eiffeltårnet er opkaldt efter sin konstruktør, ingeniøren Gustave Eiffel. Det er en kendt turistdestination, med over 5,5 millioner besøgende hvert år. Tårnet havde sin 200.000.000'ne gæst den 28. november 2002.

Eiffeltårnet blev bygget fra 1887-1889 til Verdensudstillingen i 1889 som en hyldest til hundredeårsdagen for Den franske Revolution. 300 stålarbejdere samlede 18.038 stykker af stål ved brug af 2,5 millioner nitter. I alt blev der anvendt cirka 7.000 tons stål. Højeste udsving i stærkt blæsevejr er 12 centimeter. Tårnet har 1.792 trappetrin til toppen og kostede i 1889 7,8 millioner franc at bygge. Med baggrund i den generelle sikkerhedstilstand for den tid, er det bemærkelsesværdigt, at alene en arbejder døde under konstruktionen.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


Dagens artikel-arkiv for 2005
Januar - Februar - Marts - April - Maj - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - December

I dag er det fredag, 28. januar 2022; klokken er 17:21 (UTC)

Hvis dagens artikel på forsiden ikke viser dagens artikel for dagen i dag, så er det sandsynligvis fordi cachen ikke er opdateret korrekt.
Tryk på dette link for at opdatere forsiden til den korrekte dagens artikel.
Tryk på dette link for at gøre det samme for denne side .