Wikipedia:Dagens artikel/oktober 2004

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Dagens artikel for oktober 2004[redigér wikikode]

Et arkiv over dagens artikler der blev vist på forsiden


1. oktober
Hammershus. Set fra øst. 2003

Hammershus er en ruin af en middelalderborgBornholms klippeknude udtil kysten syd for Hammerknuden på Bornholms nordvest hjørne.

Den menes grundlagt omkring 1255 af ærkebiskoppen Jakob Erlandsen. Rimeligvis har der forud ligget en tilflugtsborg, idet der er bevaret et lille stykke jordvold, og klippen er oplagt til en borg. Jakob Erlandsen skrev, at han blot udbyggede en eksisterende borg, da kongen klagede over at han brød forbudet imod at bygge nye borge.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


2. oktober

Kryptozoologi beskæftiger sig med mytologiske eller uddøde dyr, der antages at eksistere, selvom der ikke findes pålidelige beviser for deres eksistens.

Kryptozoologiens dyr falder indenfor tre dyregrupper:

   Velkendte dyr på mærkelige steder, f.eks. løvenFyn og lossen i Stenderupskovene ved Kolding.
   Officielt uddøde dyr, f.eks. den tasmanske pungulv, der officielt uddøde i 1936. Eller den mystiske dinosaur-lignende Mokele Mbembe, der skulle leve i en Søen Lake Tele i Congo.
   Fantasivæsener, havuhyrer, søslanger og afskyelige snemænd m. fl.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


3. oktober
Isbjørn

Isbjørnen er en stor gullighvid bjørn. Den kan blive cirka 2,8 meter lang og veje op til 500 kilogram, hvilket gør den til en af de største bjørnearter, muligvis kun overgået af grizzlybjørnen. Isbjørnen lever af sæler, fisk, sneharer, polarræve, lemminger, søfugle, ja faktisk en hvilken som helst kilde til kød - også ådsler og menneskers efterladte affald, hvilket gør den til en potentielt temmelig farlig nabo i arktiske samfund, f.eks. på Svalbard.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


4. oktober
Hverveplakat for Frikorps Danmark

Frikorps Danmark blev oprettet 29. juni 1941 som et dansk militært korps, der skulle deltage i kampene på Østfronten på tysk side. Korpsets første chef var oberstløjnant i artilleriet Christian Peter Kryssing.

Mange meldte sig hurtigt til tjeneste ved korpset og allerede 19. juni 1941 rejste det første uddannelseshold til Langenhorn Kaserne ved Hamburg i Tyskland. Det var meningen at korpset skulle være et selvstændigt dansk korps, men det viste sig hurtigt, at korpset blev en del af det tyske Waffen-SS.

15. september 1941 var det nu krigsberedte korps forlagt til Treskau i Polen.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


5. oktober
Folketinget

Folketinget er Danmarks parlament som med udgangspunkt i Grundloven har den lovgivende magt sammen med kongen. Kongens (eller i øjeblikket dronningens) rolle er dog begrænset til at underskrive de love som Folketinget har vedtaget. Det skal ske inden for 30 dage efter vedtagelsen.

Folketinget har til huse på Christiansborg i København og består af 179 medlemmer, heraf to fra Færøerne og to fra Grønland. De danske medlemmer vælges fra 14 amtskredse (en for hver af landets 13 amter samt en for Bornholms Regionskommune) og 3 storkredse dækkende Københavns og Frederiksberg Kommuner for en periode på fire år.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


6. oktober

Crazy Horse Memorial blev påbegyndt den 3. juni 1948 af kunstneren Korczak Ziolkowsi, hvor han sprængte de første klipper i et bjerg i Black Hills, South Dakota, USA. Blandt de særligt indbudte gæster var fem overlevende fra Slaget ved Little Bighorn i 1876, hvor Crazy Horse vandt en bemærkelsesværdig sejr over den amerikanske hær.

"My lands are where my dead lie buried" er hans ord over det imponerende, ufuldendte værk i det hellige Black Hills.

Den 11. oktober fejres den 15'ende "Native Americans Day". Adgang er gratis, men man anbefales at medbringe 2 dåser madvarer ...

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


7. oktober
Gdansk/Danzig

Gdańsk (på tysk Danzig, traditionelt anvendt også på dansk), er en gammel pommersk havneby, beliggende ved Wisłas munding. Byen var tidligere tysk og blev besat af Stalins Røde Armé i 1945 og givet til Polen. Gdańsk er hovedstad i voivodskabet Pomorskie.

Danzig blev grundlagt som en tysk by i 1224 eller 1225. Som købmands-, handels- og havneby fik den stor betydning i østersøområdet. Den kom 1308/09 under den tyske ridderorden, blev medlem af hansaen, var i krig med dronning Margrethe, og accepterede 1454 den polske konges lensoverhøjhed mod løfte om rettigheder og uafhængighed.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


8. oktober
Emblem

Apollo 11-missionen var den første bemandede månelanding. Det var den femte bemandede mission i Apollo-programmet.

Det er kun et lille skridt for mennesket, et kæmpespring for menneskeheden. - Neil Armstrong

Armstrong blev det første menneske, der betrådte Månen, fulgt af Aldrin. Collins forblev i kredsløb om Månen.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


9. oktober
København

Københavns Havn - hvor meget mere københavnsk kan det blive?

Byen opstod jo som en havn lang tilbage i den tidlige middelalder, hvorefter havnen naturligt nok blev Kongens ejendom.

Det skyldtes bygningen af orlogs- eller krigsskibe, hvor allerede Christian IV gjorde Holmen til et centralt punkt, bl.a. med sin mastekran.

I 1742 blev havnen gjort til en selvejende institution og bestod uændret til 1812, hvor der blev lavet en central administration af "havne- og mudringsvæsenet". Først i 2000 blev det nuværende Københavns Havn A/S oprettet.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


10. oktober
Høstfarver

Planternes høstfarver opstår, når det grønne klorofylfarvestof nedbrydes samtidigt med, at røde anthocyaner og gule karotenoider bliver synlige. Ofte har farverne været der hele tiden, men de bliver særligt fremtrædende, når produktionen i bladene overstiger det, der kan transporteres væk til resten af planten.

Det misforhold kan skyldes en kombination af solrige dage og kolde nætter, hvad der ofte indtræffer i løbet af september-oktober. Men det kan også opstå, når transportvejene ned gennem grene og stammer er spærret f.eks. på grund af såring, beskæring eller svampeangreb. Endelig kan farverne dannes, hvis planten mangler ét eller flere vigtige næringsstoffer.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


11. oktober
Et af de mange beviser for Pythagoras' sætning

Matematik (Græsk mathema: videnskab, at lære; mathematikos: glad for at lære) er studiet af mønstre i mængde, struktur, ændringer og rummet. I den moderne defintion er det undersøgelsen af aksiomatisk definerede abstrakte strukturer ved brug af logik som det fælles udgangspunkt. De specifikke strukturer der undersøges har ofte deres udgangspunkt i naturvidenskaben, oftest i fysikken, men matematikere definerer og undersøger også strukturer udelukkende for matematikkens egen skyld, for eksempel fordi de finder ud af at en struktur giver en samlende generalisering, eller at der findes et værktøj der kan hjælpe i flere forskellige grene af matematikken.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


12. oktober
Airbus 340l

Airbus Industrie startede i 1970 som et europæisk projekt med det formål at fabrikere fly i skarp konkurrence med amerikanske flyvirksomheder som Boeing.

Et nyt stort projekt - Airbus A380 - et passagerfly med 555 pladser i to etager var årsag til, at Airbus Industrie i 2000 blev omdannet til et privat selskab.

Men det startede med et mindre fly - Airbus A300 - der fløj for første gang i 1972. Det er fulgt op af A300-varianter: A310, A320 og de noget større A330 og A340. Airbus A340-500 har en rækkevidde på 13.921 km, hvilket pt. er verdensrekord i den civile flytrafik.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


13. oktober
Næbdyr

Næbdyret (latin Ornithorhynchus anatinus) er et pattedyr. Dyret ligner en besynderlig krydsning mellem en bæver, et krybdyr og en and og forskerne havde i mange år store problemer med at få dyret placeret i den rigtige orden. Dyret lever ved østkysten af Australien og på Tasmanien, det tilhører kloakdyrene (Monotremata).

Kloakdyrene og dermed næbdyret har mange krybdyrlignende træk, først og fremmest det, der har givet navn til ordenen - kloakken. I modsætning til pattedyrene har kloakdyr kun en enkelt åbning bagi til afføring, urin og kønsåbning.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


14. oktober

Falklandskrigen var en konflikt mellem Argentina og Storbritannien over Falklandsøerne. Konflikten fandt sted mellem marts og juni 1982. Trods et overraskelsesangreb af argentinerne, generobrede briterne øerne og disse forblev, i overenstemmelse med beboernes ønske, under britisk overhøjhed. I Argentina medførte afslutningen af krigen militærjuntaens fald og genindførelsen af demokrati. I Storbritannien sikrede den militære sejr at Margaret Thatcher blev genvalgt.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


15. oktober
Taj Mahal

Taj Mahal er et nordindisk mausoleum nær Agra bygget af Shah Jehan til hans kone Arjumand Bano Begum (ofte kendt under det persiske navn Mumtaz Mahal som betyder "paladsets lys") som døde i 1612 i barselssengen. Taj Mahal blev opført 1632-1647 og regnes for en af verdens smukkeste bygninger.

20.000 personer arbejdede med opførelsen, herunder specialarbejdere fra Europa og Centralasien. Hovedarkitekten var Usad Ahmad fra Lahore.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


16. oktober
Viborg Domkirke

Viborg Domkirke blev påbegyndt ca. 1130. Den var 27. juni 1726 udsat for en storbrand der ødelagde bygningen så kun murene og hvælvingen stod tilbage.

Den blev på grund af brøstfældighed nedbrudt i 1800-tallet. Den nuværende domkirke er altså en moderne rekonstruktion.

Fresko-malerier i kirken er malet af Joakim Skovgaard i perioden 1901-13

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


17. oktober
Et fodboldhold

Fodbold er en udbredt sportsgren. Verdensmesterskabet i fodbold er en af de begivenheder, der ses af flest mennesker på jorden. Fodboldmålet er 2,44 meter højt og 7,32 meter bredt. Banen skal banen være mellem 100 m og 110 m lang og mellem 64 m og 75 m bred. Der er 11 spillere på hvert hold, heraf 1 målmand, som godt må bruge sine hænder. Markspillerne skal bruge foden og hovedet og har forskellige opgaver - nogle befinder sig i forsvaret, nogle på midtbanen og enkelte i angrebet. Hertil kommer reservespillere, normalt 3 samt træner og holdleder. Endelig skal man bruge en fodbolddommer, 2 linievogtere, et andet hold samt naturligvis en fodbold til en god kamp.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


18. oktober
Ritt Bjerregaard. 2004

Ritt Bjerregaard /MF, forhenværende dansk minister og kommissær i Europa-Kommissionen.

Ritt har meldt sig som spidskandidat for Socialdemokratiet til posten som overborgmester i København. En urafstemning sluttede den 18. oktober og fik det resultat, at Ritt stiller op som spidskandidat i 2005 til kommunalvalget.

I sin fritid arbejder Ritt Bjerregaard meget aktivt med økologisk havedyrkning på sin økologiske frugtplantage på Stestrup Old på midtsjælland, hvor kerneproduktet er æbler.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


19. oktober
En fossil, nu uddød, fisk fra havene omkring Danmark.

Et fossil, eller en forstening er aftrykket af et dyr eller en plante i sten - eller i sjældne tilfælde i rav. Specielt havlevende dyr kan findes som forsteninger i skrænter, der er gammel havbund, der ved jordens forskydninger er hævet op og blevet til fastland.

Den lille ø Fur i Limfjorden er kendt for sine skrænter, der indeholder mange meget fine fossiler. Fotoet er fra Fur Fossiler 55.000.000 år. Det viser en uddød fisk, der engang levede i havet omkring Danmark. På Fur er skrænterne usædvanlige da fint materiale har aflejret sig her meget hurtigt.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


20. oktober

Gunnar "Nu" Hansen (20. oktober 1905 - 5. januar 1993) var en legende inden for dansk sportsjournalistik.

Han var i mange år ansat i Danmarks Radio, som han forlod i 1976 efter 41 år. Først i dampradioen, hvor han gjorde sig verdensberømt i Danmark ved sin reportage fra de Olympiske lege i Berlin i 1936, da han refererede til "den lille henrivende Inge".

Gunnar "Nu" fik en plads opkaldt efter sig: Gunnar Nu Hansens PladsØsterbro i København tæt ved Idrætsparken. Her blev der rejst en buste af Gunnar med mikrofonen solidt placeret i hånden

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


21. oktober
Museet for Kajs Avis

Kajs Museum blev indviet den 10. september 2004 som en del af Værløse Museum.

Her fik redaktør Kaj Øgaard Sørensen sit eget museum: Museet for Kajs Avis i et lille, stråtækt hus, som en gruppe borgere frivilligt havde opført. Museet rummer nogle af Kajs byggesten til Hareskov-Værløse Avis, som han har udgivet hver uge lige siden starten i september 1945.

Hvilket vil gøre det til et af Danmarks mindste pressemuseer, men ikke nødvendigvis det mest ubetydelige.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


22. oktober
Inge Eriksen.2002

Inge Eriksen født 22. oktober 1935 i Skørping. Debuterede i 1975 med Kællinger i Danmark (sammen med Jytte Rex). Året efter debuterede hun med en romantrilogi: Victoria og Verdensrevolutionen, Fugletræet og Silkehavet (1981).

Hun har også skrevet et digt: Himmelsneen i min gård (1978). Den handler om en blomst - kobjælden, om hvilket Inge Eriksen engang har sagt: For de stakler, der ikke ved det, så findes der en blomst, der hedder en kobjælde. En af de smukkeste findes på nordkysten af Sjællands Odde.

De seneste værker er en politisk romantrilogi: Sommerfuglens vinge, Tørvegraverne og De rumænske bøfler (1999) og i august 2003 udkom romanen: Citrontræet.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


23. oktober
Trapholt. 2004

Trapholt kaldes også for det "jyske Louisiana" og blev indviet i 1988.

Det kan måske skyldes placeringen ved vandet (Kolding Fjord) eller kombinationen af gammel og ny bygningsarkitektur - eller på grund af fokus på moderne billedkunst.

Museet indeholder desuden et møbelmuseum med nutidig dansk møbeldesign og samlinger af kunsthåndværk, primært keramik og tekstil. Desuden huser museet Franciska Clausen-samlingen, en Richard Mortensen-udstilling, og der kan ses billeder af P.S. Krøyer og Anna Ancher.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


24. oktober
FN's flag

Forenede Nationer (forkortes FN) er en organisation, der blev dannet efter 2. verdenskrig den 24. oktober 1945 af 51 stater. Organisationen havde det formål at forhindre en verdenskrig i at opstå nogensinde igen. Menneskerettighederne er blevet formuleret i FN.

Organisationen spiller en vigtig rolle i international udviklingspolitik, miljøsamarbejde, kampen for menneskerettighederne, international samfærdsel osv. Den stadige udvidelse af opgaverne har ført til oprettelse af et stort antal ekspertgrupper og koordineringsudvalg, udvidelse af sekretariatet og flere specialorganisationer. Alt i alt er FN med specialorganisationerne blevet et uerstattelig element i vore dages internationale system.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


25. oktober

Mozilla er navnet på en browser, som kom til verden i 1998, da firmaet Netscape gjorde programkoden til deres browser frit tilgængelig (se open source). På det tidspunkt havde Microsoft overtaget hele markedsandelen ved at integrere Internet Explorer i Windows. Netscape tog på det tidspunkt betaling for deres produkt, så frigivelsen af koden kunne tolkes som et sidste forsøg på at sikre deres produkt en overlevelse.

Siden da har Mozilla browseren udviklet og modtaget flere priser for sit design og måske især åbenhed. Den kan fås til de fleste operativsystemer, herunder Windows, Linux og Mac. Programmet er oversat til ca. 50 sprog ved et samarbejde mellem frivillige.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


26. oktober
Myretue

Myrerne er en af de mest succesrige grupper af insekter, og de har særlig interesse, fordi de lever i avancerede samfund. De tilhører ordenen Hymenoptera, og de er særligt nært beslægtede med hvepsene, nemlig familierne vespidae og scoliidae. De ældste myrer er fundet i lag, som tilhører den sidste del af kridttiden. Myrerne kan kendes på følgende, fysiologiske træk: de har følehorn med et skapt, albueagtigt knæk, og de har et kugleformet kropsled, pedicelet, der er dannet af de første bagkropsled (hos hvepsene er den samme del sammenvokset med brystet). Desuden er de fleste myrer vingeløse, men det varierer mellem kasterne inden for samfundet og ikke mellem arterne.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


27. oktober
Udsigt langs Paseo de la Reforma fra Chapultepec-slottet.

Mexico City er hovedstaden i Mexico. Arealmæssigt dækker byen både Mexicos Føderale Distrikt og en del af delstaten Mexico, i den nordlige del af det føderale distrikt. Mexico City har et af de største indbyggertal i verden, anslået til 22 millioner. Det er også en af de største bymæssige områder i verden, Stor-Mexico City danner en art ellipse, der er spænder 40 km fra øst til vest og 60 fra nord til syd.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


28. oktober
Ferrari. 2004

Ferrari er et italiensk bilmærke grundlagt 1948 af Enzo Ferrari (1898 - 1988). Logoet er et gult skjold med en stejlende sort hingst. Deraf kommer Ferraris kælenavn Cavallino Rampante. Ferrari ejes i dag af FIAT og indgår i en forretningsenhed sammen med Maserati i denne koncern.

Enzo Ferrari startede sin karriere som racerkører, men fandt efterhånden ud af at hans evner var større indenfor ledelse. Han var team chef for Alfa Romeo op gennem tyverne og trediverne, men havde afbrudt disse bånd i 1938 for at udvikle sine egne biler.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


29. oktober
Matterhorn

Alperne er en bjergkæde, der går igennem Frankrig, Italien, Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Slovenien, og Østrig.

Alperne ligger mellem 43° og 48° N, og mellem 5° og 16° Ø. Bjergkæden begrænser den norditalienske lavslette imod vest og nord, strækker sig gennem det sydøstlige Frankrig, de nordligste dele af Italien, det sydlige og østlige Schweiz, det sydligste Bayern, det vestlige og mellemste Østrig i én kæmpestor bue, der først løber mod nord, derpå mod nordøst og øst, mens den tiltager i bredde mod øst.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


30. oktober
Den kemiske opbygning af nitroglycerin

Nitroglycerin kan fremstilles ved at blande glycerol med en blanding af salpetersyre og svovlsyre under kraftig afkøling. Stoffet eksploderer dog meget voldsomt ved pludselig opvarmning, stød og slag, og man må advare på det bestemteste imod, at nogen forsøger sig med fremstilling af nitroglycerin.

Nitroglycerin blev første gang fremstillet af italieneren Sobrero i 1846, og han opdagede også den nye forbindelses eksplosive egenskaber, men han anså den ikke for at være anvendelig som sprængstof i praksis på grund af eksplosionsfaren ved fremstilling og anvendelse. I 1850'erne og 1860'erne anvendtes nitroglycerin (”sprængolie”) imidlertid i Rusland både som ammunition og som industrisprængstof, bl.a. i guldminer. Imidlertid skete der stadig ulykker med anvendelsen af "sprængolie", både under transport og ved anvendelse.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


31. oktober
Valdemar 4. Atterdag

Valdemar 4. Atterdag (Valdemar IV), søn af Christoffer 2., konge af Danmark 1340-1376, blev født i 1320 (ca). Efter at faderen blev drevet ud af landet i 1326 opholdt Valdemar sig ved det kejserlige hof i Sydtyskland. hvor han fik en fyrstelig opdragelse. Efter at Niels Ebbesen den 1. april 1340 myrdede grev Gert (Gerhard), "den kullede greve" blev der den 22. april 1340 i Spandau ved Berlin indgået et forlig med det indhold, at Valdemar skulle være konge, og at landet nord for Limfjorden skulle tilfalde ham. Resten af Nørrejylland fik han mod at betale 35.000 mark sølv. Endvidere aftaltes, at de tyske grever successivt skulle opgive besiddelserne Kalø, Horsens, Kolding og Ribe. Da Helvig, datter af hertug Erik II af Sønderjylland, i 1360 ægtede Valdemar, medbragte hun i medgift en fjerdedel af Nørrejylland.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik