Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel/Bokmål/Uge 47, 2017

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Daguerreotypi av Zachary Taylor i uniform, ca. 1843–1845.

Zachary Taylor (1784–1850) var USAs 12. president fra mars 1849 til sin død i juli 1850. Før han ble president, var Taylor offiser i infanteriet. Innsatsen hans i den meksikansk-amerikanske krigen gjorde ham til folkehelt, hvorpå han ble valgt til president. Taylor var den siste presidenten som ble valgt for whigene.

Taylors familie utvandret til Kentucky da han var barn, og plantasjen deres gjorde dem velstående. Han ble innrullert i hæren i 1808 og gjorde seg bemerket som kaptein i 1812-krigen. Innsatsen hans i den andre seminolekrigen 1835–42 vakte nasjonal oppmerksomhet og gav ham tilnavnet Old Rough and Ready.

Taylor var lite interessert i politikk, og meningene hans var uklare. Motvillig lot Taylor seg overbevise av whigene om å stille som deres kandidat. Taylor inntok en tilbaketrukket rolle som president. Til tross for at han selv kom fra Sørstatene og eide slaver, ville ikke Taylor bidra til å utvide slaveriet. For å unngå en konflikt, oppfordret han nybyggerne i New Mexico og California til å lage grunnlover og søke opptak som delstater. Dette dannet bakteppet for kompromisset av 1850, som ble mulig etter hans død. Les mer …