Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel/Svensk/Uge 43, 2013

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Henrik VIII av England

Henrik VIII, eng. Henry VIII, född 28 juni 1491, död 28 januari 1547, kung av England från 1509, av huset Tudor. Son till Henrik VII av England, far till Edvard VI av England, Maria I av England och Elisabet I av England.

Han var den andre monarken i Tudordynastin och efterträdde sin far Henrik VII. Han är känd för att ha varit gift sex gånger och för att vara den brittiske monark som utövat den mest obegränsade makten. Betydelsefulla händelser under hans regeringstid var brytningen med den romersk-katolska kyrkan och den följande etableringen av den självständiga Engelska kyrkan, klosterupplösningen och enandet av England och Wales.

Flera viktiga lagar drevs igenom under Henrik VIII:s tid vid makten, däribland flera lagar som skilde den engelska kyrkan från den romersk-katolska och gjorde Henrik till överhuvud i Kyrkan i England, lagarna Laws in Wales Acts 1535-1542 (som enade England och Wales till en nation), Buggery Act 1533, den första antisodomilagen i England, samt Witchcraft Act 1542, en häxerilag som bestraffade ’åkallande eller frambesvärjande av en ond ande’ med döden. Läs mer