Wikipedia:Forsøg:Osmose og gær

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nuvola clock warning.pngDenne projektside holdes ikke længere opdateret, og bibeholdes først og fremmest af historiske årsager.
Yderligere information findes på diskussionssiden eller i historikken.

Tilbage til Eksperimentarium


En celle kan optage vand, eller afgive vand, alt afhængig af om den væske cellen befinder sig i, er mere eller mindre salt.

Du skal bruge:

Almindeligt bagegær er faktisk en lille pakke fyldt med sprællevende encellede organismer. Gærcellerne er hver en lille levende svamp. En celle har det bedst, hvis den findes i en væske, der har en saltopløsning, der ligner den der findes i væsken inde i cellen. Hvis væsken uden for cellen er for salt, vil cellens væske begynde at løbe ud. Hvis væsken udenfor har for lidt salt, vil cellen begynde at optage vand. Vores blod har en meget fint afbalanceret saltopløsning, der passer til vores celler, men man kan vise hvordan vandet kan blive drevet ud af cellerne, hvis der er for meget salt ved dette lille forsøg:

Smuldr gærklumpen ned i glasset. Hæld et pænt lag salt hen over gæren, så der ligger et fint lag ovenpå. Vent et par minutter - ryst evt. glasset forsigtigt.

Pludselig vil gæren "smelte" og blive til en tyndtflydende suppe - det er væsken i cellerne, der er løbet ud på grund af alt saltet - det er denne proces, der kaldes osmose.