Wikipedia:Hjælp! Min artikel blev indstillet til sletning!

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Wikipedia:HJÆLPSLET)
Denne side er et essay om den danske Wikipedia.
Genvej:
WP:HJÆLPSLET
Essays indeholder råd eller meninger udtrykt af en eller flere af Wikipedias brugere. Essays er ikke officielle politikker, regler, normer eller retningslinjer. Nogle essays kan beskrive alment accepterede normer, andre præsenterer mindretalssynspunkter.

Hjælp, min artikel blev indstillet til sletning! Det tager tid og masser af arbejde at lave en artikel, nye brugere som beslutter sig for at være dristige støder sommetider på sletningsproceduren, fordi den nye artikel, de har skrevet, ikke følger alle Wikipedias politikker og normer. Sletning sker ikke automatisk, det er en proces. Sommetider ender processen med at artiklen bliver på Wikipedia!

Det der ofte sker når nogens artikel bliver indstillet til sletning er, at de bliver sårede eller vrede. Her er det vigtigt at huske, at mange erfarne brugere også har fået nogen af deres artikler indstillet til sletning. Hvis du synes, at din artikel bør blive på Wikipedia, er det vigtigt, at du forbliver rolig og forklarer hvorfor artiklen er relevant. Hvis du forklarer det på en vred måde, er det mindre sandsynligt, at folk vil lytte til dig. Det er også vigtigt at huske på, at sletningsforslag normalt ikke har noget med dig at gøre som bidragsyder, men derimod at der er problemer i forhold til en eller anden politik eller norm. Måske er emnet ikke tilstrækkeligt notabelt, måske er du for tæt på til at kunne være neutral, eller måske ligner artiklen mest af alt en rodebutik.

Prøv på ikke at tage sletningsforslaget for personligt. Folk vil/prøver altid på at argumentere objektivt for, om artiklen bør være på encyklopædien eller ej, og deres argumenter har ikke noget at gøre med dig personligt. Ingen vil slette din artikel, fordi at du har skrevet den, de vil bare gøre hvad der er bedst for Wikipedia.

Hvordan sletningsprocessen fungerer[rediger kildetekst]

En artikel bliver indstillet til sletning, når en bruger ser artiklen og mener, at den ikke bør være på Wikipedia. De opretter derefter et sletningsforslag via Wikipedia:Sletningsforslag, hvorefter der diskuteres, om artiklen bør blive eller slettes. Efter et stykke tid kigger en administrator på diskussionen og handler derefter.

Sletning sker ikke automatisk[rediger kildetekst]

Artikler kan sagtens overleve sletningsprocessen hvis:

  • Der er konsensus blandt alle eller en majoritet af brugere om, at artiklen er encyklopædisk.
  • Artiklen bliver forbedret, mens sletningsforslaget er under overvejelse.
  • Konsensus ikke bliver opnået, hvorefter artiklen bliver på Wikipedia.

Alternativt kan der også ske det, at indholdet bliver sammenskrevet med en eller flere andre artikler. Det kan f.eks. ske ved, at flere små artikler samles i en stor, eller at man omtaler emnet i en eksisterende artikel.

Sletningsdiskussionen[rediger kildetekst]

Sletningsprocessen er en diskussion, hvor brugere argumenterer for eller imod sletningsforslaget, typisk ved at referere til diverse politikker og normer. En bruger kan kommentere i en diskussion, så mange gange de vil, men de må kun angive om de støtter eller ej en gang. Hvis en bruger ændrer mening kan de overstrege teksten ved at bruge <s>-tagget og skrive deres nye holdning nedenunder.

Nogle brugere prøver til tider at vende diskussionen til deres fordel ved at angive deres holdning flere gange med flere forskellige brugere, eller ved at få deres venner eller bekendte til at gøre det. Dette er en dum ide, da man kan se, hvornår brugere er blevet oprettet, og tjekbrugere kan se, hvis de kommer fra den samme IP-adresse. At bruge flere brugerkontoer til at ændre resultatet af en diskussion kaldes sokkedukkeføring og er mod Wikipedias regler.

Bemærk i øvrigt at et sletningsforslag ikke er en afstemning, selv om det ligner en del. Brugerne angiver at de støtter, ikke støtter, er neutrale eller har kommentarer, men der bliver ikke talt stemmer. Et simpelt flertal er derfor ikke nok. Derimod vil den der konkluderer se på, hvad der er konsensus om. Konsensus vil lidt forenklet sige, at de fleste så vidt muligt skal være enig, men også at et enkelt bruger ikke kan forhindre diskussionen i at nå til ende.

Selve diskussionen kører normalt mindst en uge, med mindre det på forhånd er klart, at artiklen bør beholdes eller slettes. Efter at der er blevet konkluderet vil diskussionen normalt blive stående mindst tre dage, før den arkiveres.

Hvordan du redder artiklen[rediger kildetekst]

Det bedste er at kopiere artiklen over i en privat sandkasse (en underside til din brugerside) og begynde på at forbedre den, og så senere flytte den tilbage til artikelnavnerummet. De fleste brugere på Wikipedia er forstående, hvis du er høflig og besvarer deres kommentarer om artiklen ved at forbedre den, så er der stor chance for at din artikel kan undgå sletning. Ofte er det dog verificerbarhed eller notabilitet, der er problemet. For eksempel kan en artikel om en indie-film blive indstillet til sletning, fordi at filmen ikke findes på IMDB, men hvis nu du linker til nogle artikler i en candadisk avis, som skriver at filmen blev vist til Toronto Film Festival, så kan det være at sletningsforslaget bliver stemt ned. Hvis du på den måde laver nogen ændringer eller forbedringer til artiklen, så skriv det i sletningsdiskussionen.

Andre brugere kan også arbejde på artiklen, for eksempel kan de indsætte kilder eller ændre artiklens format, så den passer bedre med Wikipedias standard. Et eksempel på en artikel der blev reddet ved, at der blev arbejdet på, den kan findes på den engelske Wikipedia. Hvis dine forbedringer fandt sted efter, at artiklen blev slettet, så opret et gendannelsesforslag.

Nogle artikler bliver slettet uanset hvad[rediger kildetekst]

Uanset hvad så er der nogle artikler, som ikke lever op til encyklopædisk standard. Det kan f.eks. være en film der ikke er blevet vist på nogen filmfestivaller, et blad der kun har udgivet en udgave, eller et ukendt band der måske senere kan blive relevante.

Der er bare nogen artikler, der ikke bør være i en encyklopædi, uanset om den er papir-baseret eller online som Wikipedia. Tænk på andre steder som dit emne måske kunne passe ind, et lokalt slangord som ikke er dækket af populærkulturen kunne skrives på Urban Dictionary, et fotoalbum fra din tur til syden passer nok bedre på Flickr eller Facebook. Din guide til hvordan man sparer strøm ville være et godt bidrag på Wikipedias søsterprojekt Wikibooks og så videre.